Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Zatajeno podle Rakušanů 11 poruch v Temelíně; Praha to popírá

ČTK: Zatajeno podle Rakušanů 11 poruch v Temelíně; Praha to popírá

09.07.2007 17:38
Autor: 

Doplněno o reakci mluvčího ČEZu, kritiků Temelína a Dany Drábové
Vídeň 9. července (zpravodaj ČTK) - České úřady prý rakouské vládě zatajily od roku 2000 jedenáct z 20 poruch v jaderné elektrárně Temelín hodnocených na sedmistupňové škále INES stupněm jedna. Napsal to dnes rakouský bulvární deník Neue Kronen Zeitung s odvoláním na odpůrce Temelína. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové ale česká strana dohody s Rakouskem v žádném případě neporušila.

Údajné porušení dohod už nicméně kritizovali zástupci některých nevládních hnutí. Rakouské ministerstvo životního prostředí oznámilo, že informace zkoumá. 

Mluvčí hornorakouského spolku Atomstopp Roland Egger podle listu tvrdí, že podle dokumentů českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost došlo v Temelínu od podpisu takzvaných melkských ujednání na konci roku 2000 k celkem dvaceti poruchám stupně jedna, o nichž je podle dohod česká strana povinna informovat rakouskou vládu. Stalo se tak ale údajně jen v devíti případech, zatímco jedenáct poruch bylo zatajeno. 

Podle dohod z Melku mají české úřady do 72 hodin informovat rakouskou stranu o poruše, která má předběžné hodnocení INES 1 a vyšší, upozornila Drábová. Dodala, že u řady událostí se však stává, že je úřad zpětně - i po několika měsících - překvalifikuje. "V takovém případě ztrácí červený telefon smysl," řekla. Úřad pak informace sděluje Rakušanům na pravidelných každoročních setkáních. 

Vztahy s rakouskou stranou jsou podle Drábové nadstandardní. Podle mezinárodních zvyklostí se totiž obvykle oznamují až ty poruchy, které jsou na mezinárodní stupnici INES označeny stupněm dva. "Velmi těžko se určuje rozdíl mezi dvěma nejnižšími stupni - stupněm nula a jedna," prohlásila Drábová s tím, že veškeré informace o poruchách zveřejnil její úřad na svém webu už dříve.

Podle Eggera šlo prý o netěsnost chladících systémů na obou blocích, výpadky pump i elektronických zařízení a úniky radioaktivních chladících kapalin.

Na jaké dokumenty se Egger odvolává a kde k nim přišel, deník blíže neupřesňuje. Naznačuje však sám zřejmý smysl této informace, když konstatuje, že její zveřejnění dále zvyšuje "výbušnost" atmosféry před středečním prvním zasedáním meziparlamentní komise pro otázky bezpečnosti Temelína. 

O tom, že provozovatel Temelína údajně neinformuje veřejnost o všech poruchách, dnes ve společném prohlášení zaslaném ČTK upozornila sdružení Jihočeské matky, OIŽP a Calla. "Podle našeho názoru provozovatel jaderné elektrárny Temelín neinformuje o těchto poruchách záměrně. Poškodila by se totiž virtuální image spolehlivě fungující elektrárny," uvedla v něm Monika Machová-Wittingerová z Jihočeských matek. 

Mluvčí Skupiny ČEZ Václav Brom také vyslovil názor, že zprávy podobného typu slouží pouze k "zahuštění" ovzduší před prvním jednáním rakousko-české parlamentní komise k Temelínu. 

Mluvčí rakouského ministra životního prostředí Gerhard Popp dnes na informaci listu reagoval prohlášením, že ministerstvo nyní "tato obvinění prověřuje". Řekl, že ministerstvo chce vyčkat výsledků této prověrky a teprve potom rozhodne o dalším postupu. "Pokud se však ukáže, že obvinění jsou pravdivá, znamenalo by to porušení dohod z Melku," řekl Popp. Dodal, že toto téma by se pak stalo důležitým bodem jednání meziparlamentní komise. 

Hornorakouský poslanec krajně pravicové strany Svobodných (FPÖ) Werner Neubauer na žádné výsledky šetření nečekal a vydal prohlášení, v němž "zatajování poruch v Temelíně ze strany Česka" odsoudil. "Praha se o dohody z Melku nestará a odpírá jim mezinárodněprávní závaznost," uvádí Neubauer. 

Podobně mluvčí další pravicové strany Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ) Rainer Widmann požaduje, aby "Praha uznala závaznost dohod z Melku i příslušnost Mezinárodního soudního dvora pro řešení tohoto sporu". V opačném případě prý je třeba zvážit přerušení práce dvoustranné komise, která by pak byla jen "parlamentní žvanírnou bez věcné jednací základny". 

Ekologický mluvčí rakouské vládní lidové strany (ÖVP) Karlheinz Kopf v reakci zdůraznil, že cílem jednání meziparlamentní komise musí podle jeho strany být úplná a přesná realizace dohod z Melku. Místopředsedkyně strany Zelených i rakouské Národní rady Eva Glawischnigová vyzvala k vyjasnění údajně zatajených poruch. Jinak bude podle ní již předem poškozen "kapitál důvěry" pro práci meziparlamentní komise.

Váš názor
  • Bulvární plátek nebo nástroj politiky?
    09.07.2007 14:14

    Pokud se však ukáže, že obvinění jsou pravdivá, znamenalo by to porušení dohod z Melku," řekl Popp. Co však udělají pánové, "Pokud se ukáže, že obvinění jsou nepravdivá"?
    Pozorovatel
  •  
    09.07.2007 13:53

    Ja už jsem ty žárovky na energetice vyměnil. Tak nevím proč je kolem toho furt takový humbuk.
    Směnový elektrikář
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university