Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
CDS? Bez nich by trpělivost investorů vůči Řecku došla mnohem dříve…

CDS? Bez nich by trpělivost investorů vůči Řecku došla mnohem dříve…

11.03.2010 12:26
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

V čem hledat roli CDS na aktuální vyhrocené situaci v Řecku? V tom, že skrze údajné spekulace s nimi se zhoršuje tlak ze strany finančních trhů na podmínky dalšího půjčování si Řecka. Nebo snad právě v tom, že bez nich, tedy bez způsobu zajištění proti selhání Řecka, by investorům trpělivost, nebo chceme-li ochota k nákupu dalšího řeckého dluhu, došla mnohem dříve?

Stále více ekonomů veřejně poznamenává, že pokud by takto možnost zajištění neexistovala, nejenže by aktuální situace Řecka byla mnohem horší, ale již mnohem dříve mohlo Řecko potřebovat nucenou finanční injekci k udržení provozu státu a závazků spojených s obsluhou řeckého dluhu. Chceme-li tedy CDS něco vyčítat, pak zřejmě to, že působí jako brzda katalyzátoru v podobě dřívějšího vyvstanutí řeckých problému na světlo.

„Při otázce, jak by to vypadalo bez CDS, lze říci jediné – Řecko by mělo vážné problémy,“ uvádí například Darell Duffie, profesor financí na Stanford University s tím, že zápůjční náklady Řecka by bez tohoto druhu derivátu eskalovaly mnohem dříve.

Tak to však nevidí řecká vláda. „Spekulanté vydělávají denně miliardy na sázkách proti Řecku. Chceme prosadit zákaz prázdných prodejů CDS. Je to, jako byste koupili pojištění na sousední dům a pak jej sami podpálili,“ nechal se slyšet řecký premiér Papandreu. Fed a SEC mezitím začaly vyšetřovat Goldman Sachs a další významné hráče ohledně jejich praktik při obchodech s CDS. Hlasy s finanční branže přitom varují, že snaha ze strany Řecka „odstřelit“ CDS sebere trhům významný indikátor, ukazující na míru rizika té které země a omezení CDS zdraží půjčování si a zajištění se.

Před rokem investoři platili za „pojištění“ 10milionové investice do řeckého dluhu v dolarech 250 tisíc, v únoru letošního roku 420 tisíc. Tento týden, po oznámení řecké vlády o úsporách v rozsahu 6,5 miliardy dolarů, cena klesla na 300 tisíc. V úterý Řecko zaplatilo vysokou cenu za získání 6,83 miliardy dolarů skrze emisi 10letých dluhopisů. Cena je stále více než desetinásobkem proti USA. „Bez možnosti se zajistit prosti selhání Řecka by ale tato prémie byla zničující,“ uvádí Mikhail Foux, stratég credit risku Citigroup v New Yorku. Podle něj se omezením naked shortů pro Řecko nic nezměni, protože skrze swapy je pokryta jen velmi malá část řeckého vydaného dluhu. Citigroup ji odhaduje na 9 miliard dolarů proti celkovému vydanému dluhu v držení investorů v objemu 406 miliard dolarů. „CDS na vládní bondy reprezentují jen velmi malé procento obchodů s vládním dluhem,“ přidává se asociace International Swaps & Derivatives Association ve svém prohlášení.

Důvod pro stávající politické tlaky vůči využívání CDS lze hledat jinde. Ne v Řecku, ale v USA. AIG stála daňové poplatníky 182 miliard dolarů, přičemž značný podíl na jejím „průšvihu“ měly její závazky znějící právě na CDS. Mezi hlavními příjemci z těchto obchodů – v rozsahu 12,9 miliardy dolarů – byla právě Goldman Sachs, nyní vyšetřovaná Fedem a bez oficiálního potvrzení také SEC. Snahou je dostat trh s CDS pod burzovní regulaci a dohled buď SEC, nebo Commodity Futures Trading Comission (CFTC). Jako součást širší snahy americké administrativy o usměrnění trhu s deriváty. Evropa je v této snaze podporou hlasy Angely Merkelové, šéfa Evropské komise Barrosa či šéfa Bundesbanky Webera (více zde).

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, AP, bafin.de, Bundesbank, mediafax)


Váš názor
  •  
    11.03.2010 13:08

    Lepsi parafraze premierova vyroku: "Je to, jako byste koupili pojištění na sousední dům a pak jej sami podpálili" by byla "Je to, jako byste koupili pojištění na sousední dům, ve kterem bydli rodinka pyromanu a denne je vidite hrat si se sirkami".
    Cedr
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university