Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nová definice šílenství

Nová definice šílenství

09.02.2009 12:36
Autor: Petr Žabža, Patria Online

V posledním sloupku z minulého týdne (který najdete ZDE) jsem sliboval, že opustíme relativně často probírané téma míry viny bankovního sektoru na současném marasmu a začneme se věnovat něčemu stejně zábavnému. Jako inspiraci a úvod bych použil jednu z posledních definic šílenství, která – jistě inspirována nedávnými ekonomicko-politickými událostmi – zní „šílenství je dělat věci stejně jako v minulosti a očekávat jiný výsledek“.

Přišla-li na ekonomiku v minulosti krize nebo náznaky zpomalení, de facto všechny vládní administrativy dokázaly přijít jenom s jedním řešením – napumpovat do ekonomiky peníze a „vykoupit“ se z problémů (dočasně) uměle navýšenou spotřebou. Málokdo si dokázal připustit, že další dvoj- až trojnásobná dávka toho, co nám kocovinu způsobilo nás jí dokáže také zbavit. Přesto se tento postup opakoval a opakuje jako přes kopírák již několik desetiletí a málokoho napadne, že krize je hlavně známkou potřeby cosi ZMĚNIT. Když Vás začnou bolet záda, můžete si dát prášek a potlačit symptomy, nebo se zamyslet nad tím co děláte chybně, napravit to a potlačit bolest jednou provždy.

I proto je více než zajímavé sledovat názory na současnou krizi od skutečných liberálů, v tomto případě reprezentovaných akademiky a praktiky sledujícímu tzv. rakouskou školu. Jejich hlavní motto pro tuto dobu je v krátkosti – „nechat to být“. Nezasahovat, příliš neregulovat, nechat slabé bez milosti padnout… Nic z toho se zatím evidentně neděje (a podle všeho ani dít nebude, hlasy voličů a preference jsou pro politiky něco jako dávka heroinu pro feťáka), přesto si „rakušané“ dovolují nabídnout několik dalších možností, jak alternativně řešit současnou krizi (reálie opět nastaveny na prostředí USA, ale dají se jistě přenést na mnohé jiné regiony):

1) Eliminovat daň z příjmu fyzických a právnických osob. Nesnažte se místo toho zavést rovnou daň, plochou daň, daň z přidané hodnoty nebo jakoukoliv jinou daň se sexy názvem. V zájmu potvrzení vážnosti vašeho kroku vyhoďte do povětří budovu berního úřadu (úředníky před tímto krokem nicméně evakuujte, možná se budou hodit na jinou práci…třeba kopání výkopů).

2) Rozboření systému sociálního pojištění bude muset ještě chvíli počkat, nelze se zbavit všech státních příjmů najednou. V roce 2007 však i po odečtení daní z příjmů fyzických a právnických osob americká vláda získala od občanů více jak 1 bilion dolarů, prostor tedy existuje.

3) Ztráta 1,5 bilionu dolarů daňových příjmů sice na první pohled vypadá hrozivě, díky stimulům na poptávkové straně by však konečný dopad zdaleka nebyl tak dramatický.

4) Snížení ostatních státních výdajů (čti „úspory“) o jeden bilion sice také zní jako z říše snů, ale není nereálné. Každá vláda má nemálo aktiv, která může prodat do soukromých rukou a tak na nějakou dobu pokrýt schodek na příjmové straně.

5) Rozpusťte DEA (Drug Enforcement Agency, ekv. Národní protidrogová centrála) a SEC (Komise pro cenné papíry). Vzhledem k tomu, že Bernie Madoff SEC poměrně úspěšně unikal a úspěchy DEA na poli prevence užívání drog „silovou cestou“ také selhávají, málokdo po těchto institucích bude truchlit.

6) Snižte rozpočet Pentagonu (alias Ministerstva obrany) na polovinu. V roce 2008 to bylo oficiálně 460 miliard dolarů, poloviční snížení by do státní kasy rázem přineslo 230 miliard USD.

7) Rozpusťte Ministerstvo školství. To by podle posledního rozpočtu ušetřilo 68,6 miliardy dolarů. Pokud by někdo protestoval, nechť Vám dokáže, že Američané jsou dobře vzdělaný národ. Navíc je fatální chybou požadovat, aby bylo vzdělání „dostupné pro každého“. Zástupci rovnostářské obce, je mi líto…

8) Zrušte všechny ty „ozdravné balíčky“ a ostatní „výkupné“ nefunkčním nebo zastaralým průmyslovým odvětvím.

9) Povolte téměř neomezenou imigraci za předpokladu, že příchozí mají zajištěnou práci u svého zaměstnavatele a tento zaměstnavatel zaplatil na 3 roky dopředu všechny příslušné státní a místní daně k této práci se vážící.

10) Zrušte minimální mzdu. Toto, společně se zrušením daně z příjmu, vyřeší nezaměstnanost za 6 měsíců.

Jednoduché, že? Samozřejmě, velká většina výše uvedených bodů je dovedena ad absurdum a při současném politickém nastavení má jen pramalou šanci na úspěch. Přesto všichni instinktivně tušíme, že to je cesta, kterou by stálo za to zkusit…

P.S. Česká média tento víkend poněkud opomněla zdůraznit fakt, že prezident B. Obama v pátek jmenoval členy svého nového poradního výboru pro oživení ekonomiky, do jehož čela postavil bývalého šéfa Fedu (v letech 1979 – 1987) Paula Volckera. Ano, toho Paula Volckera, který přispěl ke zrušení „zlatého standardu“, v roce 1981 vyhnal úrokové sazby až na 20 %, de facto zlomil vaz prezidentu Carterovi a způsobil největší protesty občanů proti Fedu od roku 1922. Šílenství je dělat věci stejně…

(Zdroje: www.mises.org)


Váš názor
  • Zrušiť SEC
    09.02.2009 14:22

    Trochu som sa najprv zasmial nad tým, že zrušiť SEC a pomyslel som si, že to by ešte len potom začal bordel vo výkazníctve. Potom mi ale napadlo, že to stádo investorov bez akéhokoľvek hodnotenia fundamentov vlastne aj tak na výkazníctvo nepozerá, a pojem vlastné imanie alebo goodwill im nehovorí zhola nič. Takže ak má fungovať trh s akciami tak ako doteraz, potom sa hlásim ... zrušiť SEC!! :o)
    Tipi
  •  
    09.02.2009 13:30

    nejlepší je bod 9 - povolte téměř neomezenou migraci... dnes se snaží vlády všech rozvinutých zemí svou politikou vytvářet getha lemplů všeho druhu. Schopní a podnikaví jsou vyháněni daněmi do rozvojových zemí a pracovitým a agilním je zamezen vstup. Je jen otázkou času kdy se výhody žít v Evropě a Americe pro tyto dvě skupiny lidí úplně vytratí a pak už na toto skutečné řešení bude pozdě. Problém je že teprve pak ho bude možná politicky prosadit. Koho však bude lákat vracet se nebo přesidlovat do vyžilých, zadlužených a lemply zpustošených (i morálně) zemí? Možná že ta krize je nakonec - až balíčky selžou - domutí to udělat. Už aby to bylo.
    Radek
  •  
    09.02.2009 13:13

    Jako by mi autor četl myšlenky - komunistický přístup k životu je proti přírodě a nikoho nenutí stát se lepším a odolnějším.
    jark
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data