Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je nutné změnit fungování centrálních bank

Je nutné změnit fungování centrálních bank

22.09.2011 10:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Kvůli finanční krizi se začíná šířit názor, že se musí přehodnotit rámec současného centrálního bankovnictví – flexibilní cílení inflace. Současný přístup totiž ovlivňuje i ceny aktiv a komodit, objem úvěrů, kapitálové toky a kurzy měn. Navíc se monetární politika jedné země může projevit i v zemích dalších. To platí zejména v případě, kdy centrální banky sledují nekonzistentní politiku, u níž je hlavním přenosovým kanálem mezinárodní tok kapitálu.

Zatímco nyní ale panuje široká shoda na tom, že současný rámec nevyhovuje, opak platí o shodě na řešení. Alternativy k současné situaci by měly zahrnovat následující:

• Explicitním cílem centrálních bank by se měla stát finanční stabilita. Pokud je to možné, k jejímu dosažení by se měly nejdříve použít jiné politiky, monetární politika by ale měla být považována za legitimní součást makroekonomických nástrojů používaných v této oblasti.

• Pokud je rychlý růst úvěrů doprovázen růstem cen aktiv, měly by být provedeny zátěžové testy zaměřené na vliv trhů s úvěry na tyto ceny, na ekonomickou aktivitu a finanční stabilitu. Namísto snahy o identifikaci bublin bychom se měli ptát, zda současné finanční podmínky zvyšují pravděpodobnost prudkého obratu na trzích s aktivy, který by narušil ekonomickou aktivitu. Pokud by byla odpověď kladná, centrální bankéři by měli zasáhnout nejdříve na úrovni makroekonomické i mikroekonomické regulace, pokud by to ale bylo nutné, i monetární politikou. Odpovědnost za finanční stabilitu by byla na centrální bance či jiné instituci, i v tom případě by ale bylo třeba jejich úzké spolupráce.

• Centrální banky budou potřebovat ještě větší míru nezávislosti, než jakou mají dnes. Zároveň ale budou muset jasně vysvětlovat vlastní zhodnocení rizik a použití dané politiky. Lepší komunikace a stanovení zodpovědnosti za svůj širší mandát jsou pro obranu nezávislosti centrálních bank nutné. Nejlepším způsobem, jak zvýšit odpovědnost, je pak zvýšení transparentnosti ohledně cílů a taktiky.

• Oprávněné obavy vzbuzují obavy z některých kroků centrálních bank v zahraničí. Centrální banky by tak měly při stanovení svého rámce ekonomické politiky explicitně zvažovat jeho důsledky v jiných zemích. Centrální banky velkých zemí by pak měly brát větší zřetel na kolektivní postup a jeho globální důsledky. Měla by se začít pravidelně scházet malá skupina zástupců významných centrálních bank. Ta by diskutovala o vlivu politiky jejich bank na globální likviditu, dluh a rizika.

Centrální bankéři budou samozřejmě tvrdit, že na jednání ostatních nemají vliv, někteří poukáží na to, že již dnes se podobná témata neformálně probírají na setkáních BIS nebo formálně na zasedáních zemí G20. To ale není dostačující. Potřebujeme nové fórum, v jehož rámci by se vydávala pravidelná zpráva, která by pomáhala najít nekonzistentní postupy v politice jednotlivých bank a podporovala by další výzkum na poli globální likvidity, která je nyní stále jen abstraktním a špatně definovaným pojmem.

Uvedené je výtahem z „Rethinking central banking“, autory jsou Barry Eichengreen, Eswar Prasad a Raghuram Rajan.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  • ANo, Ano, Ale Ale
    22.09.2011 16:09

    je systémově naprosto chybné, aby instituce jako centrální banka existovala o všech otázkách týkajících se peněz a úrokových sazeb má rozhodovat trh, ne nějaká centrální plánovací komise
    FAZ
  • Ano, ano
    22.09.2011 11:21

    Ano, je systémově naprosto chybné, aby instituce jako centrální banka, která má vykonávat dozor nad komerčními bankami, byla těmi samými komerčními bankami vlastněna jako v případě FEDu. Infantilně stupidní: ten koho vlastníte má jako vykonávat dozor nad vámi, zdali náhodou nepodvádíte. Americkému establishmentu se podařilo 98 let tajit tuto zrůdnost a ještě svět poučovat o jakési "nezávislosti". O tom ale Chazaři v Hollywoodu nikdy nenatočili 922 filmů.
    Detective
    • Re: Ano, ano
      22.09.2011 11:27

      Nikdo nic netajil. V USA se to vědělo od samého začátku fungování FED. Všichni znali úmysly zakladatelů, jejich jména a pozice a politici s podporou veřejnosti to jednduše schválili. Ten marxizmus sem nepleť :-))
      Jesse
      • Ale, ale
        22.09.2011 11:46

        Před krizí 2008, 99,8% Američanů nevědělo, že FED není ve státním vlastnictví. A kde je vlastně zmíněn Marx? Kritizovat vlastnictví FEDu subjekty, které jím mají být jako kontrolovány je pro Vás Marxismus?
        Detective
        • Re: Ale, ale
          22.09.2011 11:55

          Federal reserve (Fed) tak, jak jej známe nyní, je třetí centrálně-bankovní institucí v historii Spojených států. V letech 1791-1811 jej předcházela First Bank of the United States, v letech 1816-1836 pak Second Bank of the United States. A vleče se to do dnes... Jestli před pár lety veřejnost tato historická fakta nevěděla, to není můj problém. No, o tom marxizmu se mi zdálo, že co zavání kontrolou - to marxistické je ve všech ohledech :-)) Neber to osobně.
          Jesse
          • Dozor / dohled
            22.09.2011 13:24

            Dozor-dohled-regulace. Každá centrální banka, ať státní nebo vlastněná komerčními bankami má předmět činnosti: dozor, dohled, regulace atd. Nejedná se o invenci p. Marxe, je to standardní záležitost. která běží ve všech zemích.
            Detective
  • Ano, ano
    22.09.2011 11:21

    Ano, je systémově naprosto chybné, aby instituce jako centrální banka, která má vykonávat dozor nad komerčními bankami, byla těmi samými komerčními bankami vlastněna jako v případě FEDu. Infantilně stupidní: ten koho vlastníte má jako vykonávat dozor nad vámi, zdali náhodou nepodvádíte. Americkému establishmentu se podařilo 98 let tajit tuto zrůdnost a ještě svět poučovat o jakési "nezávislosti". O tom ale Chazaři v Hollywoodu nikdy nenatočili 922 filmů.
    Detective
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university