Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hrozba inflačního umořování dluhů v USA a nesplácení v Evropě: Bude finanční krize tím, co spustí nutné reformy?

Hrozba inflačního umořování dluhů v USA a nesplácení v Evropě: Bude finanční krize tím, co spustí nutné reformy?

16.06.2009 12:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Nejhorší celosvětová ekonomická bouře od roku 1930 možná začíná mizet, avšak na finančním horizontu se podle The Economist už vynořuje další mrak: Obrovský veřejný dluh. Například nové výpočty ekonomů z MMF naznačují, že veřejný dluh deseti nejbohatších zemí vzroste ze 78 % HDP v roce 2007 na 114 % HDP do roku 2014.

Dokonce i po skončení recese jen nemnoho bohatých zemí udělá změny dostatečné na to, aby zamezily růstu dluhu. Co je horší, dnešní exploze zadlužení probíhá těsně před sice pomalým, ale jistým růstem penzijních výdajů a výdajů za zdravotní péči stárnoucí populace.

V krátkém období jsou vládní stimuly financované dluhem základní protilátkou na náhlý pokles ekonomiky. Avšak v dlouhém období je dnešní postup neudržitelný. Poptávka po kapitálu ze strany státu časem vytlačí soukromé investice a sníží ekonomický růst. Ještě více znepokojující je však to, že míra nadcházejícího zadlužení by nakonec mohla donutit vlády k neplacení dluhů nebo k jejich umořování prostřednictvím vysoké inflace.

Starosti ohledně neschopnosti splácet se podle The Economist týkají slabších zemí eurozóny, zvláště Řecka, Irska, Itálie, Portugalska a Španělska, kde společná měna znemožňuje volbu jednostranné inflace. Obavy z inflačního umořování dluhu se soustředily na USA, kde výnosy z desetiletých státních dluhopisů dosáhly již téměř 4 % s tím, že v prosinci jejich výnos výrazněji nepřevyšoval 2 %. Velkou část tohoto zvýšení lze přičíst spíše víře v ekonomické oživení než znepokojení nad finanční situací. Přesto masivní deficity a dosud netestované důsledky dnešní monetární politiky Federálních rezerv (a také Bank of England), které tisknou peníze na nákup vládních obligací, vedou momentálně k obavám, že by americký dluh mohl být nakonec splácen i pomocí inflace.

Ať už jsou tyto obavy ospravedlněné nebo ne, mohou způsobit škodu jen samy o sobě. Např. další tištění většího množství peněz na nákup vládního dluhu by mohlo výnosy z dlouhodobých dluhopisů spíše zvýšit než snížit. Ale než aby se vlády bohatého světa ihned snažily prudce snížit vlastní deficity, je třeba, aby se věrohodně zavázaly, že se tak stane v okamžiku, kdy jejich ekonomiky začnou opět sílit. A vlády by se měly snažit o vyrovnání svých veřejných financí raději prostřednictvím škrtů výdajů než zvyšováním daní.

Následně je třeba podpořit důvěryhodnost těchto zásad pravidly a institucemi. Příkladem může být „Úřad pro rozpočtovou odpovědnost“ plánovaný ve Velké Británii, který by vládní plány nestranně hodnotil. Německo je zase připraveno podat návrh na ústavní změnu, jíž by počínaje rokem 2016 omezilo svůj strukturální rozpočtový deficit na 0,35 % HDP.

Přesto není silnějších a lepších signálů, než jsou dnes přijatá obtížná rozhodování. Jednou z priorit je zvýšení věku odchodu do důchodu, což by podpořilo daňové příjmy (tím, že lidé déle pracují) a omezilo budoucí penzijní výdaje. Dalším dobrým cílem je zdravotní péče. Zdá se paradoxní, že finanční krize může takto podpořit možnost významné změny. Pokud ne, na obzoru vyvstane další finanční katastrofa.

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
  • Trefování
    16.06.2009 13:16

    Jde o to komu vyjde přepověď, je jisté, že vyhlídky jsou negativní a je pouze snaha o vybrání nejmenšího zla. To je smutné, chtělo by to realistickou kladnou vizi. Nemějme po ní hlad.
    Bondy
  • Lepší signál?
    16.06.2009 13:16

    Asi nelze než souhlasit s tím, aby nárok na odchod do důchodu byl cca 2 dny před smrtí, aby si ještě člověk stihl zařídit pohřeb. To je myslím "férová" nabídka. Pak nebude problém s penzijní reformou (žádná být tím pádem nemusí), ani s různými penzijními fondy, které si tak mohou dělat co chtějí s vědomím, že nikomu nic platit nebudou muset. A tohle Vy nazýváte "lepším signálem"? No comment.
    oh171
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.