Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BlackRock: Velký objem peněz na trzích, nedostatek přírodních zdrojů a velmi levné akcie v USA

BlackRock: Velký objem peněz na trzích, nedostatek přírodních zdrojů a velmi levné akcie v USA

29.03.2011 12:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Robert Kapito, prezident společnosti BlackRock, se domnívá, že „na trzích je více hotovosti, než kdy předtím“, dvě třetiny této hotovosti leží v rukou penzistů, nebo těch, kteří se k penzi blíží. Při umístění jejich investic je tak rozhodující alokace aktiv a zaměření se na globální trhy.

Za atraktivní Kapito považuje dluhopisy amerických municipalit. Obavy z krize v tomto sektoru jsou podle něho silně přehnané, protože jednotlivé státy již vyrovnaly, nebo se snaží vyrovnat svůj rozpočet, a mohou pomoci městům, která se dostanou do problémů se splácením dluhu. Kapito poukázal na skutečnost, že atraktivní jsou i další segmenty dluhopisového trhu, jako příklad lze uvést některé korporátní dluhopisy, jejichž hodnotu pozitivně ovlivňuje snižování zadlužení firem.

„Na celém světě panuje nedostatek přírodních zdrojů. A i když rychle rostoucí země porostou jen polovičním tempem, než jaký plánují, budeme těchto zdrojů potřebovat skutečně hodně,“ uvedl Kapito ohledně vývoje na trzích komodit. BlackRock se tak zaměřuje na široké spektrum komodit a na země, které je vyvážejí. Pro jednotlivé investory je nejlepší investovat do komoditních ETF, diverzifikaci by měli zvýšit investicemi do zemí, které mají bohaté zásoby surovin, jako např. Brazílie.

BlackRock nyní hospodaří s 3,56 biliony dolarů svých klientů, z toho je 48 % zainvestováno v akciích a 32 % v dluhopisech. Laurence Fink, který ve společnosti BlackRock působí jako výkonný ředitel, uvedl, že rostoucí požadavky na kapitál bank budou znamenat širší bid-ask spready na jednotlivých trzích, BlackRock se tak snaží vybudovat vlastní obchodní platformy.

Fink komentoval i vývoj v Evropě. Tu je nyní podle něho třeba vnímat jako „příběh dvou měst“. Jedním z nich je Německo, které si po sjednocení prošlo patnáctiletým obdobím úspor a zvyšování produktivity a nyní z toho těží. Spolu s Německem se v dobré situaci nacházejí severské ekonomiky. Na druhé straně stojí země, které rostly příliš rychle a nyní jsou příliš zadlužené. Ty budou „po mnoho let zápasit, než se ze současných problémů dostanou. Eurozóna přitom podle Finka není ochotna přiznat skutečnou tržní hodnotu dluhu zemí na periferii a místo toho se stále snaží udržet jeho hodnotu nominální, čehož se ale trhy „hrozí“.

„Spojené státy byly při restrukturalizaci bankovního systému mnohem agresivnější a poctivější. Byl kladen důraz, aby vše odpovídalo tržním hodnotám a banky po zátěžových testech v relativně krátké době získaly 80 miliard dolarů nového kapitálu. To Evropa neudělala,“ uvedl Fink. Nedomnívá se ale, že by společnosti v Evropě nebyly atraktivní, protože jde o „silné mezinárodní společnosti typu Nestlé“. Je tak možné mít negativní názor na vývoj v oblasti vládního zadlužení v Evropě a zároveň investovat do evropských akcií.

„Trh ve Spojených státech je stále jedním z nejvíce podinvestovaných na světě, přeinvestovaný je naopak trh s dluhopisy a nyní probíhá proces hledání nové rovnováhy,“ uvedl Fink. Akcie podle něho doposud neprošly takovou rally jako dluhopisy, jejich dividendový výnos tak říká, že jsou ve srovnání s dluhopisy „velmi levné“ a je patrné, že do nich tečou peníze. Atraktivní jsou zejména americké mezinárodní společnosti, které zčásti podnikají v zemích BRIC. Příležitostí k nákupu je i oslabení japonského trhu.

(Zdroj: CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university