Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Schneider: Trhy budou i po prezidentských volbách v USA

Schneider: Trhy budou i po prezidentských volbách v USA "nevycválané"

05.11.2008 16:22

Spojené státy si zvolily nového prezidenta. Akciové trhy zatím žádnou nadšenou reakci neprojevují a na nevyzpytatelných pohybech kurzů sem a tam se v následující době zatím zřejmě příliš nezmění, předpovídá ekonom Ondřej Schneider. "Chování (trhů) bude pořád stejné: nevycválané, jeden den 200 nahoru, druhý den 200 (nebo 500) dolů. Prezident sám s tím nic moc nenadělá," uvedl Schneider v online rozhovoru s uživateli investičního portálu www.patria.cz.

Nový prezident

"Obama má více než 2 měsíce na to, aby vybudoval tým a připravil vládní program. Včera slíbil, že se bude rozhodovat a konat rychle, ale přesto ještě dva měsíce bude mít vliv na ekonomiku minimální," vysvětlil Schneider. Důležité podle něj bude, jak se nová administrativa, a především nový ministr financí, dokáží dohodnout s týmem dnešního ministra Paulsona. "Ten sice už utratil více než 200 miliard dolarů ze záchranného balíčku (především na kapitálový vstup do více než 30 amerických bank), ale stále má před sebou téměř 500 miliard," říká Schneider a upozorňuje, že Obama byl zatím ve svých návrzích, co s těmi penězi dělat, opatrný. "Zdůrazňoval jen, že pomoc musí jít nejen bankám, ale i "střední třídě". To by mohl být problém, protože peníze jsou určeny na stabilizaci finančního trhu a ne na podporu poptávky. Pokud by se Obama pokusil část z těch 500 miliard převést na jiné programy, mohlo by to na finanční trhy dopadnout negativně," varuje Schneider.

Obama se podle Schneidera bude snažit více peněz vybírat na daních a více rozdělovat z rozpočtu. To by podle něj nemusel být velký problém, neboť daně jsou v USA "pořád ještě poměrně snesitelné. Horší by bylo, kdyby Obama poslechl některé hlasy v Demokratické straně, které volají po protekcionismu. Amerika je stále ještě vedoucí zemí světového kapitalismu, kdyby se začala uzavírat, trpěl by tím světový obchod i světové kapitálové trhy."

Další vlna odpisů bank

Americké banky podle Schneidera zřejmě čeká ještě další vlna odpisů. "Jako rizikový se mi zdá scénář, kdy velké banky budou muset přistoupit k dalšímu kolu přeceňování aktiv - někde se pořád potulují biliony v různých CDS a CDO." Ty podle něj "dost pravděpodobně sedí v portfoliích hedge fondů, které se financují především půjčkami u velkých bank. Kdyby fondy začaly agresivně odepisovat, banky zjistí, že půjčky nemají ničím pořádným kryté a budou stát před dalším kolem odpisů. To by asi finanční sektor v USA neunesl a 700 miliard by nestačilo."

USA vs Evropa

Z regionálního hlediska má podle Schneidera největší naději na "rychlé" zotavení Evropa, a to zejména eurozóna. "Fundamenty jsou v Evropě slušné (běžný účet v plusu, vcelku nízké schodky, nízká inflace, centrální banka, která nepanikaří, slušná úroveň domácích úspor...). Evropa je takový pomalejší bratříček Ameriky: když se Americe daří, Evropa supí za ní. Když jde Amerika do kytek, Evropa se zastaví a oddychuje."

Koruna jako kocábka na moři, euro jako pojistka

K výkyvům ve vývoji kurzu české koruny Schneider uvedl, že podle jeho názoru jsou z 90 % způsobovány portfoliovými investicemi. "Poslední měsíc byla poptávka po amerických Treasury, dolar šel nahoru. Až poptávka klesne, nebo až Čína nebo Japonsko uvolní část svých rezerv, dolar půjde dolů. Kdy to bude, nemám tušení," řekl. Českou měnu v této situaci přirovnal ke "kocábce na moři". "Zatím si ji nikdo moc nevšímal, takže se vcelku drží stabilně (jde o relativní stabilitu, podívejte se, co se děje s ostatními aktivy). To se může změnit vcelku kdykoliv a popravdě řečeno, mně se zdá, že se to může změnit i oběma směry - lze najít důvody pro posilování i pro oslabování."

Společnou evropskou měnu by Česká republika podle Schneidera měla přijmout co nejdříve, jakmile bude vhodná chvíle. "Euro je pojistka, když budeme čekat, až ji budeme potřebovat, může být pozdě," varuje.

Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách