Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Orco chce ve sporu s Chorvatskem zabránit znehodnocení investice 100 milionů eur v projektu řetězce hotelů ve Hvaru

Orco chce ve sporu s Chorvatskem zabránit znehodnocení investice 100 milionů eur v projektu řetězce hotelů ve Hvaru

11.08.2010 16:51
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Developerská společnost Orco Property Group a chorvatský privatizační fond se tento měsíc pokusí vyřešit spor o rozvojový developerský projekt ve Hvaru, ve které Orcu hrozí znehodnocení investice ceněné na 100 milionů eur a Chorvatsku poškození obrazu před zahraničními investory.

Orco před pěti lety vstoupilo formou navýšení kapitálu do projektu přebudování prestižní hotelové sítě v chorvatském středisku Hvar, která se měla proměnit v luxusní pětihvězdičkové komplexy. Suncari Hvar je prvním chorvatským PPP projektem, tedy projektem partnerství veřejného a soukromého sektoru. Orco se však dostalo do sporu s chorvatským privatizačním fondem jako partnerem za stát v tomto projektu. Ten developerovi vyčítá, že v rámci cílů projektu selhal a neuchránil projekt před dluhy a smlouvu s Orcem vypověděl. „Nás odchod z projektu byl jedinou cestou, jak ochránit náš majetek,“ tvrdí fond. Orco uvedlo, že fond v otázce nedokončeného projektu naprosto nespolupracuje. „Budeme bojovat, abychom dostali zpět naše investice,“ uvedla mluvčí Orca Petra Zdeňková. Jde o investici cca 50 milionů eur a přijaté úvěry v přepočtu přibližně v rozsahu této investice.  Orco vstoupilo do projektu v roce 2005 s cílem posílit svoji divizi hotelových služeb. „Naším cílem bylo přivést do Hvaru bohaté klienty a to jsme učinili skrze první tři hotelové projekty. Pro zbytek se nepodařilo vyřešit nejasná vlastnická práva, které náš partner (privatizační fond) slíbil vyřešit,“ uvedla postoj Orca Petra Zdeňková.

„Dne 13. července letošního roku vypršela platnost „akcionářské dohody“, která upravovala vztahy mezi skupinou Orco a privatizačním fondem CPF v rámci společnosti Suncani Hvar. Platnost dohody skončila po pěti frustrujících letech, během nichž CPF nesplnil ani jeden ze svých závazků. Společnost Orco tedy 13. července zaslala fondu CPF seznam těchto nedodržených závazků s dotazem, jak hodlá zjednat nápravu. Vzápětí CPF zveřejnil tiskové prohlášení, v němž v podstatě uvádí, že Orco již ve skutečnosti společnost Suncani Hvar nekontroluje, čímž vzbudil pochybnosti u akcionářů, na trhu, a co je nejhorší, také mezi zaměstnanci. Jde samozřejmě o nesmysl,“ uvedl šéf Orca Jean Francois Ott na svém blogu.

Podle komentátorů pro Chorvatsko spor v rámci prvního PPP projektu vůbec není dobrým vzkazem zahraničním investorům a nepomůže mu v jejich očích před chtěným vstupem země do Evropské unie s rokem 2012. „Případ ukazuje, proč je Chorvatsko nyní rizikovou destinací pro zahraniční investory. Ti jsou často konfrontování s nevyjasněnými majetkovými vztahy a právními překážkami, u nichž vláda slibuje jejich snadné vyřešení,“ uvedl politický sloupkař záhřebského listu Jutarnji Denis Kulis.

Vláda se snaží z ostrova Hvar u dalmatského pobřeží vybudovat „východoevropské Saint Tropez“. Majoritním partnerem v projektu je Orco (podle analýzy KBC došlo k mírnému poklesu podílu v projektu na 48 %), 31 procent pak vlastní stát, zbytek drobní investoři. Spor se vyhrotil ve chvíli, kdy fond kontrakt vypověděl s tím, že developer nesplnil renovaci všech deseti objektů. „Orco investovalo v resortu 355 milionů kun (65 mil. USD) a přijalo úvěry o hodnotě 390 milionů kun na renovaci pouze tří z deseti míst. Logickou otázkou je, proč je resort tak hluboce zadlužen a proč úvěry nebyly využity na investice do jeho přebudováni,“ vyslovil se Duvnjak za chorvatský privatizační fond. „Není pravdou, že jsme porušili kontakt a zavalili projekt nadměrným dluhem,“ reagovala mluvčí Orca Zdeňková. Suncari Hvar podle ní byl zadlužen 100 miliony kunami již při vstupu Orca do projektu v roce 2005 a to následně přijalo úvěry v rozsahu 290 milionů kun a poměr debt to equity drželo v rozsahu 40 až 60 procent. „To je úroveň pro projekt velmi dobrá,“ uvedla mluvčí. Podle Orca je celkový dluh projektu Suncari Hvar asi 80 milionů eur, přičemž hodnota jeho aktiv ke konci prosince 2009 dosahovala 122 milionů eur. „Fond neobstaral dle smluvního ujednání stanovená stavební povolení pro zbývající část projektu, zatímco Orco bylo nuceno platit zaměstnance během vývoje a prázdného období realizace projektu,“ uzavřela Petra Zdeňková za Orco.

(Zdroj: Bloomberg, Orco, blog Jean Francois Otta)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university