Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jelínek (NWR): 1Q10 byl jen překlenovacím obdobím mezi krizovým rokem 2009 a silnými kvartály roku 2010

Jelínek (NWR): 1Q10 byl jen překlenovacím obdobím mezi krizovým rokem 2009 a silnými kvartály roku 2010

28.05.2010 17:22

Těžební společnost New World Resources očekává po nečekaně ztrátovém 1Q10 ve druhém čtvrtletí návrat do zisku a silné výsledky hospodaření mají následovat i v dalších kvartálech, uvedl to v rozhovoru pro server Patria.cz Marek Jelínek, finanční ředitel NWR. V úvahu tak stále připadá i výplata dividendy ze zisku pro akcionáře NWR ještě v letošním roce.

„Výsledky za první čtvrtletí na provozní úrovni nebyly vůbec špatné, a to i přesto se z našeho pohledu jednalo o překlenovací období mezi krizovým rokem 2009 a silnými kvartály počínajícími druhým čtvrtletím,“ řekl Jelínek v online rozhovoru a na jiném místě dodal, že výsledky za 2Q10 podpoří začátek platnosti nově sjednaných cen koksovatelného uhlí a koksu. Finanční ředitel dále ujistil investory, že „pokud se nestane něco mimořádného“ splní NWR letošní plán produkce 5,5 milionu tun koksovatelného uhlí, 5 milionu tun energetického uhlí a zhruba 1 milionu tun koksu.

Finanční ředitel společnosti Marek Jelínek po výsledcích za první tři měsíce letošního roku uvedl, že možnost vyplacení dividendy za první pololetí stále existuje, jestliže se firmě bude dařit v příštích čtvrtletích a trh neovlivní náhlé změny. „Naše dividendová politika vyplácet zhruba 50 % z čistého zisku se nemění. Jakmile začneme zisk vytvářet, zvážíme i výplatu dividendy. Oznámení o prozatímní dividendě můžete tradičně očekávat společně se zveřejněním pololetních výsledků,“ řekl k tématu CFO těžaře v dnešním online rozhovoru.

Ekonomické prostředí se sice meziročně zlepšilo a výsledný efekt na prodeje NWR tak může být pozitivní. Zvláště optimistické jsou podle CFO společnosti vyhlídky na trhu koksu. „Oceláři v regionu postupně navyšují kapacity a zároveň část nezávislých producentů koksu musela své provozy kvůli ekonomické krizi vloni zavřít. Výsledkem je velmi napjatý trh s koksem v celé Evropě,“ uvedl dnes Jelínek na Patria.cz s tím, že v poslední době firma pozoruje oživení u slévárenského koksu (určeného především pro automobilový průmysl), jehož je NWR největším producentem v Evropě.

Většinu cen za prodávané uhlí si společnost NWR dohodla již dopředu v rámci ročních kontraktů. NWR v dubnu oznámilo získání smluv na prodej 5,5 milionu tun koksovatelného uhlí externím zákazníkům na období od dubna 2010 do března 2011 (japonský účetní rok), z nichž 80 % má proběhnout při průměrné ceně cca 163 EUR za tunu (+58 % mezikvartálně a +87 % meziročně) a cena za zbývajících 20 procent objemu prodejů je sjednáváno čtvrtletně. „Jde převážně o koksovatelné uhlí nižší kvality,“ popsal onu kvartálně dosmlouvávanou pětinu prodeje Jelínek a dodal, že „ve druhem čtvrtletí se cena za tuto část koksovatelného uhlí pohybuje na úrovni 135 eur za tunu.“ Spotová cena nejkvalitnějšího koksovatelného uhlí se přitom podle jeho informací nyní obchoduje za 210 dolarů za tunu, tedy v přepočtu asi za 170 eur za tunu.

Finanční ředitel NWR zatím nepředpokládá žádné výraznější výkyvy v cenách po zbytek roku, ačkoliv v posledních několika dnech lze vysledovat oslabení cen železné rudy v Rusku a na Ukrajině. S pozvolným ústupem cen železné rudy kvůli slábnoucí poptávce v Číně a s následným skokovým růstem v roce 2011 až o 25 procent počítá podle včerejšího vyjádření Kostyanin Zhevago, šéf těžební společnosti Ferrexpo Plc. provozující doly na Ukrajině. NWR současný pokles cen železné rudy zatím na cenách uhlí nijak nepociťuje a podle Jelínka se to „ani projevit nemusí“.

Druhá mediálně propíraná otázka australské daně na zisky těžařů finančnímu řediteli NWR vrásky nepřidělává: „Neznám sice přesně podrobnosti australské situace, ale domnívám se, že tam ještě nemusí být dobojováno. V evropském prostředí je důležité si uvědomit, že středoevropští těžaři uhlí pracují v nesrovnatelně komplikovanějších geologických podmínkách a ve velkých hloubkách, čili s mnohem vyššími náklady. Naše ziskovost – a to i v letech, kdy byly ceny uhlí vysoké, je nesrovnatelná se ziskovostí australských dolů. Vždyť rada evropských zemí (včetně Polska) dnes těžbu uhlí masivně dotuje.“

Větší dopady na Marka Jelínka má - podle jeho vlastních slov - nynější vysoká volatilita trhů. „Současné kapitálové trhy mi způsobují žaludeční vředy jak pracovně (možná jste sledovali nedávnou emisi dluhopisů, která sice skončila velkým úspěchem, ale až po těžkém boji) tak osobně,“ uvedl CFO NWR s tím, že sám taky investuje na trzích. Snaží se přitom mít diverzifikované portfolio – včetně akcií NWR, zajištěné proti nenadálým pohybům trhu. 

Kompletní přepis rozhovoru dotýkající se například i budoucnosti projektu Debiensko či kurzového zajištění NWR - ZDE


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university