Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slovenská koruna v pátek zdolala psychologickou hranici 33,00 za euro... přehled devizových zpráv

Slovenská koruna v pátek zdolala psychologickou hranici 33,00 za euro... přehled devizových zpráv

12.11.2007 9:39
Autor: 

Česká koruna v pátek překvapila na plné čáře. Snižování negativního úrokového rozpětí vůči eurozóně, které přiživila vysoká říjnová inflace a slabý dolar držely českou měnu v dobré náladě. V relativně nízkých objemech z počátku seance si tak bez větších problémů prorazila cestu přes stávající historická maxima a na úrovních okolo 26,75 stop-loss prodeje eur zvýšily nervozitu a vyhnaly měnový pár až k 26,53 EUR/CZK. Ostatní středoevropské měny přitom na další zisky vesměs rezignovaly a česká měna byla jednoznačným premiantem střední Evropy.
I když za posilováním české koruny v posledních týdnech stojí pádné argumenty (srovnávání úrokového diferenciálu, slabý USD + dobrá nálada v regionu), tempo, jaké zvolila česká koruna, je až příliš rychlé – za poslední měsíc přibližně 3 % vůči euru a 7 % vůči dolaru. Z tohoto pohledu určitě existuje dobrý důvod pro korekci posledních prudkých zisků CZK, které byly taženy do velké míry psychologicky. Otázkou je, zda musí přijít již dnes…? Z pohledu technických oscilátorů je sice koruna překoupená, ale prostor pro další zisky se ještě vyloučit nedá (hodnota RSI ještě neklesla tak hluboko, jako u předchozích prudkých zpevnění CZK). Vedle toho je dnes v USA svátek a nižší likvidita může hrát koruně opět do karet. Na druhé straně by korunu postupně (podobně jako ostatní regionální měny) mohly postupem času zneklidňovat propady globálních akcií – to podle nás bude klíčový impuls, který dovolí CZK negativně zkorigovat.

V pátek kurz eurodolaru zdolal další historickou metu v podání úrovně 1,475. Nicméně obrovská přeprodanost dolaru vedla k vybíraní zisků. Navíc je evidentní, že nárůst averze vůči riziku není pro euro pozitivní story. Připočteme-li k tomu čtvrteční verbální intervenci ze strany ECB v podání jejího prezidenta, není až takovým překvapení, že euro již nemá takovou sílu jako v předchozích dnech.
Dnešek by mohl být na trhu eurodolaru s ohledem na svátek v USA klidnější. V průběhu týden by pak hlavní devizový trh mohlo zaujmout zasedání ECOFINu, které může přinést další verbální intervence proti euru.

Slovenská koruna v závere týždňa zdolala psychologickú hranicu 33,0 EUR/SKK a posilnila na 32,94. Zisky si začala pripisovať hneď ráno, potom čo boli zverejnené lepšie než očakávané čísla zahraničného obchodu. Potom síce korigovala k otváracej úrovni, oslabenie dolára však prinieslo návrat apreciačných tlakov. Slová európskeho komisára pre menové záležitosti J. Almuniu, že bude treba pozorne posúdiť udržateľnosť plnenia inflačného kritéria, viac-menej ingnorovala, hoci celkový jeho prejav vyznel optimistickejšie než v lete. Októbrová inflácia bude dnes v centre pozornosti, hoci jej vplyv na kurz je zanedbateľný. Očakávame jej ďalšie zrýchlenie zo septembrových hodnôť a to hlavne kvôli drahším potravinám. Koruna si však bude skôr všímať externé faktory, ale kvôli sviatku v USA očakávame skôr pokojný deň a nižšiu volatilitu kurzu.

Zlotý koncem týdne oslabil, po ranních EUR/PLN 3,6257 uzavíral týden na 3,6350. Zveřejněna nebyla žádná čerstvá domácí čísla. Živěji bylo na politické scéně, šéf vítězné strany OP D. Tusk přislíbil představit novou vládu do týdne. Finančníci diskutovali o protiakci na vyšší očekávanou říjnovou inflaci. Řada členů centrální banky, krom guvernéra, naznačuje potřebu zvýšení sazeb.
Ani dnes nejsou zveřejněny čerstvé statistiky, ta nejdůležitější říjnová bude zveřejněna ve středu. Do té doby bude zlotý ovlivněn náladou na emerging markets a ta bude i dnes zřejmě negativní. Svátek v USA a očekávaný růst sazeb ale ztráty zlotého jistě omezí.

Forint v pátek oslabil, po úvodních EUR/HUF 252,95 končil den na 253,80. Další oslabení pak zaznamenal v průběhu víkendu při off-shore obchodech. Důvodem poklesu je rostoucí globální averze vůči rizikovějším aktivům, kterou podpořil rovněž propad akciových trhů. Prakticky bez vlivu přitom zůstala vyšší pozitivní obchodní bilance.
V průběhu víkendu forint prorazil hranici EUR/HUF 255. Při stávající averzi k riziku a očekávanému snížení úrokových sazeb má maďarská měna jen málo šancí posilovat. Dnešní svátek v USA jistě aktivity na trzích uvolní, forint by však mohl dále oslabovat.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.