Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Citi radí nakupovat akcie pomalu, BlackRock jim věří, Saxena spoléhá na „tištění jak o život“

Citi radí nakupovat akcie pomalu, BlackRock jim věří, Saxena spoléhá na „tištění jak o život“

08.09.2011 14:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Sentiment se začal prudce zhoršovat asi před dvěma týdny, na trh negativně doléhá vývoj v Evropě, ceny se ale také posunuly do „atraktivního teritoria“. Pro CNBC to uvedl Tobias Levkovich, akciový stratég Citi pro trhy v USA. Podle jeho názoru se situace na trhu již obrací k lepšímu, problém ale spočívá v tom, že bude ještě docházet k výraznému omezení odhadu růstu zisků. Zatímco ekonomové Citi čekají, že v roce 2012 dosáhne meziroční růst zisků 4 %, Wall Street nyní očekává 14 %. Investoři by tak měli při oslabeních trhu „nakoupit nějaké riziko“, atraktivní jsou diverzifikované finanční instituce (ne regionální banky), akcie pojišťoven, energetických firem a technologie.

Levkovich uvedl, že v roce 2000 poměr ceny zlata a akcií jasně ukazoval, že investoři by měli kupovat zlato a prodávat akcie. Nyní tento poměr ukazuje jednoznačně opak – měli bychom prodávat zlato a kupovat akcie. Odhaduje, že na konci září již trh vstřebá zmíněné snižování ziskových projekcí, investoři by se tak postupně měli odklonit od snahy nalézt bezpečné útočiště a namísto toho mohou podniknout agresivnější nákupy.

Robert Doll, hlavní akciový stratég ve společnosti BlackRock, se domnívá, že investoři jsou stále příliš vystrašení na to, aby je zlákal dlouhodobý potenciál akcií. „Pokud mohu akcie držet dost dlouho, vyberu si akcie, ne dluhopisy,“ uvedl v rozhovoru pro CNBC.

V následujícím období bude přetrvávat vysoká volatilita. Index S&P 500 se bude pohybovat mezi 1.100 a 1.250 body. K dolní hranici se bude blížit, pokud budou přetrvávat problémy v Evropě, či USA spadnou do recese. Pokud k tomu nedojde, index se vydá směrem k horní hranici. Doll přitom nečeká, že přijde recese, ekonomika se bude jen pomalu „prokousávat vpřed“. Ohledně Evropy uvedl: „Potřebujeme, aby ECB snížila sazby, či rychlejší nákupy dluhopisů, garance bankovních půjček nebo eurodluhopisy. Prostě něco, co vyřeší tuto patovou situaci.“

Claudia Panseri, která stojí v čele akciových strategií Société Générale, se jednoduše domnívá, že „nyní je možné vše“. Svým klientům radí kupovat „hodnotové akcie s dobrým růstovým příběhem“. Výprodeje, ke kterým na trzích došlo během léta, byly podle ní způsobeny obavami z druhého poklesu ekonomiky, nyní „musíme čekat, zda je americká ekonomika v recesi, či ne“.

Panseri se domnívá, že ceny akcií v současnosti odrážejí to, že zisky firem v tomto roce budou stagnovat, či dokonce klesnou. V cenách naopak není odražena možnost dalšího kvantitativního uvolňování. Na něj je ale zatím také příliš brzy. Nejatraktivnějším sektorem je energetika.

A Puru Saxena z Puru Saxena Wealth Management pro CNBC uvedl, že trhy nyní po velkých prodejích dospěly do fáze konsolidace, sentiment je velmi negativní, akcie jsou ale silně přeprodané. Velkou rally by spustilo další QE ze strany Fedu. Pokud by se přidala i ECB, růst akcií by mohl trvat několik měsíců.

Spojené státy mají přitom podle investora jen dvě možnosti: Buď přijde jejich default, který otřese globálními trhy, nebo bude Fed dál intenzivně tisknout peníze. Současná hodnota budoucích deficitů USA totiž dosahuje velikosti 211 bilionů dolarů, což je čtrnáctinásobek jejich HDP. „Nevím, jak dlouho jim budou investoři půjčovat za 2 %, v určitém bodě může přijít dluhopisová krize a Ben Bernanke bude tisknout jako o život,“ představil Saxena svou vizi.

(Zdroj: CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data