Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dolar zničen a zatracen?

Dolar zničen a zatracen?

17.11.2010 12:04
Autor: Redakce, Patria.cz

„Co se týče investorů, je tu staré rčení, které říká, aby nebojovali s Fedem. Fed má větší přístup k financím, než máš ty,“ říká známý dolarový medvěd Axel Merk z Merk Investments. Pokud chce Fed snížit hodnotu dolaru, měli by podle něho investoři dělat to, co dělají centrální banky: Diverzifikovat do měnového koše.

Jedním z důvodů poklesu kurzu dolaru v posledních měsících byla skutečně diverzifikace rezerv zejména asijských centrálních bank směrem od dolaru. Pokud se ale Fed skutečně snaží snížit hodnotu dolaru, možná bude muset svou strategii znovu promyslet. I přes výhled na to, že měnové trhy budou zaplaceny dolary, kurz dolaru po ohlášeném rozhodnutí o dalším kole nákupů vládních dluhopisů Fedem začal minulý týden růst.

Svou roli při tomto vývoji sehrály obavy o zdraví eurozóny. Nervózní fond manažeři prodávali eura a vytlačili výnosy dluhopisů slabších evropských zemí prudce nahoru, což podpořilo dolar. Ekonomové z HSBC se domnívají, že většina negativního tlaku pocházejícího z kvantitativního uvolňování již v kurzu dolaru pravděpodobně byla odražena před oznámením Fedu. V každém případě byl minulý týden připomínkou toho, jak málo mohou být pohyby kurzu propojeny se stavem ekonomiky. Sun Bae Kim, který stál ve vedení ekonomického výzkumu v Goldman Sachs, k tomu uvádí, že je nebezpečné předpokládat, že když je pevná měna, ekonomika musí být také pevná.

V případě dolaru, který je nadále světovou rezervní měnou, mohou šoky oslabující Spojené státy stále vyvolat růst hodnoty dolaru. Kim říká, že jeho současné posilování je zčásti způsobeno pokrýváním krátkých pozic a rušením pozic na tzv. carry trades – při nich jsou nákupy rizikovějších aktiv s vyšším výnosem financovány prodejem měn s nízkým výnosem.

Další stále populárnější teorie říká, že nyní, když je kvantitativní uvolňování již odraženo v cenách, může být strach ze znehodnocení měny nahrazený optimismem týkajícím se potenciálního růstu ekonomiky USA. Dolar by tak mohl růst díky naději, že se dostaví oživení, o které se Fed snaží. Geoffrey Yu z UBS ale uvádí, že v tom případě musí být investoři přesvědčeni, že oživení skutečně probíhá, a musí přestat investovat v zahraničí. Tyto investice ale v posledních měsících zesílily.

Mnohé bude záviset na reakci Fedu na jakékoliv známky oživení. Pokud bude přesvědčen, že se ekonomika uzdravuje, kvantitativní uvolňování může být omezeno a investoři se mohou méně obávat rizika znehodnocení dolaru a více investovat do amerických aktiv. Podle dat Morgan Stanley již zapáčení investoři jako hedge fondy začali s nákupy dolarů, další investoři je podle této banky obvykle následují. Dolar by podpořilo i prohloubení krize v Evropě a zvýšená kontrola toku kapitálu ze strany rozvíjejících se ekonomik.

Obavy z kroků Fedu, které panují v Asii, Evropě a Jižní Americe, to asi moc nezmírní. Neznamená to ani skutečnost, že přichází rally na dolaru, protože ten může s postupujícími nákupy aktiv Fedem zase oslabit. S tím, jak se zlepšují domácí data, je ale možné, že největší pokles má tato měna již za sebou.

(Zdroj: FT)


Váš názor
  •  
    18.11.2010 9:55

    Třeba proti CNY,jen dolar ztratil nominálně od r.2005 asi čtvrtinu proti CNY,reálně pak ještě určitě mnohem více,protože ceny rostly v Číně určitě rychleji než v Americe.Ohledně skutečných hodnot měn. No nevím,vždycky jsem si myslel,že měna je odrazem síly nebo slabosti hospodářství daného státu,jak dovede inovovat,produkovat efektivně,vyvážet,nebo naopak jen přežívat na úkor budoucnosti,to se týká dlouhého období.Zlato je určitě investiční aktivum,to je asi tak všechno,nepletl bych to se zlatem pro měnové účely.Tam dnes má nulovou funkci.A tipnul bych si,že to tak i zůstane.
    AMOLADOS
  • Kurz dolaru a eura
    17.11.2010 20:07

    Kurzy typu euro/dolar ztráíc podle mě čím dál více na váze. Kurz euro/dolar je jen relativní poměr dvou měn. Obě měny jsou zralé na oslabení. Vůči čemu? Vůči sobě sotva - Dnes oslabí jedna, zítra ta druhá........ Etalonem pro skutečné hodnoty měn se podle mě čím dál více stává zlato.
    Jan Dvořák
    • Re: Kurz dolaru a eura
      17.11.2010 23:00

      Myslíš to samé zlato, které po minulé krizi v 80. letech spadlo o 75%?
      Azazel
      • Zlato
        18.11.2010 9:42

        Ano, myslím to samé zlato, které se stane součástí globálního měnovéhy systému
        Jan Dvořák
      • Azazel
        17.11.2010 23:45

        A Ty myslíš,že myslí to samé zlato a nebo to Tvoje zlato bez vnitřní hodnoty??
        Velkamedvědice
        • Re: Azazel
          18.11.2010 1:19

          Nevím, co máš na mysli ty, já myslím chemický prvek se značkou Au. Jestli se chceš hádat, tak sorry, dneska na tebe náladu nemám.
          Azazel
          • Azazel
            18.11.2010 2:18

            Ani já se nechci hádat.Jen jsem naznačil odpověď.Jan Dvořák myslel to samé zlato jako ty,chemický prvek se značkou Au.Zřejmě si nemyslí,že je po krizi.
            Velkamedvědice
            • Re: Azazel
              18.11.2010 15:08

              třeba Kostolany byl zásadně proti Zlatému standardu. Zlato v podstatě vůbec není potřeba, z tohoto pohledu vlastně nemá žádnou hodnotu.
              Me2d
  •  
    17.11.2010 15:40

    Jasnovid doporučuje stále se držet dolaru, nebot' si myslí, že dolar vyjde vítězně. Euro se budu topit v problémech a zatím si nejsem zcela jistý, zdali vůbec přežije. EUR/USD za 1.15 nemusí být brzy vůbec nereálné. Pro komodity to asi není dobrá zpráva. Takže ČEZ, NWR, EOAN, RWE, ropa, plyn, zlato, stříbro, atd. = NE.
    Zdravý rozum
    •  
      17.11.2010 20:13

      Ovšem za silný tolar zas budou penzijní i mut. fondy kupovat čezko. Tenhle týden probíhá na paví telce náborová akce CEE ;-)
      Kalka.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m