Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Firmy
Evropská komise upřesnila, co a jak smí sledovat v tabletech a mobilech při kontrolách podniků

Evropská komise upřesnila, co a jak smí sledovat v tabletech a mobilech při kontrolách podniků

19.08.2013
Letos v březnu vydala Evropská komise oznámení, v němž blíže definuje rozsah svých oprávnění při neočekávaných kontrolách u soutěžitelů. Tyto kontroly Komise provádí při podezření, že se soutěžitelé dopouštějí protisoutěžního jednání. Komise se v oznámení zaměřila hlavně na moderní technologie, jako jsou stolní počítače, mobily, tablety, flash disky či DVD, které jsou v poslední době při kontrolách největším předmětem jejího zájmu.

Vzhledem k tomu, že Evropská komise vydala své oznámení relativně krátce poté, co Tribunál EU přijal významná rozhodnutí ve věcech Nexans a Prysmian právě ohledně tzv. rybářských výprav v obchodních prostorách soutěžitelů, nedá se vyloučit, že krok Komise byl reakcí právě na zmiňovaná soudní rozhodnutí. V nich Tribunál některé praktiky související s vyhledáváním dat pomocí informačních technologií posvětil.

Komise v úvodu oznámení poukazuje na svoje oprávnění, která jsou upravena výslovně i platnou legislativou EU, jako je například vstup do všech prostor, na pozemky a do dopravních prostředků soutěžitele, kontrola účetních knih a záznamů, žádání zaměstnanců o vysvětlení apod. V této souvislosti Komise připomněla, že soutěžitel, kterého se neočekávané šetření týká, má samozřejmě právo na to, aby byl u šetření přítomen jeho právní zástupce, nicméně to není podmínkou pro to, aby šetření mohlo být zahájeno. V praxi tedy soutěžitelé nemohou zdržovat úředníky Komise od zahájení šetření s argumentem, že dosud nedorazil jejich právní zástupce – pokud by tak činily, mohly by v krajním případě dostat od Komise pokutu za porušení povinnosti podřídit se kontrole nařízené rozhodnutím Komise. 

V další části oznámení se pak blíže specifikuje, jak si mohou úředníci Komise počínat při prohlížení podnikových dat pomocí různých médií, jako jsou notebooky, stolní počítače, tablety, mobilní telefony, CD, DVD, USB flash disky atd. V tomto ohledu Komise uvádí, že její pravomoc není omezena pouze na používání vyhledávacích nástrojů (programů), kterými disponuje šetřená společnost, ale je oprávněna při vyhledávání relevantních dat použít vlastní specializovaný software/hardware. Je samozřejmé, že šetřené společnosti nesmějí využití tohoto software nijak bránit a naopak musejí Komisi poskytnout plnou součinnost včetně zablokování emailových účtů, odpojení počítačů od sítě a poskytnutí přístupových hesel. V oznámení se výslovně uvádí, že úředníci Komise jsou oprávněni ponechat si u sebe veškerá výše uvedená média, jejichž obsah je předmětem šetření, až do skončení kontroly. Při skončení kontroly je však povinností úředníků Komise smazat veškerá data ze všech „vyhledávacích IT nástrojů“, které byly v průběhu kontroly k vyhledávání relevantních informací využívány. V této souvislosti je třeba poukázat na to, že šetřená společnost má nárok na získání kopií veškerých dokumentů a dat, jejichž kopie (včetně elektronické) úředníci Komise při kontrole pořizovali, stejně tak jako na protokol obsahující soupis veškerých těchto dokumentů či dat podepsaný úředníky Komise.

Komise též výslovně stanoví pravidla pro případ, že kontrola některých relevantních dokumentů či jiných zdrojů dat potrvá déle, než se očekávalo, a není možné ji dokončit během „návštěvy“ úředníků v prostorách soutěžitele. V takové situaci je Komise oprávněna pořídit si kopii daného dokumentu, resp. média, kterou vloží do zapečetěné obálky a odnese si jej s sebou. Komise se může následně rozhodnout, zda tuto obálku vrátí zapečetěnou zpět šetřené společnosti nebo zda dojde k  otevření obálky a prohlídce příslušných dat či dokumentů – k tomu však musí být zástupci společnosti přizváni.

 

 

 


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje