Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Rozhodnutí|Firmy
Paragrafy na golfu: Zranění při firemním golfu je pracovní úraz

Paragrafy na golfu: Zranění při firemním golfu je pracovní úraz

19.10.2012
Golfové akademie považuje čím dál víc firem za vhodnou příležitost ke stmelení pracovního kolektivu v rámci takzvaného teambuildingu. Pokud se však při akci účastníci zraní, naskýtá se otázka, kdo za úraz odpovídá.

Před časem si soudy byly nuceny položit nelehkou otázku, zda poškození zdraví, které zaměstnanec utrpěl při jednom z kurzů týmové spolupráce, je pracovním úrazem. Respektive zda lze považovat provozování sportu, při kterém pracovník úraz utrpěl, za plnění jeho pracovních úkolů.

 

Služební cesta, či školení?

Soudci se v prvé řadě museli vyslovit k povaze teambuildingových akcí. V průběhu řízení přitom kupodivu zaujali poměrně protichůdné závěry. V první instanci uzavřeli, že pokud zaměstnavatel udělil zaměstnanci pokyn účastnit se společné akce, byl zaměstnanec na časově omezenou dobu vyslán mimo sjednané místo výkonu práce k plnění pracovního úkolu, a byl tedy de facto vyslán na služební cestu. Zranění při firemní akci je tudíž rozhodně úrazem pracovním. Zaměstnavatel za něj odpovídá a je povinen nahradit zraněnému škodu.

Odvolací soud však kontroval, že obdobné akce jsou zcela dobrovolným organizovaným programem a aktivity, které se při ní odehrávají, zpravidla nespadají do palety pracovních povinností poškozeného pracovníka. Soud rozhodl, že za svá poranění si mohl onen nešikovný zaměstnanec sám, a zaměstnavatel je proto „z obliga“.

Pádné obavy pracovníků účastnit se firemních sportovních kurzů však díkybohu rozptýlil Nejvyšší soud. Ten totiž trefně připodobnil teambuilding k účasti zaměstnance na vzdělávacím školení. Pro pochybovače dodal, že není jistě rozhodující formální pojetí akce, nýbrž její vlastní náplň. Odpovídá-li její smysl a účel rozvíjení mezilidských vztahů na pracovišti a nejedná-li se ryze o plánovanou zábavu, obsah v podstatě odpovídá prohlubování kvalifikace zaměstnanců.

Ačkoliv to může znít paradoxně, vězte, že až na příštím firemním golfu odpálíte svůj první hole-in-one, právě jste nejen odhalili svůj um či talent, avšak patrně i zdokonalili způsobilost ke své práci, ať už je jakákoliv. Zvrtnete-li si pak na fairwayi kotník či zaboří-li vám méně zdatný kolega devítku železo do zad, žádejte na svém chlebodárci bolestné, případně i další utrpěnou škodu.

Mějte však současně na paměti, že i v průběhu takových firemních událostí jste zásadně povinni zachovávat stejná pravidla jako na pracovišti. Za případné excesy zaměstnavatel odpovědnost nenese. Kupříkladu pokud si zranění zaměstnanec přivodí omámen alkoholem. Kdo tudíž věří, že sklenka výběrové lihoviny působí jistější vedení hole, nechť raději při firemním golfu oželí nějakou tu ránu „pod par“ než aby si poškodil zdraví „pod parou“.

 


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje