Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zůstanou americké dluhopisy atraktivní? Řešení rozpočtu v nedohlednu, riziko padá i na dolar, varuje Gross

Zůstanou americké dluhopisy atraktivní? Řešení rozpočtu v nedohlednu, riziko padá i na dolar, varuje Gross

30.05.2011 18:21

Trhy se pod vahou informací o slabém vývoji ekonomiky a přívalu ne příliš nadějně znějících zpráv ohledně dění v eurozóně uchylují k bezpečným investicím. Alespoň to naznačuje rostoucí cena amerického vládního dluhu. Výnos desetiletého dluhopisu v pátek otestoval hranici 3,05 % a den uzavíral u 3,077 %. Investoři jako by odsunuli kulminující problém amerického rozpočtu, přičemž tak výnos u desetiletého dluhového papíru emitovaného vládou USA srazili z 3,6 % v úvodu dubna blízko prolomení 3% hranice. Podobný pohyb směrem dolů v takovém rozsahu zažily trhy během loňského léta, kdy se poprvé naplno ozvala evropská dluhová krize.

Ve prospěch síly ekonomického růstu nehovoří data z trhu práce, spotřebitelského sektoru ani realitního trhu. Dluhopisům navíc dodávají sílu i spekulace, že by Fed mohl rozjet další, již třetí kolo kvantitativního uvolňování. I v případě, že se spekulace nepotvrdí, nebude ani ukončení druhé fáze QE pro ekonomiku pozitivním impulsem.

Rally na amerických dluhopisech je přitom nečekaná pro mnoho investorů a hedge fondů, které svými krátkými pozicemi sázely na pomalé avšak stabilní oživení největší světové ekonomiky. Ani při nízkých výnosech poptávka po americkém dluhu neochabuje, což minulý týden ukázaly tři velmi úspěšné aukce. Vzhledem k rekordnímu zájmu mnozí analytici soudí, že trhy se mohou připravovat na hospodářský pokles. „Na dluhopisovém trhu jsme zaujali býčí pozici, kterou jsme uzavřeli ve špatný čas na úrovni 3,12 % u desetiletých treasuries,“ uvedl Richard Gilhooly z TD Securities. Společnost nyní nevylučuje propad výnosu u uvedených papírů až na 2,82 procenta, své krátkodobé odhady snižují i ostatní analytici. „Ohromná“ poptávka po vládních cenných papírech přiměla i Thomase di Galoma z Oppenheimer & Co snížit svůj odhad desetiletého výnosu na 2,8 % na konci druhého čtvrtletí. Možnost další rally připouštějí i banky UBS a Nomura s odhadem 2,9 %.

Mediálně nejhlasitějším odpůrcem investic do amerického dluhu je Bill Gross, jehož dluhopisový fond Pimco vyřadil v únoru ze svého portfolia veškeré americké dluhopisy s varováním, že zadlužování USA není udržitelné a důvěra investorů v platební schopnost země není podložená. Vedle Grosse oznámil plán shortovat americký dluh i legendární investor Jim Rogers, podle něhož bude konec QE2 příčinou oslabovaní bondů i dolaru.

Gross v pátek pro CNBC uvedl, že nepředpokládá reálné řešení problému amerického deficitu před prezidentskými volbami, které se mají konat v listopadu příštího roku. Toto domněnku zároveň označil za důvod, proč je akciový trh lepší investiční sázkou než dluhopisy. Šéf Pimca zároveň popřel, že by vlajková loď společnosti, Total Return Funda zaostala za trhem, když se nesvezla na dluhopisové rally. Fond podle něj spravuje aktiva v hodnotě více než 1,2 bil. USD a výnosem překonává svou konkurenci.

Navzdory faktorům tlačící výnosy u amerického dluhu dolů, je ve vzduchu stále nedořešený politický spor ohledně podoby amerického rozpočtu. Případný neúspěch jednání by byl trhy chápán jako „dočasný default“, tedy nedodržení závazků. Taková zpráva by byla podle Grosse „katastrofálním signálem světovým úvěrovým trhům“, s horšími důsledky pro dolar, než pro samotné dluhopisy. „Dolar je světovou rezervní měnou… Jaký druh signálu by byl asi vyslán v případě defaultu?“, pokládá investor řečnickou otázku.

S ohledem na nejistotu na trzích investuje Pimco do dluhu rozvíjejících se zemí, jako je Brazílie, dále do obligací Kanady, Německa a Mexika. Z korporátního sektoru považuje za dobré investice tituly Coca-Cola, Procter & Gamble a Merck, které jsou v porovnání s americkým dluhem „daleko atraktivnější alternativou“.

Federální dluh USA v květnu dosáhl zákonem stanovenou maximální hranici 14,3 bilionu dolarů, bez jejího zvýšení tak USA reálně hrozí platební neschopnost. Prozatímní neshoda mezi demokraty a republikány spočívá ve snížení vládních výdajů o 2 bil. USD v následujících deseti letech, kterým republikáni podmiňují souhlas s navýšením dluhového stropu. Obě politické větve mají čas na dohodu nejpozději do 2. srpna, v její úspěch trhy obecně věří. Default Spojených států je označován za nemyslitelný, s neblahými dopady na celou globální ekonomiku.

(Zdroj: CNBC, WSJ, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení