Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rychlý odchod americké vlády z AIG jen zbožným přáním? Trh nepojímá ani prodej menšího podílu v Citigroup…

Rychlý odchod americké vlády z AIG jen zbožným přáním? Trh nepojímá ani prodej menšího podílu v Citigroup…

29.09.2010 16:55
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Politika versus trh. Na počátku srpna šéf AIG Ben Benmosche prohlašoval, že na odchod vlády z „ikony nucené záchrany finančních institucí“, největší americké pojišťovny AIG je příliš brzy. Nedávno samo vedení AIG pustilo na trh zprávy o přípravě odchodu vlády z AIG a její navrácení privátním rukám a dnes trh zaplavují zprávy o agresivním tlaku samotné administrativy prezidenta Obamy. Ta (ten) chce stihnout přestavení podrobného plánu do voleb v polovině prezidentova funkčního období v nadějích, že Barackovi Obamovi uhraje několik důležitých politických bodů. Při pohledu na trh ale odchod nebude snadný. Jednak: AIG přijala státní pomoci z několika různých zdrojů. A jednak: vláda má nyní problémy s prodejem akcií a odchodem z kvantitativně menšího podílu v Citigroup.

Na počátku odchodu vlády z AIG má stát konverze preferenčních akcií AIG o hodnotě 49 mld. USD (proti zdrojům z TARP) na akcie běžné. Směna dočasně dále navýší podíl státu až na 90 % ze současných bezmála 80 %, to samo může odradit investory. Běžné akcie budou následně ve vlnách prodávány soukromým investorům. Vedle bezmála 50miliardové pomoci z TARP AIG získala investice v rozsahu 26 miliard dolarů do divizí AIA a Alico od Fedu v NewYorku. Tato pomoc má být vrácena ze zisků z prodeje těchto dvou divizí. Newyorský Fed drží dalších 20 miliard dolarů zajištěného dluhu, které by rovněž měl být splacen z prodeje aktiv AIG. Dalších 29 miliard dolarů je v držení subjektů Maiden Lane II a III, financovaných opět Fedem v New Yorku. Ty drží hypoteční papíry, předtím v držení AIG, jejichž tržní hodnota je nyní vyšší, než poskytnuté zdroje AIG, Fed by tedy měl jejich prodejem realizovat zisk.

Tlak na plán počínající konverzí bezmála 50 miliard USD preferenčních akcií AIG a jejich postupným prodejem na trh však přichází ve chvíli, kdy americké MF „bojuje“ s poklesem zobchodovaných objemů na amerických burzách, které brzdí prodej rozsahově menšího podílu v americké bance Citigroup. Ta z programu TARP přijala 20 mld. USD (celkovou pomoc 45 mld. USD), proti kterým v rámci analogického procesu odchodu postupně odprodala dosud 3,5 miliardy z celkem 7,7 miliardy akcií, s dosavadním ziskem z transakce 2,6 mld. USD. Problémy provázely prodej poslední tranše akcií, který začal 23. července, v objemu 1,5 miliardy akcií s manažerem Morgan Stanley. Na přelomu srpna a září bylo prodáno jen 900 tisíc z tohoto množství, když průměrné prodeje dosahovaly 33,5 milionu akcií ve srovnání s objemy kolem 66 milionů denně v dubnu či květnu. „Tento trh není schopen pojmout takové množství prodávaných akcií. Realita je taková, že vláda se stala opravdu velmi dlouhodobým akcionářem,“ myslí si Christopher Whalen, šéf Institutional Risk Analytics. Zneklidněn je také americký regulátor, který se již nechal slyšet, že bude bedlivě hlídat kroky vlády ve snaze o „zpětné vykoupení“, aby neočerpala zdroje z AIG tempem nebezpečným pro stabilitu pojišťovny. Dnes americké MF oznámilo prodej další tranše akcií Citigroup a změny přístupu jsou patrné. Na trh putuje „jen“ 2,2 miliardy dolarů akcií a místo samotné Morgan Stanley emisi povedou Bank of America/Merrill Lynch, JPMorgan, opět Morgan Stanley, UBS a Well Fargo…Zadáním MF je akcie neprodat pod par plus transakční náklady.

Mezi hlavní rizika plánu opětovného zprivátnění AIG patří přílišná rychlost, která by seslala dolů tržní hodnotu pojišťovny, od níž se odvozuje hodnota navrácených prostředků „daňovým poplatníkům“. Příliš rychlý prodej také může otřást úvěrovým hodnocením, které by podkopalo schopnost AIG prodávat pojistné produkty. Již v uplynulých měsících selhaly některé prodeje klíčových aktiv a velká část trh nevěří, že AIG je schopna získat do konce roku, kdy má být detailní plán nejpozději znám, dostatek hotovosti. Ratingové agentury se nechaly slyšet, že bez vládní podpory by ratingové hodnocení odpovídalo spekulativnímu stupni, což mohou zvrátit prodeje aktiv plánované v nejbližších měsících.

V posledním čtvrtletí roku AIG očekává dokončení prodeje divize životního pojištění MetLife, který má přinést 15,5 miliardy dolarů, dále chce získat 15 až 17 miliard dolarů z hongkongského úpisu akcií asijské divize životního pojištění AIA Group. Dnes zdroje z blízkosti AIG oznámily, že ta je blízko prodeje japonské divize životního pojištění společnosti Prudential Financial za 4,8 miliardy dolarů v hotovosti. „Prudential je nejvíce překapitalizovaná pojišťovna, kterou pokrýváme,“ komentoval lakonicky Randy Binner z FBR Capital Markets. Teprve po splacení všech zdrojů Fedu, které mají být uhrazeny z prodejů aktiv, se AIG má podle zdrojů navrátit k plnému splacení pomoci vlády.

(zdroj: Bloomberg, CNBC, New York Times, FT, WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university