Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

22.06.2007 9:47
Autor: KBC/Patria

Agora: Špatné vyhlídky projektu PolskaPresse
Podle dnešního vydání deníku Gazeta Wyborcza získá příští týden Mecom Group vedoucí varšavský deník, Zycie Warszawy.
Náš názor: To je další překážka pro PolskaPresse, která chce zahájit vydávání celostátního deníku, který by ještě letos konkuroval Gazetě. Zatímco dnes by tato zpráva mohla přinést pozitivní vliv na obchodování, domníváme se, že výhled na to, že si Gazeta udrží velice vysoký podíl na inzertním trhu je již započítán. Opakujeme naše doporučení Držet pro akcie Agora

PKO BP jmenovala nového generálního ředitele
Dozorčí rada PKO BP jmenovala nového generální ředitele, kterým se včera stal Rafal Juszczak (dříve úřadující generální ředitel a zástupe generálního ředitele). Toto rozhodnutí odpovídá spekulacím tisku.
Náš názor: Podle našeho názoru je jmenování Juszczaka pozitivní, protože trh měl mírné obavy o politickém vlivu na toto jmenování. Juszczak má dvanáct let zkušeností v bankovnictví a v PKO BP pracuje od roku 2005.

PKO BP jmenovala nové členy představenstva
Dozorčí rada banky PKO BP jmenovala následující nové členy představenstva:
Aldona Michalak, na pozici zástupce generálního ředitele, od 1. července 2007,
Mariusz Klimczak, na pozici zástupce generálního ředitele, od 15. července 2007,
Adam Skowroński, na pozici zástupce generálního ředitele, od 23. července 2007,
Berenika Duda-Uhryn, na pozici zástupce generálního ředitele, od 10. září 2007.
Náš názor: Zprávu hodnotíme kladně, protože představenstvo nebylo úplné a v minulosti zažilo hodně změn a přesunů. Očekáváme, že zpráva bude mít neutrální vliv na dnešní cenu akcií. 

Kety: V pondělí ráno zveřejní management predikce výsledků za 2Q07
Společnost Kety by měla v pondělí 25. června zveřejnit svoje predikce výsledků za 2Q07. Očekáváme, že reportovaný čistý zisk za 2Q07 klesne na 20,7 mil. PLN, meziročně -40,0 %. Hlavním důvodem poklesu je ovšem 19,8 mil. PLN jako kompenzace od pojišťovny v souvislosti s požárem, kterou společnost obdržela ve 2Q06. Na upraveném základě očekáváme, že čistý zisk za 2Q07 dosáhne 21,2 mil. PLN, meziročně +15 %. Vyhlídky na výsledky jsou spíše průměrné na úrovni marží, podle našeho názoru, nicméně do určité míry je to vina jednorázových faktorů. Zahájení ukrajinských operací výrazně zatížilo náklady, které zatím nepřispívají k tržbám. Dále výkonnost Metalplast Zlotow, který zahájil konsolidaci v dubnu, byla ve 2Q07 velice slabá a ve 2H07 by se měla zlepšit. Výhled na 2Q07 nepřinesl žádné změny našich odhadů.
Velice silné by měly být tržby, které by měly dosáhnout 315 mil. PLN, meziročně +24 %. Na rozdíl od předchozího kvartálu očekáváme, že nejlepší výkonnost prokáže balící sektor, který meziročně poroste o 20 % z nízkého základu kvůli požáru. Naopak neočekáváme žádný výrazný příspěvek z Ukrajiny s ohledem na další zpoždění způsobené místní byrokracií. Od nedávno získané Metalplast Zlotow očekáváme příspěvek ve výši 7 mil. PLN.
Reportovaný EBIT by měl dosáhnout 28,1 mil. PLN, meziročně -33 %, kvůli kompenzaci od pojišťovny ve výši 19,8 mil. PLN, kterou Kety obdržela po požáru v základním období. Na upravené bázi, také o opční program pro management v 1Q07, očekáváme, že EBIT dosáhne 28,7 mil. PLN, meziročně +31 %. Upravená EBIT marže by tak měla dosáhnout 9,1 % ve 2Q07, což je více než 8,6 % ve 2Q06, ale méně než 9,5 % v 1Q07. Podle našeho názoru mohl kvartální pokles způsobit (i) posilování PLN vůči EUR, (ii) náklady na zahájení ukrajinských operací, (iii) nulový EBIT Metalplast Zlotow za období konsolidace.
Čistá finanční aktivita za 2Q07 by měla dosáhnout ztráty 3 mil. PLN v porovnání se ztrátou 1,7 mil. PLN ve 2Q06 a ziskem 1 mil. PLN v 1Q07. Tato ztráta by měla pocházet z nulového výsledku zajišťovacích aktivit a vyšších úrokových nákladů pocházejících z akvizičního úvěru na financování Metalplast Zlotow. 

Lotos uzavřel dohodu na zavádění Programu pro komplexní technologický rozvoj (PKRT)
Společnost Lotos uzavřela kontrakt se společností Technip ve výši 2,2 mld. PLN na technický design, dodávky a výstavbu dvou instalací projektu PKRT, jak včera uvedla společnost Lotos. Smlouva je součástí programu na vylepšení rafinérie (1,47 mld. EUR), podle vyjádření generálního ředitele Lotosu Olechnowicze. Finanční ředitel Machajewski dodal, že tímto kontraktem je pokryto 70 % celkové hodnoty programu, což umožňuje Lotosu hledat financování na bankovním trhu. Společnost plánuje dokončení projektu ve 4Q07 a chce získat úvěry od komerčních bank ve výši 1,5 mil. USD. Finanční ředitel dále uvedl, že období financování bylo stanoveno na 12,5 let a úvěr bude denominován v USD, aby se snížilo měnové riziko. Společnost zároveň zveřejnila podrobný harmonogram programu PKRT. Podle něj bude rafinérie v Gdaňsku uzavřenu na začátku roku 2009 kvůli údržbě, následovat bude zahájení provozu čtyř nových jednotek. Společnost zatím nerozhodla o způsobu zpracování těžkých odpadů. Bez ohledu na konečné rozhodnutí bude tato jednotka spuštěna až v 1H10. Plánovaná jemná hydrokrakovací jednotka bude spuštěna ve 2H10.

Náš názor: Je zde mírné zpoždění u plánované jemné hydrokrakovací jednotky, která měla být původně spuštěna už v 1H10. Celkové náklady také vzrostly, když ve svém strategickém plánu z loňského června Lotos uváděl, že chce utratit 6 mld. PLN (1,93 mld. USD) na vylepšení rafinérie v Gdaňsku v období 2006-2012, zatímco nyní to je 1,97 mld. USD do roku 2010. Původní číslo také zahrnovalo jednotku IGCC (jejíž provoz byl odložen na rok 2012), z čehož vyplývá, že investiční náklady vzrostly o 150-300 mil. USD. To odpovídá našim očekáváním, že vysoká inflace v ropném stavebním sektoru Lotos ovlivní, ale trh pravděpodobně toto ještě nezapočítal. Na druhou stranu Lotos výrazně zvýšil transparentnost programu PKRT, když zveřejnil přesný harmonogram. To lze považovat za pozitivní faktor, který kompenzuje nárůst investičního rozpočtu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university