Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kakaové boby dnes podražily nejvíce od roku 2008, na vině politické boje na Pobřeží slonoviny

Kakaové boby dnes podražily nejvíce od roku 2008, na vině politické boje na Pobřeží slonoviny

24.01.2011 14:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Cena kakaových bobů dnes na komoditních trzích roste i přes 7 procent a odborníci vidí jako reálné zdražení i o desetinu. Kakao tak reaguje na (zatím) měsíční zákaz vývozu této komodity z Pobřeží slonoviny, největšího vývozce kakaových bobů na světě.

Termínový kontrakt na kakaové boby s dodáním v březnu se na burze ICE v Londýně kolem poledne prodával za zhruba 3 296 dolarů za tunu, tedy o 3,5 % dražší než uzavíral v pátek a nejvýše od roku 2009. Na trhu Liffe v Londýně (provozované NYSE) se cena zvýšila o více než sedm procent a dotkla se 2269 liber, vykázala tak nejvyšší cenový skok od března roku 2008.

Vývoj březnového kontraktu na ICE za poslední dvě seance (USD/t)

kakao 2011

zdroj: Bloomberg

Zákaz exportu kakaových a kávových bobů včera vyhlásil mezinárodně uznaný vítěz prezidentských voleb Alassane Ouattara, který se ale kvůli boji o moc stále nedostal do úřadu. Nároky na prezidentský úřad si nadále dělá předchozí prezident Laurent Gbagbo. Ten má kontrolu nad infrastrukturou a přepravou kakaových bobů do vývozního přístavu. Ouattara se zákazem vývozu kakaových bobů patrně snaží Gbagba odstřihnout od zdroje příjmů.

Pobřeží slonoviny se zmítá v nejistotě již od loňského 28. listopadu, kdy se konaly zmíněné prezidentské volby. Ačkoli v nich zvítězil Ouattara, jehož uznala mezinárodní komunita, jako vládce vystupuje i Gbagbo. Oba složili i přísahu a jmenovali každý svou vládu.

Analytici se domnívají, že za prudkým růstem ceny je především nejistota, protože není jasné, jak dlouho napjatá situace v klíčové producentské zemi potrvá. Společnost Hackett Financial Advisors Inc. například odhaduje, že dnešní maximální reakce může být v následujících dnech ještě překonána a kakaové boby z pátečních úrovní podraží nakonec až o 10 procent.

“Spekulanti to vidí jako příležitost k rychlým ziskům v prostředí „extrémně bullish“ pro komodity,“ uvedl šéf společnosti Shawn Hackett pro agenturu Bloomberg. Podle něho může tato komodita v rámci dalšího růstu ceny překonat i 30let starou laťku 3 510 USD/t, k níž se kakaové boby přiblížily naposledy v prosinci 2009.

"Pokud je to vynucený zákaz, ceny kakaa prorazí střechu," řekl k ohlášenému zákazu analytik investiční společnosti VM Group v Londýně Gary Mead, který také nevylučuje další silný růst cen kakaa. "Pokud to myslí (Ouattara) vážně a pokud tam mohou vynutit takové obchodní embargo, pak to narušení obchodu bude obrovské," dodal.

Jiní obchodníci ale situaci zatím hodnotí s chladnější hlavou. Kakaové boby se podle nich na trh zřejmě budou zatím dál dostávat, a to navzdory napjaté politické situaci v zemi. "Exportéři nakonec budou schopni vyvážet dál. Kakao půjde tranzitem přes Ghanu nebo jiné země, a ven se dostane," myslí si jeden z manažerů švýcarské společnosti Diapason Commodities Management, jehož cituje agentura Reuters.

(Zdroj: čtk, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data