Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Paradox cen ropy: Pevné ceny, slabá poptávka

Paradox cen ropy: Pevné ceny, slabá poptávka

03.05.2010 17:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Modrozelené vody vedle drobného emirátu Fujairah (Východní pobřeží) křižuje rostoucí flotila iránských supertankerů. Asi 15 z těchto obrovských lodí, která každá pojme 2 milióny barelů, v Perském zálivu přebývá v naději, že se zvedne současná oslabená poptávka po iránské ropě. Téměř totéž se děje i u pobřeží USA, kde zahálí devět tankerů s přibližně 19 milióny barelů ropy, což odpovídá denní spotřebě Spojených států. V největším americkém ropném depu v Cushingu v Oklahomě jsou skladovací tanky naplněny k téměř rekordním úrovním.

Zahálející tankery jsou symptomem dnešního paradoxního ropného trhu. Současná poptávka vypadá slabě, ale ceny zůstávají stabilní, nedávno dosáhly nejvyšších úrovní od října 2008. Řada obchodníků tvrdí, že ve světové ekonomice dojde k silnému oživení, které koncem roku vyšponuje nabídku. „Míříme ke 100 dolarům,“ říká John Kilduff z newyorkského hedge fondu Round Earth Capital.

Někteří prognostici včetně pařížské International Energy Agency se ale domnívají, že trend slabé poptávky by mohl trvat dlouhou dobu. Velký nárůst ceny z roku 2008 pomohl utlumit poptávku, ale zároveň podpořil investice do nových vrtů a zvýšil nabídku. Spotřeba v průmyslových zemích bude letos v rámci OECD v průměru na 45,4 miliónech barelů denně, což je pokles o 8,8 % ve srovnání s rokem 2005, kdy ropná spotřeba OECD dosáhla rekordní výše. „Pomalejší tempo ekonomického růstu znamená, že poptávka OECD již dosáhla maxima,“ říká Rick Mueller, ředitel pro ropné trhy v Energy Security Analysis ve Wakefieldu v Massachusetts. Poptávka v Číně by mohla vzrůst o 7 %, ale v USA, které spotřebovávají dvakrát tolik ropy, zásoby výrazně přesahují ostře sledovaný pětiletý průměr.

Zatímco na rozvinutých trzích dochází k ustálení poptávky, celosvětová ropná produkce stále narůstá. OPEC, který vloni pomohl cenám vytvořit dno spolu s prudkým omezením produkce, nyní otevírá ventily. Od svého minima v březnu 2009 jeho těžba vzrostla o 1,5 miliónů barelů denně.

Producenti mimo OPEC se přidávají. USA v březnu vyprodukovaly 5,5 miliónů barelů, což je podle American Petroleum Institute nejvíce od roku 2005. Svět má také šest miliónů barelů denně nadbytečné kapacity, z velké části díky obrovskému investičnímu programu Saúdské Arábie. „Současná nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou zřejmě povede k navýšení skladování a nižším cenám na počátku léta,“ říká Goran P. Trapp, šéf obchodů s ropou v Morgan Stanley v Londýně.

Jak nízko ceny půjdou? Ředitel společnosti BP Tony Hayward očekává, že ve středním období ceny zůstanou v rozmezí 60 až 90 dolarů. Skeptičtí obchodníci však mají horší výhled než Hayward. NYMEX (New York Mercantile Exchange) má 130 000 prodejních opcí pro prodej v červnu za cenu od 50 do 60 dolarů za barel oproti pouhým 51 000 nákupním opcím za 100 dolarů za barel. Jak uvádí Eugen Weinberg, analytik v Commerzbank ve Frankfurtu: „Je to bublina“ a její prasknutí „je pouhou otázkou času“.

Pro ceny je klíčové chování Saúdské Arábie. Ta je spokojena s 80 dolary za barel, ale jestliže ceny poklesnou, mohla by produkci rychle omezit.

(Zdroj: Businessweek)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university