Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Italské desetileté dluhopisy prolomily obávanou 7% hranici, trhy se bojí bankrotu

Italské desetileté dluhopisy prolomily obávanou 7% hranici, trhy se bojí bankrotu

09.11.2011 11:24, aktualizováno: 9.11. 14:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Výnos nejvíce sledovaného italského dluhopisu se splatností deset let dnes poprvé vystoupal nad sedm procent a spustil tak tlak prodejců na světových burzách. Překonání sedmiprocentní hranice u desetiletých státních obligací totiž předcházelo žádostem o zahraniční pomoc v případě Řecka, Irska a Portugalska.

Italské výnosy dnes rostou navzdory tomu, že kontroverzní italský premiér Silvio Berlusconi přiznal, že nevidí jinou možnost než v zemi uspořádat předčasné volby. Konat by se měly nejspíš v únoru 2012, ale sám Berlusconi již svůj post obhajovat nehodlá. Okolo dalšího vývoje země však stále panuje jistá míra nejistoty, protože Berlusconi vláda nestihla připravit důležité reformní zákony. Evropské burzy tak během chvíle odevzdaly veškeré zisky a ztrácejí již mezi jedním a půl a dvěma procenty, italský MIB dokonce přes 4 procenta. Euro neudrželo hladinu 1,38 USD/EUR a oslabilo vůči dolaru až na 1,3665 USD/EUR.

Výnos desetiletého dluhopisu italské vlády dnes vzrostl o 59 bazických bodů až na 7,36 procenta, pětiletý si připsal 27 bazických bodů na 7,14 procenta a výnos dvouletého dluhopisu po růstu přes 7 % dokonce překonal výnos desetiletého dluhu. Rozdíl mezi výnosy desetiletých dluhopisů Itálie a Řecka se tak dnes rozšířil na více než 5 procentních bodů. Přesně na 520 bazických bodů, což je rekordní úroveň od roku 1999, kdy Itálie přijala euro. Italské pětileté swapy úvěrového selhání (CDS) se dnes podle společnosti Markit zvýšily o 23 bazických bodů na 543 bazických bodů. To znamená, že pro získání deseti milionů eur musí země na pojištění proti platební neschopnosti zaplatit 543 tisíc eur.

Neklid na trzích se dnes podle obchodníků s dluhopisy snaží mírnit Evropská centrální banka. ECB vstoupila na sekundární trh a začala z něj razantně skupovat italské státní dluhopisy s více splatnostmi, tvrdí obchodníci, na které se odvolává agentura Reuters. ECB tak reaguje na silný růst výnosů italských dluhopisů a ignoruje přitom postoj Německa, které dalo několikrát otevřeně najevo, že tento postup neschvaluje.

Za akcelerovaným růstem výnosů na italských dluhopisech stojí také rozhodnutí clearingového domu LCH Clearnet zvýšit maržové požadavky u italských dluhopisů. Clearnet ke kroku přistupuje obvykle po poté, co spread překoná 450 bazických bodů (realita viz výše - 520 bps). Zvýšení zálohy na zajištění půjček, které jsou kryty státními dluhopisy, pak nadále zhoršuje situaci na trhu dluhopisů, jak se loni v listopadu ukázalo na případu Irska. V případě Irska, Řecka i Portugalska byl při tomto tržním vývoji požadavek na finanční pomoc za dveřmi.

Nárůst výnosů či zvýšení spreadu ale nejsou jediné hodnoty, které mohou o vyhlídkách Itálie jednoznačně rozhodnout. LCH Clearnet nemá totiž povinnost marže zvyšovat a navíc to není jediné clearingové centrum, které umožňuje obchody s italskou repo sazbou. Může se také začít zvyšovat výnos francouzských dluhopisů, který je pro výpočet spreadu důležitý, do hry ale mohou vstoupit i další faktory.

Část expertů již dříve zastávala názor, že pokud se výnos desetiletého dluhopisu dostane nad 7 procent, Itálie překročí hranici, z které už není návratu. Pokud by Itálie měla za úvěry dlouhodobě platit sedm procent ročně, může snadno upadnout do dluhové spirály. Pak by Řím patrně neměl jinou možnost, než požádat o finanční pomoc. Stejně se zachovalo i Řecko, Portugalsko a Irsko, jejichž vlády požádaly ostatní země o záchranný úvěr ve chvíli, kdy jim výnosy dluhopisů vzrostly nad sedmiprocentní hranici. Problémem však podle ekonomů zůstává fakt, že na záchranu tak velké ekonomiky eurozóna v současnosti nemusí nalézt prostředky.

Podle rakouské ministryně financí Fekterové, kterou citovala AFP, je italská ekonomika příliš velká na to, aby tato země mohla využít záchranného plánu v případě bankrotu. "Itálie ví, že vzhledem k velikosti země, nemůže doufat ve vnější pomoc. To je důvod, proč Itálie v tuto chvíli vynakládá takové úsilí," řekla.

Žádost o mezinárodní finanční pomoc by přitom podle analytika Neila Unmacka z Reuters BreakingViews byla naprosto logickou volbou: „Pokud by totiž Itálie měla celý svůj dluh financovat nákladem sedm procent ročně, musel by nominální růst její ekonomiky činit 3,9 procenta.“ Vláda ale počítá s růstem pouze 2,5 procenta a i to řada analytiků označuje za optimistický předpoklad.

Průměrná splatnost italských dluhopisů se však pohybuje kolem sedmi let, což zemi dává určitou šanci. Za tu dobu se mohou výnosy snížit. Je ale otázkou, zda budou investoři ochotni italské dluhopisy dál nakupovat, nebo o ně ztratí zájem, jak někteří dnes tvrdí. 

Italská vláda má na zítřek naplánovanou akci státních dluhopisů se splatností v roce 2016. Odborníci se však domnívají, že s ohledem na vývoj na trzích lze čekat odložení emise. „Neúspěšná aukce by mohla zpečetit osud Itálie dříve, než někteří čekali.

(Zdroj: CMA, Bloomberg, MediaFax, ČTK, Markit)


Váš názor
  • diletantti v patrii
    09.11.2011 12:29

    Euro neudrželo hladinu 1,38 USD/EUR a oslabilo vůči dolaru až na 1,3665 USD/EUR. To jen ukazuje, že nemáte ani základní kurz s makra nebo měnové politiky na VSE. Správně: Euro neudrželo vůči dolaru hladinu 1,38 EUR/USD a dolar vůči němu posílil (přeci jen transakční měnou v tomto měnovém kurzu je dolar a ne euro, makro význam je ale stejný) až na 1,3665 EUR/USD.
    nicknamed
    • Re: diletantti v patrii
      09.11.2011 16:12

      už dlouho jsem se tak nezasmál. Věta "To jen ukazuje, že nemáte ani základní kurz s makra nebo měnové politiky na VSE." Vážený pane, na trzích jde o něco jiného než o teorie, které vás naučila ta vaše slavná VSE :-) Každý, kdo se na FX pohybuje, tak je mu jasné co se Patria snažila říci.
      scorpio
  •  
    09.11.2011 12:27

    Sarkozy a Merkel tuto situaci, kterou zpusobila jejich velka ekonomicka erudice, jiste snadno vyresi. Banky odepisou 1000 miliard (50%) italskych dluhu a jede se dal. ECB, ktera vzdy dobre vi kdy zvednout sazby (pozna zacatek a konec krize) nebo snizit, zadne dluhopisy kupovat nebude protoze je treba presvedcit trh ze pokud se necemu neda verit tak to jsou statni dluhopisy zemi eurozony. A spolecne nas vyvedou z dluhove krize.
    L
  • 09.11.2011 12:01

    Když sleduje zdejší hrúzostrašné komentáře nabývá čitatel dojmů.že celý svět se říti do řiti.a přitom podniky prosperují,dividendy se vyplácejí,takže si říkám hochu buď v klidu,máš čas nic tě nehoní a itálie už vůbec ne,neřku-li řecko.ti co prodávají at tak činí i nadále.
    BOB
  • BCI General Index
    09.11.2011 11:46

    9.11.2011 11:41:00 Změna -96,59 % , podle Patrie Itálie už zkrachovala ....
    Marcinescu
  • Ponziho schéma
    09.11.2011 11:39

    jímž jsou vlastně státní pokladny financovány dostává bohužel další trhlinu ...
    Marťanka
    • Re: Ponziho schéma
      09.11.2011 11:42

      Ponziho scháma nedostává žádnou další trhlinu, Ponziho schéma funguje tak jak má. Jeho konečný krach není chyba, ale vlastnost.
      Hans
      • :-))
        09.11.2011 11:57

        máš pravdu, nepřesná formulace, ponziho schéma je OK, ale myslíš, že nám to pomůže ... :-)
        Marťanka
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university