Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Radovan Vítek nabízí akcionářům Sazky miliardu za 100 procent akcií

Radovan Vítek nabízí akcionářům Sazky miliardu za 100 procent akcií

21.02.2011 8:25, aktualizováno: 21.2. 8:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Podnikatel a největší věřitel společnosti Sazka Radovan Vítek chce dnes nabídnout akcionářům miliardu korun za stoprocentní podíl akcií. V nedělním prohlášení o tom informoval média.

„Hodnota Sazky se odvíjí od její činnosti. Společnost však nezadržitelně spěje do insolvence. Dávám přednost reorganizaci společnosti, která může probíhat jak pod taktovkou věřitelů, tak s podporou dlužníka. V obou případech však na akcionáře mnoho nezbude,“ uvedl Vítek. „Nabízená miliarda korun tak představuje patrně jediné peníze, které v souvislosti se Sazkou ještě uvidí,“ dodal.

Nabídka je podle něj platná pouze v případě, že s ní budou souhlasit všichni akcionáři. Částka za balík jednotlivým svazům se bude odvíjet od jejich vlastnického podílu v Sazce. Kromě jednorázové částky za vlastnické podíly nabízí Vítek akcionářům v budoucnu také peníze na jejich sportovní činnost. „Součástí návrhu je také garance prostředků určených na sportovní aktivity, která se bude opírat o připravovaný herní zákon a z něj vyplývající povinnost odvádět určité procento ze zisku na veřejně prospěšné účely,“ potvrdil Josef Lébr, který působí jako Vítkův vyjednavač se sportovními svazy. Ten má také Vítkovu nabídku akcionářům Sazky předložit.

„Je to z mé strany poslední návrh, který akcionářům předkládám. Vzhledem k výši mé pohledávky a míře angažovanosti jsem přesvědčen, že v tuto chvíli neexistuje nikdo jiný, kdo by dokázal situaci lépe řešit. Nabídka odkupu akcií je v tomto okamžiku logickým krokem,“ uzavřel Vítek.

Největším akcionářem Sazky je Český svaz tělesné výchovy s téměř 68 procenty akcií, menší podíly mají olympijský výbor, Sdružení sportovních svazů, Sokol nebo Orel.

Loterijní společnost mají zachránit dva investoři. Společnosti Penta a E-Invest se se Sazkou dohodly na strategickém partnerství s tím, že poskytnou dostatek peněz na odvrácení insolvence, mělo by jít zhruba o 2 miliardy korun. Za to má Sazka investorům 15 let vyplácet podíl na zisku. Oba investoři se shodují v názoru, že cesta k odvrácení insolvence vede přes navýšení základního jmění, ale jejich další návrhy se různí. Penta požaduje majoritní část akcií a po restrukturalizaci společnosti a má v plánu umístit zhruba 30 procent akcií na burzu. Společnost E-Invest Martina Ulčáka chce ponechat současnou akcionářskou strukturu a svou roli uplatnit podílem na zisku. Obě tyto nabídky obsahují garantované platby na podporu sportu po dobu deseti a více let.

Sazka je v insolvenčním řízení od 17. ledna. Poslala ji tam firma Moranda realitního magnáta Radovana Vítka. Ten spolu s Karlem Komárkem a jeho finanční skupinou KKCG nyní disponuje podle zdrojů z finančních kruhů většinou dluhopisů, a mohou tak prosadit jejich okamžité zesplatnění. V takovém případě by Sazka musela sehnat na záchranu před insolvencí zhruba osm miliard korun, což by výrazně prodražilo vstup investorů. Vítek s Komárkem minulý týden přišli s požadavkem na ustanovení předběžného správce Sazky, který by musel schválit některé kroky této společnosti.


Sled událostí kolem společnosti Sazka:

2010
7. prosince - V médiích se objevily informace, že dluhy Sazky u bank skupuje podnikatel Radovan Vítek, vlastník skupiny CPI.
16. prosince - Vítek se stal největším věřitelem Sazky. Od Komerční banky získal pohledávku v hodnotě kolem 500 milionů korun. Již předtím si zajistil pohledávku od Raiffeisenbank ve výši asi 400 milionů korun.
- Sazka oznámila, že zaplatí 12. ledna 2011 jen část splátky dluhopisů ve výši jistiny. Sazku přivedlo do problémů financování víceúčelové haly ve Vysočanech.
17. prosince - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila rating dlouhodobých závazků společnosti Sazka.
22. prosince - Společnost Penta nabídla finanční pomoc Sazce výměnou za stoprocentní podíl.
23. prosince - Vítek oznámil, že chystá plán restrukturalizace Sazky. Později upřesnil, že chce plnou moc k řízení Sazky a plánuje mimo jiné prodej zadlužené arény.


2011
3. ledna - Vítek oznámil, že pokud Sazka plně neuhradí do 17. ledna své dluhy vůči němu, podá na ni insolvenční návrh.
7. ledna - Vedle Penty a Radovana Vítka se o vstup do Sazky uchází firma E-Invest podnikatele Martina Ulčáka a loterijní skupina Synot. Ulčák jako jediný ze zájemců nepočítá s tím, že by současní akcionáři přišli o své podíly.
11. ledna - Finanční skupina J&T prodala Vítkovi půlmiliardovou pohledávku, již držela za firmou Sazka.
12. ledna - Výkonný výbor Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV), hlavního akcionáře Sazky, nedoporučil přijmout nabídky, jež mění vlastnickou strukturu Sazky. To by prakticky znamenalo, že akcionáři budou dál jednat jen s Martinem Ulčákem.
13. ledna - Agentura Standard & Poor's snížila rating dlouhodobých závazků Sazky na nejnižší stupeň D.
16. ledna - Podle Vítka je nejvhodnějším řešením situace Sazky její restrukturalizace, při níž by společnost vydala nové akcie v objemu deseti miliard korun, což odpovídá jejím závazkům. Nynější akcionáři Sazky by o své podíly přišli.
17. ledna - Vítek podal insolvenční návrh na Sazku.
18. ledna - Předseda ČSTV Pavel Kořan řekl, že do Sazky chtějí vstoupit dva noví zájemci bez nároku na podíl. Později uvedl, že jedná s jedním menším investorem, jméno nezveřejnil.
25. ledna - K insolvenčnímu řízení se Sazkou se s pohledávkou 4,4 milionu korun připojila společnost Le Cheque Déjeuner.
26. ledna - Vítek řekl, že ovládá čtvrtinu dluhopisů Sazky.
28. ledna - Šéfové Sazky začali podle Hospodářských novin jednat s věřiteli o možnosti požádat soud o moratorium, kterým by na tři měsíce odvrátili hrozící úpadek společnosti.
- Podle serveru Aktuálně.cz je mezi firmami zajímajícími se o arénu Sazky americká firma Anschutz Entertainment Group (AEG).
- Vítek získal další balík dluhopisů Sazky a údajně tak disponuje při rozhodování vlastníků dluhopisů právem veta.
30. ledna - Majitel skupiny KKCG Karel Komárek mladší učinil podle iHNed.cz akcionářům Sazky návrh na řešení zadlužení.
- Vedení Sazky přijalo jeden ze dvou návrhů řešení situace firmy. Rozhodovalo se prý mezi nabídkou Penty a Synotu Holding.
31. ledna - Sazka zveřejnila v insolvenčním rejstříku majetek společnosti (majetek - 14,16 miliardy korun, z toho pohledávky činí 10,5 miliardy korun, závazky - 9,4 miliardy korun).
2. února - Investiční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka oznámila, že se stala jedním z největších věřitelů Sazky.
- Radovan Vítek potvrdil krach jednání se Sazkou.
4. února - Český olympijský výbor (ČOV) spolu s Orlem a Sdružením sportovních svazů ČR (SSS) podal návrh na svolání mimořádné valné hromady Sazky. Akcionáři žádají změnu stanov, která umožní mj. vstup strategického partnera a odvolání předsedy představenstva Sazky Aleše Hušáka ze všech funkcí.
7. února - Předseda ČSTV Pavel Kořan oznámil, že Sazka přijme pomoc od společností Penta a E-Invest. Firmy poskytnou Sazce tolik peněz, kolik bude třeba k odvrácení insolvence. Akcionářská struktura Sazky by se neměla měnit.
9. února - Sazka navrhla soudu zamítnout insolvenční návrh od firmy Moranda podnikatele Radovana Vítka. Podle Sazky návrh neobsahuje skutečnosti, které by osvědčovaly její úpadek.
- Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se podle jeho předsedy Petra Rafaje bude zabývat vstupem Penty a E-Investu do Sazky.
10. února - Městský soud v Praze vyzval společnost Sazka, společnosti podnikatele Vítka a Komerční banku a Raiffeisenbank, jež svoje pohledávky vůči Sazce Vítkovi prodaly, aby se do 15 dnů k řízení podrobně vyjádřily a doložily potřebné dokumenty. V insolvenčním rejstříku přibyla i přihlášená pohledávka 409 milionů Kč po splatnosti za Sazkou od společnosti KKCG podnikatele Karla Komárka.
14. února - Insolvenční rejstřík zveřejnil informaci o podání trestního oznámení na předsedu představenstva Sazky Hušáka pro podezření z porušování povinnosti při správě cizího majetku a úvěrového podvodu. Další trestní oznámení eviduje na potencionálního investora Sazky Martina Ulčáka ze společnosti E-Invest.
15. února - Společnost KKCG Structured Finance Karla Komárka požádala soud o ustanovení předběžného insolvenčního správce, jenž by měl zabránit loterijní společnosti Sazka ve volném nakládání s majetkem. K tomuto návrhu se 16. února připojil podnikatel Vítek.
19. února - Sokol navrhl odvolat své zástupce z představenstva a dozorčí rady Sazky a připojí se ke společné žádosti tří menšinových akcionářů o svolání mimořádné valné hromady Sazky.
20. února - Podnikatel Vítek oznámil, že nabídne akcionářům Sazky za 100 procent akcií jednu miliardu korun.

(Zdroj: čtk, mediafax)


Váš názor
  •  
    21.02.2011 8:29

    Dívám, dívám, že si s toho dortu dělají zákusek.
    Homo
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m