Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Dividenda ČEZ ze zisku roku 2010 nebude významně nižší proti vyplacené před rokem

Kalousek: Dividenda ČEZ ze zisku roku 2010 nebude významně nižší proti vyplacené před rokem

18.03.2011 15:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Dividenda, kterou tuzemská energetika ČEZ vyplatí ze zisku roku 2010, nebude významně nižší proti té, kterou vyplatil ze zisku roku 2009, tedy před rokem. V rámci tiskové konference k daňové reformě to uvedl ministr financí Kalousek, jehož slova přinesla agentura Reuters. Podstatnou zprávou je také jeho sdělení, že vláda nebude požadovat výplatu mimořádné dividendy ze zisku ČEZ. Vláda je dominantním vlastníkem energetiky s podílem dosahujícím k 70 procentům. Akcie ČEZ dnes na pražské burze aktuálně rostou o 0,9 % k úrovni 832 .

Kalousek také v zásadě zopakoval svá dřívější slova, že je ochoten akceptovat dividendu jen mírně nižší proti předchozímu roku. „Spokojíme se s dividendou zhruba o jednu miliardu korun nižší, než jsme původně plánovali,“ uvedl ministr financí. V podstatě tak zopakoval postoj prezentovaný v úvodu března v rozhovoru pro HN, kde uvedl: „Vzhledem k situaci jsem ochoten akceptovat mírný pokles dividend, ale opravdu jen mírný,“ uvedl pro dnešní HN Kalousek. Slova přišla po slabších než očekávaných výsledcích ČEZ za rok 2010 a především po ne příliš příznivém výhledu roku 2011, počítajícím s poklesem čistého zisku.

Šéf ČEZu Martin Roman i finanční ředitel Novák opakovaně potvrdili, že ČEZ hodlá i do budoucna držet dlouhodobé nastavení dividendové politiky v rámci dividendového výplatního poměru mezi 50 a 60 procenty. To vůči oznámenému čistému zisku roku 2010 na úrovni 47,2 miliardy korun implikuje rozmezí 43,8 až 52,6 koruna na akcii. „Očekáváme, že dividenda ČEZu bude letos kvůli tlakům vlády 50 na akcii,“ uvedl Tomáš Sýkora z Patria Finance. Konsensuální odhad dle dat Bloomberg hovoří o úrovni pod 52 Kč/akcie. „S ohledem na managementem očekávaný 15% pokles ziskovosti v letošním roce lze pro příští rok očekávat další pokles dividendy na nejvýše (za současných podmínek) 45 korun za akcii,“ uvedl k očekávanému hornímu limitu výplaty dividendy ČEZ ze zisku roku 2011 Tomáš Sýkora. Aktuální vývoj na trhu s elektřinou může výrazněji ovlivnit výhled ziskovosti pro rok 2012 skrze výhodnější předprodej elektřiny na rok 2012, nikoli již dividendu ze zisku roku 2011.

V loňském roce byl návrh představenstva na konkrétní výši dividendy představen 11. května. Znám má být 30. dní před konáním valné hromady, i letos lze tedy tuto informaci očekávat počátkem května.


Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek již v říjnu loňského roku uvedl, že zisk a dividenda ČEZu za rok 2010 mohou být nominálně nižší při zachování dividendového výplatního poměru mezi 50 a 60 procenty. Bývalý ministr financí Eduard Janota, který je členem dozorčí rady ČEZ, následně uvedl, že stát stále počítá se stejnou výší dividendy z ČEZu. „Prostředky z ČEZu jsou potřebné pro penzijní reformu a nápravu ekologických škod,“ argumentoval právě penzemi Janota. Dle plánu ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP09) by plná dividenda ČEZ již v letošním roce měla být využita na financování penzijní reformy v ČR. „Počítám s tím, že dividenda ČEZ půjde na důchodovou reformu,“ uvedl Drábek v prosinci pro HN. Jeho plán podporuje také ministr financí Kalousek (TOP09), pro využití dividendy ČEZ "jen" z podstatné části na důchodovou reformu se vyslovil již dříve premiér Petr Nečas. „Budu se snažit dividendu ČEZ vyplacenou v roce 2011 (tedy ze zisku roku 2010) uchránit pro potřeby důchodové reformy,“ uvedl dříve Kalousek. Podle ministra ale dosud nepadlo rozhodnutí o tom, jak bude dividenda vysoká ani o tom, na co bude využita.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, čtk, ČEZ, HN)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data