Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Premiér Nečas vysvětluje české

Premiér Nečas vysvětluje české "Ne" fiskální unii v pěti bodech

03.02.2012 15:54, aktualizováno: 3.2. 18:09
Autor: mediafax

Aktualizováno

Masivní změny fungování EU, nedostatečné podmínky účasti na summitech o euru nebo nejasná ratifikace jsou podle premiéra Petra Nečase (ODS) hlavními důvody, proč smlouvě o fiskální unii řekl zatím ne. Nečas v pátek zároveň nechal rozeslat anglickou podobu a český překlad dojednaného dokumentu.

Finální text není podle premiéra pro Českou republiku příliš uspokojivý, přesto nevyloučil jeho budoucí podpis. Úřad vlády zatím aspoň připravil Evropskou komisí neautorizovaný český překlad dokumentu, který rozeslal médiím a připojil argumenty zdůvodňující Nečasovu pozici.

Pět bodů zahrnuje procedurální aspekty s nejasnou ratifikací a nedostatkem času k analýzám. Dále jde o hlasovací kartel, který je podle premiéra masivní změnou fungování EU. Třetím aspektem zůstávají podle Nečase nedostatečné podmínky účasti na summitech o euru. Česká republika je navíc v jiné situaci než ostatní státy unie a navíc se může ke smlouvě přihlásit kdykoli později.

"Dokud nebude rozhodnuto o způsobu ratifikace této smlouvy a současně také o způsobu rozhodování o jejím vstupu v účinnost, tedy okamžiku přijetí eura, nemohu ji podepsat. Na tom se vláda dohodla," uvedl Nečas.

Nešvarem se podle českého premiéra se stalo, že se přímo na jednání evropských státníků přepisují texty, o nichž bezprostředně poté politici závazně hlasují. Nemají přitom předtím možnost řádně si dokumenty přečíst, analyzovat a zhodnotit.

"Tímto způsobem se zkrátka nejedná a Česká republika pod mým vedením se nenechá vmanévrovat k takto zásadním rozhodnutím za podivných podmínek, při jednání kroužku několika evropských lídrů, na základě dokumentu, který v konečné podobě leží přede mnou pět minut. I kdybychom byli v celé EU jediní, budeme respektovat všechny demokratické procedury a všechny své kroky racionálně zvažovat," zlobil se český premiér.

Předseda vlády zdůraznil i to, že pokud by podle něj vláda chtěla smlouvu o fiskální unii podepsat, musí si k tomu vyžádat zplnomocnění prezidentem republiky. A k textu by se předem měly vyjádřit obě komory parlamentu.

V samotném obsahu smlouvy se nepodařilo prosadit, aby vedle kritéria rozpočtového schodku bylo do článku 7 závazně zahrnuto i kritérium dluhové. Článek 7, obsahující takzvaný hlasovací kartel, je sám o sobě masivní změnou ve fungování EU, která se Nečasovi nelíbí. Vadí mu princip, podle kterého zavazuje stát hlasovat pro návrhy Evropské komise i proti jeho vůli.

Stejně tak se podle premiéra nepodařilo ke spokojenosti Česka upravit podmínky účasti na takzvaných eurosummitech, uvedl premiér. Konečný text vychází z kuloárně dojednaného kompromisu, který není pro Českou republiku výhodný a je ve skutečnosti zhoršením oproti původnímu návrhu, zmínil předseda vlády.

Text zajišťuje pouze omezenou účast nečlenů eurozóny na summitech k určitým tématům. Neříká ovšem, kdo bude témata určovat a předem interpretovat. Předseda vlády je toho názoru, že všechny země, jež se zavázaly přijmout euro, by měly být standardně zvány jako pozorovatelé a bez hlasovacích práv na všechny summity, pokud má jejich závazek platit. Nerespektováním tohoto principu byl podle něj fakticky zpochybněn i tento závazek.

V jedné podstatné věci došlo u eurosummitů na Evropské radě dokonce k podstatnému zhoršení: eurosummity se budou svolávat i k tématům konkurenceschopnosti, jež by podle názoru předsedy vlády měly být řešeny v rámci evropské sedmadvacítky, protože se týkají vnitřního trhu. "To je krok směrem ke zcela zbytečnému a nebezpečnému rozdělování Evropy a reakce v podobě 'být raději u toho' by byla ve skutečnosti pasivním smířením se s touto skutečností," uzavřel Nečas.


Váš názor
  •  
    06.02.2012 2:59

    nemel mandat cokoli podepisovat,tak proc tam jezdil delat ostudu a nezustal doma?Prece nepodepisu neco,co vidim pet minut---on jedinej je chytrej a ostatnich 25 jsou naivkove---joo jeste ta jeho sekretarka je chytra----prihodit ji statisice na premiich za dobrou praci,na to mandat ma---a miliony ostatnich tady delaji daleko poctivejsi praci za ho....uz ho vitaji v Cimelicich,nejakyho z Prahy---
    Vata
  •  
    05.02.2012 23:30

    to mame premiera.....ten sam nerozhodne nic....ted vypadame jak kokoti....Skoda,ze pri te zmanipulovane,tak trapne volbe prezidenta to Klausovi vyslo,ale doplatime na to vsichni....
    Vata
  •  
    03.02.2012 16:25

    Péťo neblbni , utáhnou tě na vařené nudli . Vidíš už teď Bobešovi vyhrožujou dotacema a přitom to je nejlepší ministr školství. Jak k tomu ten hoch přijde, když ty jsi charakter a nechceš platit třinácté čtrnácté a možná i patnácté platy. A možná by tri nezbylo i na ty tvoje pracující koně.
    Homo
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university