Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Applu Jobs uvedl nástupce iPadu; je tenčí a má dvě kamery

Šéf Applu Jobs uvedl nástupce iPadu; je tenčí a má dvě kamery

03.03.2011 8:54
Autor: ČTK

Americká společnost Apple (352,12 USD, 0,80%) večer v San Francisku představila nástupce svého populárního tabletu iPad, plochého přenosného dotykového počítače. Novinka je mimo jiné tenčí a má dvě kamery. V Česku by měla být dostupná na konci března. Přístroj překvapivě uvedl šéf Applu Steve Jobs, který je kvůli blíže nespecifikovaným potížím od ledna na zdravotní dovolené.

"Dělali jsme na tomto produktu nějaký pátek, a tak jsem si dnešek nenechal ujít," uvedl pohublý Jobs. Zaplněný sál šéfa firmy, který má mezi fanoušky značky kultovní postavení a jehož nemoc znepokojila trhy, přivítal potleskem. Jeho vystoupení přivítali i analytici. "Je to rozhodně dobré překvapení. Investoři vědí, že jeho nemoc je hodně vážná. Je uklidňující vědět, že i na zdravotní dovolené se stále zajímá o firmu," uvedl Channing Smith z firmy Capital Advisors Growth Fund.

Jobs včera loňský rok označil rokem iPadu. Nedlouho nato představil nástupce úspěšného tabletu. Jmenuje se iPad 2. Je o třetinu tenčí. Jeho tloušťka činí 8,8 milimetru, což je menší údaj než u telefonu iPhone 4 stejného výrobce. Má dvoujádrový procesor a až devětkrát rychlejší grafickou kartu. Kameru bude mít vepředu i vzadu. Lidé díky tomu budou moci nahrávat video a uskutečňovat videohovory.

Přístroj je také lehčí, nyní váží zhruba 600 gramů oproti 680 gramům dříve. Na rozdíl od původní verze se bude dodávat i v bílém provedení. Rozlišení a velikost displeje i varianty paměťové kapacity zařízení zůstávají stejné, tedy 16, 32 a 64 gigabytů.

Základní verze se ve Spojených státech bude stejně jako její předchůdce prodávat za 499 dolarů bez daně (zhruba 8800 korun). V USA bude nový iPad dostupný 11. března, 25. března se pak začne prodávat v 26 dalších zemích včetně Česka.

Analytik společnosti Hudson Square Daniel Ernst označil nový iPad spíše za evoluci než revoluci, přesto je podle něj na přístroji co obdivovat. "Dvojité jádro procesoru bude znamenat hodně pro lidi, kteří na tabletu dělají více věcí najednou. Videokamery jsou pak tím, co lidé chtěli. Podtrženo sečteno, konkurence hodně zaostává," řekl.

Apple si v každém případě od nového iPadu hodně slibuje. Přístroje se loni od uvedení na trh v dubnu prodalo téměř 15 milionů kusů a představoval 17 procent tržeb společnosti. Letos by podle některých odhadů toto číslo mohlo přesáhnout 30 milionů.

Prodeje iPadů, ale i populárních telefonů iPhone - Apple včera oznámil, že jich na trh dodal už 100 milionů - podle Jobse dokazují, že skončila éra osobních počítačů (PC). "Většina našich tržeb pochází z produktů, které patří do éry po osobních počítačích," řekl ředitel společnosti, která na přelomu 80. let byla jedním z prvních výrobců osobních počítačů. Apple je sice nepřestal vyrábět, v portfoliu jeho výrobků ale hrají menší roli.

Konkurence na trhu tabletů ale roste, zejména ze strany přístrojů s operačním systémem Android od Googlu. Přijetí novinky zákazníky proto bude klíčové proto, aby si na něm Apple udržel dosavadní silné postavení. Jobs včera na konkurenci několikrát zaútočil. Mimo jiné uvedl, že nedokáže konkurovat ceně iPadu a nemá pro své tablety tolik aplikací, jako je 65.000 pro iPad.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m