Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tentokrát je to se zlatem jinak?

Tentokrát je to se zlatem jinak?

08.10.2010 15:08

Nepochybně dostanu za svůj příspěvek notně vynadáno, ale nemohu si pomoci. Doslova nejzářivější hvězda finančních trhů, zlato, láme jeden cenový rekord za druhým. Můj osobní názor je, že se jedná o bublinu, která sice ještě nedosáhla svého maxima, ale jednoho krásného dne se tak stane. V které fázi se momentálně nacházíme, zdali na jejím začátku nebo blíže konci, nedokážu odhadnout a myslím si, že by to uměl málokdo.

V této souvislosti mne však napadl jiný aspekt celého problému. Svět se stále vzpamatovává z následků jiné prasknuté bubliny, tentokrát na nemovitostech a hypotečních cenných papírech. Soudní procesy, propouštění obchodníků, státní deficity - to jsou všechno důsledky neuvážené spekulace. Cynikové tvrdí, že dříve nebo později dojde k nafouknutí nějaké nové bubliny, jelikož lidé mají krátkou paměť. Příklad se zlatem nám však ukazuje, že to není lidská paměť, co je zde ve hře, nýbrž jiný rys lidského mozku, kterým je něco jako touha po bezpečí, po pevném bodě ve vesmíru a rychlém, elegantním řešení čehokoliv. Zlato je v současné době lékem na kreditní riziko, nejistotu ve státních financích nejrozvinutějších zemí, zkrátka rychlou a elegantní odpovědí na veškeré nejistoty, které sužují náš svět.

Problémem zlata však zůstává několik drobností, na které by si měl člověk odpovědět dříve, než zlato zakoupí jako dlouhodobou investici a ochranu před inflací. Předně se ptám, kde je ona obávaná inflace? Hůře skladovatelné komodity, zejména ty energetické, jakými jsou například zemní plyn a elektřina, nerostou, naopak klesají (nebudu se pouštět do detailů, jakou elektřinu a jaký zemní plyn mám na mysli). Pokud by ve světové ekonomice existovalo nějaké úzké hrdlo, díky němuž by se ceny těchto komodit měly začít zvedat tak, aby tento pohyb vyvolal inflační nárůst cen v celém systému, proč se tak již tomu neděje? Inflační karta, která slouží jako jeden z podpůrných argumentů pro růst ceny zlata mi proto tak trochu nesedí. Druhá karta, kterou je emise peněz a monetizace státního dluhu, které způsobuje zvyšování báze, je o něco lepší, jelikož má vskutku reálnou podstatu. Problémem je opět fakt, že „normální člověk“, který zrovna nepracuje v bance jako money market dealer, nikdy tuto emisi peněz neviděl. Státním zaměstnancům se snižují platy, soukromá sféra propouští zaměstnance a předluženým domácnostem nikdo nepůjčí ani zlámanou grešli. Kde tedy jsou ty údajné inflační peníze? Nikdy neopustí uzavřený kruh bankovního systému a slouží pouze jako bezpečnostní polštář pro přeúvěrované banky. Argument, že inflační tlaky sice zatím neexistují, ale v budoucnosti se jistojistě objeví, je podobná věc jako být předem nešťastný cestou z kopce, protože až budu dole, tak zase budu muset jít do kopce.

Sečteno podtrženo, ceny zlata žene nahoru pofiderní vidina bezpečného přístavu a „self-fulfilling prophecy“, které jsou obě důležitými ingrediencemi podílejícími se na vzniku bubliny. Odpověď na otázku v nadpisu je tedy: „není to jinak, je to pořád stejně“.


Váš názor
  •  
    09.10.2010 18:59

    Zlato bylo a je svázáno s peněžní směnou jen se na to zapomělo.I dnes ho můžete směnit kdekoli na Zemi za jakýkoli produkt. V současné době používáme peněžní systém který je založen na důvěře v papírové peníze a zákonem vynucený platební styk. Pokud důvěra selhává pak nastupuje historická zkušenost. Zde není nutné hledat racionální vysvětlení- očekávání inflace, její hladinu stejně nikdo nezná a vlastně ani není v této souvislosti podstatná. Lidé nejsou hloupí a pochopili že papírové peníze nemají v dlouhodobé perspektivě vůbec žádnou hodnotu, protože pravidla dříve nepřekročitelná se v uplynulém období opakovaně porušila. Znamená to tedy že pokud bude ve vyšším zájmu peníze znehodnotit stane se tak. Ti rozumní to vědí. Obávám se že všichni kdo dnes zlato nakupují a to ne jen drobní, ale i banky a fondy již nehodlají v budoucnu směnit jej za papírové peníze. Vývoj nám ukaže spíše administrativní řešení, tedy zákaz držení zlata a jeho vynucený výkup příslušnými státy. Dále v případě enormího nárůstu ceny vyjádřené v USD pravděpodobně dojde k pozastavení obchodování s touto komoditou (Zlato je dnes jedinou alternativou peněžního směného systému která může konkurovat USD). Vše to již historie zná.
    • Cena zlata a cena papíru..
      15.10.2010 10:47

      Zlato je uznávané platidlo již dávno osvědčené a jeho cena se odvíjí náklady na jeho těžbu a poptávkou na jeho získání na trhu. Cena zlata není žádnou bublinou. Bublinou je cena poukázky za které jej lze koupit, je za náma doba,kdy vydané peníze byly podložené zlatem v jeho hodnotě. Dnes se tisknou peníze bez ohledu na jejich krytí. Nekrité peníze mohou kdykoliv ztratit jakoukoliv hodnotu.Zlato ale má stálou hodnotu jako dobré a jisté platidlo.Znovu opakuji, cena zlata na trhu není žádnou bublinou je to pomyslná cena poukázek na jeho získání ...Nekrité peníze zbídačily milony lidí vlastně zákonitě,lidově řečeno přes noc. Dnešní narůstání ceny za trojskou unci napovídá o znehodnocování měn a ekonomickém propadu..
      zlato
  • zlatá pyramida
    08.10.2010 17:00

    Zlato samo o sobě neprodukuje přínos ničím jiným než tím že je za něj trh ochoten zaplatit s postupem času víc. V okamžiku, kdy se obavy ze zhroucení peněžních systémů uklidní bude najednou množství investorů kteří budou chtít přejít ze zlata do jiného výnosnějšího aktiva, pravděpodobně akcií. To může být pokles nebo prasknutí bubliny, pravděpodobně v závislosti na globální situaci na zbytku trhu. Co je ale neznámá jsou drobní investoři kteří zlato prakticky stahují z trhů, protože jednak provedou velký počet nákupů (i když relativně malého množství) ale hlavně toto nikdy nevrátí na trh protože neuvažují o tom že jinde dosáhnou lepších výnosů ale mají dobrý pocit zajištění z pár zlatých prutů (šperků atd.) v trezoru. Tím pádem se stále obchoduje menší a menší množství zlata a cena má spirálový růst s poklesem množství. Dá se tomuto říkat bublina v pravém slova smyslu?
    Dan.Razzi
  • souhlasím
    08.10.2010 16:27

    Zlato je v podstatě k ničemu, jenom se na něj můžeme dívat, protože jeho uplatnění v průmyslu je asi 7%. Jinak kde jsou ty peníze? Ve státních dluhopisech. Ty dluhy států jsou tak astronomický, že prakticky vše co bylo natištěno sloužilo k nákupům státních dluhopisů, proto se to neprojevilo v inflaci. Platí se z toho dluhy států a úrok z těch dluhů slouží na financování špatných dluhů bank. Do ekonomiky se ty prachy nedostaly a zaplať pánbůh ani nedostanou, ale pokud se začnou dukáty znova tisknout, pak bůh s námi, protože to už bude asi hodně špatný.
    tk69
  •  
    08.10.2010 15:32

    spis nez o inflaci jde o zrejme ochranu pred temi devalvacemi, kde kupci-zlatnici predpokladaji, ze zlato zadna vlada nemuze devalvovat dle libovule. asi se to netyka jen zlata ale i jinych kovu. dokonce lze vsecky prumyslove vyuzivat, takze v industrializovane spolecnosti zalozene na ocenovani nenabudou zaporne hodnoty, pokud nebudou v prebytku a zatim se zda, ze nejaka zakladni poptavka (diky prebujele lidske populaci a jeji nachylnosti uverit iluzi bohatstvi a prepychu a spolecneskemu vyznamu tehoz) stale existuje.
    Azb
    • Zlato jako kanárek
      08.10.2010 15:53

      vypůjčím si zde myšlenku Petera Shiffa: cena zlata se stala indikátorem inflace, obdobně fungoval kdysi horníkům kanárek, terého si nosili s sebou do dolů, aby jim indikoval přítomnost metanu, protože byl na metan mnohem citlivější. Dnes nám jde cena zlata nahoru - horník vidí, že kanárek umírá, ale z hora mu říkají: dnes je to jinak, kanárek už byl starý, nic si z toho nedělej a pracuj, vše je OK. :-)
      Luboš
    • inflace
      08.10.2010 15:39

      A není tak náhodou příznakem inflace to, že zlato tak roste ? Nevím proč si mám myslet, že inflace rovná se pouze vzestup ceny indexu spotřebního koše. Copak není znakem inflace i to, že rostou ceny domů,komodit,akcií ? ...(v aktuállním případě některých komodit a akcií)
      vini
      • Re: inflace
        08.10.2010 20:34

        ja taky ne. Proc si myslite, ze inflace je pouze rust indexu spotrebniho kose? :) Inflace je obecne snizeni kupni sily penez. Mira inflace se meri vicero ukazateli, nejen CPI (spotrebitelskymi cenami). A nikdo vam prece nenuti se omezoat pouze na nej.
        Tom
      • Re: inflace
        08.10.2010 19:35

        S tím tvrzením se dá v zásadě jen souhlasit ... v prostředí volného trhu, zcela bezpochyb. Pak se ovšem zeptám, co taková cena cigaret, žejdlíku piva, benzínu, nafty ... jsou to ceny, které určil trh? Nebo to jsou jen státem zdeformované? Různá daňová zvýhodnění například nemovitostí (odečtení úroků z daní, stavební spoření atd.), proti zdanění i takových věci jako jsou dividenda, případně jakýkoliv jiný výnos .... to je obyčejná deformace, pak samozřejmě rostou ceny nemovitostí nad svojí reálnou hodnotu a to lze aplikovat na vše. Netvrdím, že na zlatu je již bublina, je klidně možné, že je v něm pouze započítána budoucí (klidně horizont let) inflace, jelikož já si nejsem tak docela jist, že ty peníze se po i třeba neuvěřitelnému splacení dluhů ... jen tak ztratí :) Nicméně i historicky se zlatu vždy nedařilo a to mnoho let (zvlášť když si to přepočtu s inflací), když splaskla poslední 'bublina' na zlatě.
        levap
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university