Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Banka Citigroup expanduje do hudebního průmyslu, ovládla hudební vydavatelství EMI

Banka Citigroup expanduje do hudebního průmyslu, ovládla hudební vydavatelství EMI

02.02.2011 9:00
Autor: ČTK

Americká investiční banka Citigroup (4,9 USD, 1,66%) převzala kontrolu nad britským hudebním vydavatelstvím EMI. Podnik převzala od zadlužené britské společnosti soukromého kapitálu Terra Firma Capital Partners, v jejímž čele stojí podnikatel Guy Hands a která nebyla schopna splácet závazky. Terra získala v roce 2007 úvěry na převzetí EMI právě od banky Citigroup, ta ale dnes uvedla, že velkou část pohledávek za Terrou odepíše a za to si vezme vydavatelství.

EMI je domovskou nahrávací společností pro skupiny Pink Floyd, Coldplay, The Beatles a desítky dalších umělců včetně Kylie Minogue. Dohoda mezi bankou a Terrou snižuje nejistotu kolem budoucnosti EMI a celkově zlepšuje její vyhlídky. Citigroup také získá čas na to, aby mohla vydavatelství připravit na případný další prodej. Kontrakt mezi Citigroup a společností Terra Firma je strukturován jako výměna dluhu za akcie.

Terra Firma své potíže dává do souvislosti s poklesem prodeje hudebních alb, v minulosti si ale také stěžovala, že Citigroup jí lhala o skutečném stavu EMI. Vydavatelství má prý nižší hodnotu, než banka tvrdila. Proto se Terra Firma a Citigroup setkaly před soudem, ten ale už dříve rozhodl, že banka firmu nepodvedla. Citigroup společnosti Terra Firma dělala poradce a prodej EMI jí připravila. Pak jí na nákup i půjčila peníze.

Terra Firma si na nákup EMI v roce 2007 vzala od Citigroup úvěr kolem 2,6 miliardy liber, její celkové zadlužení se ale dnes pohybuje kolem 3,4 miliardy liber (asi 96 miliard Kč). Citigroup nyní přistoupila na to, že odepíše 65 procent dluhu, takže Terra Firma teď bude dlužit jen zhruba 1,2 miliardy liber. Vydavatelství uvedlo, že díky dohodě mezi Terrou a bankou má nyní více než 300 milionů liber v hotovosti.

"EMI je věhlasný podnik a my plně stojíme za jeho managementem i za jeho strategií," řekl místopředseda správní rady Citigroup Stephen Volk. "Firma normálně funguje," dodal. EMI se přitom v poslední době vytrvale zlepšuje, má úspěšnější umělce, kteří účinkují ve Spojených státech i v Evropě, její vydavatelská součást nadále patří k nejcennějším z celé skupiny.

Hands je v Evropě považován za jednoho z nejvlivnějších bossů v odvětví private equity. Vydavatelství EMI ale kupoval v době, kdy vrcholila vlna fúzí a akvizic a za EMI zaplatil celkem zhruba čtyři miliardy liber (kolem 113 miliard v dnešním kurzu). Hands ale od samého začátku uplatňoval až příliš tvrdý přístup, spoustu lidí z odvětví vyhodil a umělcům řekl, že musejí pracovat víc a kvalitněji.

Vážnějším problémem bylo zřejmě to, že se Hands později pohádal s lidmi, kteří jej finančně kryli. Jak se vztahy zhoršovaly a Hands se snažil EMI navzdory vysokým dluhům udržet v chodu, podal žalobu na Citigroup a vinil ji z toho, že vydavatelství ocenila příliš vysoko a on byl pak nucen podat neúměrně vysokou nabídku. Soud ale prohrál a odvolal se.

Zdroj blízký situaci agentuře Reuters řekl, že Citigroup nemá v úmyslu EMI dlouho vlastnit. Na druhou stranu ale banku prý nic netlačí a nemusí se vydavatelství rychle zbavovat. Může firmu zatím umístit do jedné ze svých vlastních společností soukromého kapitálu a nabídnout ji k prodeji v příhodnější čas.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m