Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Má razie Evropské komise v Gazpromu jasný cíl? Dostat se k tajným dokumentům o cenách plynu...

Má razie Evropské komise v Gazpromu jasný cíl? Dostat se k tajným dokumentům o cenách plynu...

29.09.2011 16:42
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Gazprom nezažívá zrovna nejlepší rok. Soud s italským zákazníkem, firmou Edison, raději ukončil dohodou (a poskytnutím slevy na plyn), čehož se chytil německý EON, vůbec největší odběratel ruského plynu v Evropě, a chce po plynárenském gigantu odpovídající zvýhodnění. Nyní přichází razie Evropské komise v dceřiných společnostech Gazpromu a jeho obchodních partnerů v 10 zemích na 20 pobočkách ve střední a východní Evropě.

Seznam podezření, které vůči Gazpromu Komise má, je dlouhý a zahrnuje téměř všechny přečiny, kterých se firma obchodující s plynem může dopustit: kartelové dohody, pokus o rozdělení trhu, vytlačování konkurence, bránění v přístupu k infrastruktuře třetím stranám, bránění v diverzifikaci dodavatelů a navrch vyděračské praktiky, včetně nadsazených cen.


Vedení společnosti podle dobře informovaných zdrojů deníku Kommersant takto rozsáhlý zásah absolutně nečekalo, o čemž svědčí i dlouhá doba (24 hodin) mezi začátkem operace a prvním oficiálním komentářem společnosti, který navíc místy budí zmatený dojem. Obraty typu „Gazprom jako průkopník liberalizace evropského trhu s plynem“, kterými je text vyšperkován, vypadají jak z černé komedie.

Rusové podle všeho nechápou, proč k raziím došlo právě teď, jen pár měsíců před citlivou zimní sezónou, při které se, jak plyne ze zkušenostní posledních let, vyplatí zachovat smířlivější postoj. Ne že by se plynárenský gigant některého (či řady) z výše uvedených provinění nedopouštěl, jen je těžké kategoricky prohlásit, že tím v dané zemi porušil zákon. Liberalizace energetického trhu v Evropě je teprve v počátečním stádiu a převedení třetího energetického balíčku, který se sestává hlavně ze směrnic a liberalizaci posunuje nejdál, do jednotlivých národních legislativ bude trvat ještě měsíce. Navíc si země mohou vybrat ze tří stupňů tvrdosti nové legislativy, takže ani pak nebude moci Komise měřit všem stejným metrem a aplikovat plošný přístup. Také údajná stížnost Litvy na nekalé praktiky Gazpromu, která prý k iniciaci vyšetřování přispěla, načasování zátahu příliš neosvětlí. Litevci se spravedlnosti dovolávali už v lednu. Že by antimonopolní direktorát napadlo vrazit do kanceláří podezřelých firem (místo jedné rovnou dvaceti) až osm měsíců poté?

Jenže úplně bez indicií v moskevské centrále Gazpromu nebyli. Evropská komise má ruského monopolistu na mušce už delší dobu. Stačí vzpomenout na ostrou výměnu názorů mezi šéfem Komise José Barrosem a ruským premiérem Vladimirem Putinem na jejich setkání v Bruselu. Výmluvná byla také slova komisaře pro energetiku Günthera Oettingera, který před několika týdny nezvykle drsně a otevřeně napadl projekt ruského plynovodu South Stream, jenž konkuruje evropskému Nabucccu. Poté rétoriku ještě zostřil a prohlásil, že evropské státy by měly s Gazpromem o plynových kontraktech vyjednávat společně, a to vždy pod dohledem zástupců Evropské komise.

Co ale Komise po Gazpromu vlastně chce, když jí k prokázání nelegálních praktik podle všeho chybí právní základ? Nic míň než to nejcennější: dodavatelské smlouvy se vzorci pro výpočet ceny plynu pro jednotlivé státy/odběratele. Gazprom tyto citlivé dokumenty dlouhodobě a vytrvale odmítá zveřejnit s odkazem na obchodní tajemství. Stalo se tak již všeobecně přijímaným faktem, že nikdo neví, kolik přesně za plyn platí polská PGNiG, německý EON nebo český RWE Transgas.

Komise dlouho trvala na odtajnění smluv, ale Rusy k tomu nijak přinutit nedokázala. Skutečnost, že k dosažení svého cíle nakonec zvolila takto brutální metodu, dokládá stupeň závažnosti konfrontace. Pracovníci antimonopolního komisariátu si z kanceláří odnesli stovky dokumentů. Některé z nich budou vzorce jistě obsahovat. Jestli se informace o konkrétních rozdílech v cenách a domnělém preferenčním zacházení se „sbratřenými“ koncerny dostanou na veřejnost, bude pozice Gazpromu při budoucím jednání o cenách (třeba i na Ukrajině) poškozena daleko víc, než kdyby mu Brusel vyměřil miliardovou pokutu.

(Zdroj: Kommersant, Financial Times, Moscow News)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university