Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko po 18letém diplomatickém boji vstoupí do WTO. Pracovní skupina mu dala zelenou

Rusko po 18letém diplomatickém boji vstoupí do WTO. Pracovní skupina mu dala zelenou

10.11.2011 14:58
Autor: ČTK

Pracovní skupina Světové obchodní organizace (WTO) dnes schválila dokument, který stanovuje konečné podmínky pro přijetí Ruska. Moskva usilovala o členství 18 let a Rusko bylo největší ekonomikou, která ještě stála mimo organizaci čítající nyní 153 členů.

Přijetí Ruska by mělo schválit prosincové ministerské zasedání WTO, uvedla agentura AP. "Byla to dlouhá cesta, dnes však Rusko udělalo velký krok ke svému členství ve WTO," uvádí se ve sdělení organizace.

Rusko souhlasilo s postupným snížením svého průměrného dovozního cla na 7,8 procenta z nynějších deseti procent. Clo na zemědělské produkty klesne na 10,8 procenta ze 13,2 procenta a na průmyslové zboží se sníží na 7,3 procenta. Moskva také slíbila, že nebude uplatňovat žádná cla na dovoz informačních technologií ani na bavlnu.

Poté, co Rusko dohodlo podmínky svého vstupu s USA a EU, byla poslední překážkou pro vstup Ruska do WTO Gruzie, která jako každá členská země může nové uchazeče vetovat. Kvůli nedávné vzájemné válce o odštěpenecké gruzínské provincii Abcházii a Jižní Osetii Tbilisi vstup Ruska do WTO dlouho blokovalo. Konečnou dohodu obě strany podepsaly až tento týden.

WTO je mezinárodní vládní organizace, která usnadňuje mezistátní obchodní výměnu. Je nejvyšším orgánem k urovnávání sporů mezi obchodními partnery a má zabraňovat diskriminaci malých zemí. Celkem má 153 členů, včetně České republiky, která byla zakládajícím členem. Podle pravidel WTO musí kandidátská země uzavřít bilaterální dohody se všemi členskými zeměmi WTO, které o to požádají, a také musí uzavřít mnohostrannou dohodu s pracovní skupinou, která zastupuje všechny členy organizace. Rusko bylo do současnosti prakticky jedinou velkou ekonomikou světa, která stále nebyla členem organizace. Zatím jako poslední v roce 2008 do WTO vstoupily Ukrajina a Kapverdy. Během rozšiřování WTO vyvolal největší pozornost vstup Číny v roce 2001. Nejlidnatější země světa se 143. členem organizace stala po patnáctiletém snažení.

Co přinese Rusku vstup do WTO? Ve střednědobém výhledu by se měl ruský HDP díky vstupu do WTO zvětšit podle odhadů ekonomů zhruba o tři procenta a v dlouhodobém výhledu dokonce o 11 procent. Podle ekonomů vstup Ruska do WTO pocítí jako první spotřebitelé, protože se zlevní spotřební zboží z dovozu. Zvýšená konkurence a odstranění ochranných bariér může znamenat konec některých ruských výrobců. Celkově by ale žádný ze sektorů ruské ekonomiky neměl být zlikvidován, problémy budou mít jen firmy, jejichž konkurenceschopnost již nyní vzbuzuje pochybnosti. Některá odvětví, jako například ocelářství, by naopak mohla posílit, protože budou mít lepší přístup na zahraniční trhy. Vstupem do WTO by se také měla zlepšit pozice zahraničních investorů, kteří budou lépe chráněni.

Cesta Rusko do WTO v hlavních bodech:

11. června 1993 - Ruský prezident Boris Jelcin v požádal o připojení Ruska k Všeobecné dohodě o clech a obchodu (GATT).
 
9. prosince 1994 - Rusko požádalo o přijetí do Světové obchodní organizace (WTO), která od ledna 1995 nahradila GATT.

17. července 1995 - V ženevském sídle WTO oficiálně začala jednání o začlenění Ruska do WTO.

21. května 2004 - Rusko po šesti letech jednání podepsalo dohodu o obchodu s Evropskou unií. Základem smlouvy bylo, že Moskva začne zvyšovat ceny plynu pro domácí průmyslové firmy.

14. října 2004 - Vstup Ruska do WTO podpořila podpisem oficiální dohody Čína; a to i přesto, že Putin během své návštěvy v Číně opětovně odmítl žádosti Pekingu o stavbu ropovodu ze západní Sibiře.

9. listopadu 2006 - Rusko podepsalo v Hanoji před vrcholnou schůzkou Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) s USA bilaterální smlouvu o svém vstupu do WTO. Jedním z hlavních sporů byly veterinární kontroly amerického masa dováženého do Ruska, Rusko se zase zavázalo snížit cla na průmyslové výrobky a více otevřít některá odvětví své ekonomiky.

9. listopadu 2011 - Rusko a Gruzie v Ženevě podepsaly kompromisní dohodu, která byla poslední překážkou vstupu Ruska do WTO. Gruzie blokovala vstup Ruska kvůli válce s Ruskem o odštěpenecké gruzínské provincie Abcházii a Jižní Osetii. Hlavní spor byl o celní kontrolu hraničních přechodů mezi Gruzií a těmito rebelskými regiony, které Rusko po válce uznalo za samostatné státy. Celní kontroly na veškeré převážené zboží mezi oběma zeměmi by podle dohody měla provádět neutrální strana, a to se má týkat i Abcházie a Jižní Osetie.

10. listopadu 2011 - Pracovní skupina WTO schválila dokument o konečných podmínkách přijetí Ruska.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university