Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: G20 se chce kvůli dluhové krizi eurozóny sejít rychle znovu a dotáhnout plán posílení EFSF

FT: G20 se chce kvůli dluhové krizi eurozóny sejít rychle znovu a dotáhnout plán posílení EFSF

07.11.2011 12:15, aktualizováno: 7.11. 13:54
Autor: ČTK

Aktualizováno

Skupina G20 chce uspořádat pokud možno ještě letos další schůzku, na níž by dokončila rozjednaný plán na posílení záchranného fondu eurozóny (EFSF). S odkazem na zdroje z G20 to napsal britský list Financial Times. Podle zdrojů byli vyjednavači G20 minulý týden na summitu ve francouzském Cannes na dohled dohodě, tu ale zmařila německá Bundesbanka, která vetovala jednu z částí tříbodového plánu.

Pokud by se německou centrální banku podařilo v dohledné době přesvědčit ke změně postoje, budou rychle svoláni ministři financí G20 buď letos do Francie, nebo počátkem příštího roku do Mexika, které přebírá předsednictví skupiny. Další finanční zasedání G20 je oficiálně naplánováno na únor. Bundesbanku v tom však plně podporuje vláda Angely Merkelové, jak dal dnes Berlín najevo.

Snahu G20 uzavřít rychle dohodu potvrdil kanadský ministr financí Jim Flaherty. "Konsenzuální názor je takový, že nemůžeme čekat tak dlouho (do února). Musíme obnovit důvěru trhů," řekl. Jeden z náměstků jihokorejského ministra financí dnes agentuře Reuters řekl, že ministři se k diskusím sejdou znovu v prosinci.

Plán, který se vyjednavači na summitu pokoušeli sjednat, by měl posílit "euroval" EFSF tak, aby se z něj stal nástroj k hašení evropských dluhových krizí a prevenci jejich šíření. Prvním bodem plánu je zvýšení všeobecných zdrojů Mezinárodního měnového fondu (MMF) o 250-300 miliard dolarů, což by fondu umožnilo půjčovat například Itálii či dalším zemím eura, ale s určitými podmínkami i samotnému EFSF. Druhým bodem je alokace rezervní měny MMF, takzvaných zvláštních práv čerpání (SDR), v hodnotě 250 miliard dolarů (4,5 bilionu Kč) mezi podílníky fondu podle jejich podílů. S oběma body vyjádřily souhlas Spojené státy.

Sporný je třetí bod, který předpokládá, že země eurozóny by poté své rezervy SDR v celkovém objemu asi 60 miliard dolarů vložily do EFSF, aby euroval mohly svými penězi bez většího rizika posílit i mimoevropské země. Tuto část vetovala Bundesbanka jako výlučný správce německých devizových rezerv. "O tomto plánu víme a odmítáme jej," sdělila Bundesbanka v sobotu agentuře Reuters.

Kvůli odporu Bundesbanky se na summitu od potenciálně rizikového zvýšení objemu SDR odvrátily Spojené státy a s nimi i další země. Výsledkem bylo, že podporu EFSF neslíbila prakticky žádná země G20.

Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffan Siebert na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že SDR ovládá nezávislá Bundesbanka a tak to i zůstane. Kancléřka podle něj dala zahraničním partnerům v Cannes jasně najevo, že nepodpoří návrhy posílit EFSF německým zlatem ani devizovými rezervami včetně SDR.

Výhrady k tomu, aby se ostatní svět skládal na eurozónu, vyjadřovali na summitu zejména členové skupiny velkých rozvíjejících se ekonomik BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika). Pro ně by mezinárodní pomoc eurozóně mohla znamenat méně prostředků na podporu rozvojového světa, který může být příští rok zasažen dopady dluhové krize.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes prohlásil, že skupina BRICS je ochotna poskytnout eurozóně finanční podporu prostřednictvím MMF, výměnou za to ale požaduje příslib dalších reforem fondu. Ministr nastínil koordinovaný postoj BRICS v den, kdy se v Moskvě setká ruský prezident Dmitrij Medveděv s šéfkou MMF Christine Lagardeovou.

Lavrov také potvrdil averzi Ruska a dalších členů BRICS, vesměs zemí s vysokými devizovými rezervami, vůči přímé podpoře záchranného fondu eurozóny. "Stěží bude možné jen tak jednoduše předat peníze na řešení problémů, které mají systémový charakter a které se týkají finanční stability a integrity nejen eurozóny, ale celého globálního finančního systému," řek Lavrov na tiskovém brífinku.


Váš názor
  • Obnovíme důvěru
    07.11.2011 14:11

    "Konsenzuální názor je takový, že nemůžeme čekat tak dlouho (do února). Musíme obnovit důvěru trhů". ----------------------------- Asi tomu moc nerozumím. Jako normální občan bych se tedy měl zadlužit, přestat platit a pak jít do banky s názorem, že když mi půjčí ještě mnohem a mnohem víc stanu se pro tu banku důvěryhodnější? --------------------------- Takhle to asi nefunguje. Důvěru trhů bude mít ten, kdo dostojí svým závazkům = splatí dluhy včetně úroků. Trhy nejsou hloupé..
    pmx
    • Re: Obnovíme důvěru -kto a ako?!
      07.11.2011 22:23

      Pokiaľ bude globálne problémy riešiť len v dôsledkoch "naša slávna G20" v zastúpení a neuskutoční operatívne kriticko-analytickú a VEDECKY principiálnu TRIBÚNU na pôde EP na platforme otvorenej diskusie a bez privilegovaných elitných dvojíc, či trojíc, kavrtiet a.p. tak potom sa môžu schádzať každé dva týždne, a ešte i tieto naviac náklady na fin. krytie celebrít G20 aj zo suitami - tak to bude "seriál"...Ak by bol vysielaný v priamom prenose cez intervíziu a internet, tak by sa veľmi rýchlo musela G 20 zmeniť na G77, ak nie ešte viac. Hegemónia anielen G20 ....sa pomaly ale isto končí už od roku 2008 a "naťahovanie usahypogate" do seriálovej réžie "trojklubu" G 20 je čoraz viac len urýchľovacím procesom k reforme - tak ako OSN, tak EU ako aj G20. Kto hľadá "tretiu cestu" je nezodpovedným hazardérom voči najbližšej budúcnosti euroobčanov - posúvaných už tri roky do úlohy "štatistického krovia" Európy - až to raz praskne a ďaleko horšie ako v roku 1989! Eurodogmatizmus Lisabonskej eurodogmy je už archizmom ideálov jednotnej Eurozóny a bez eurodemokracie je len torzom myšlienky zakladateľov - čiže morálne OSTUDOU 2011 a to je viac ako na pováženú v očiach svetovej občianskej verejnej mienky o Európe a jej zakonzervovanej nemohúcnosti o.i. aj vo vedomej neschopnosti NAZÝVAŤ "euroveci 2008-2011" pravým menom, ktoré môže byť aj," Labutia pieseň "89-2011...čoho?! každý podľa svojho ---od roku 1945.....Nech sa darí...7.11.2011 v retro 7.11.1917!!!
      turcan
    • Re: Obnovíme důvěru
      07.11.2011 14:13

      jen aby se nescházeli co 14 dní aby jim lidé věřili :DD
      Deny:-)
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university