Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji, co jsem slíbil... Vláda chce daň z neočekávaných zisků od roku 2023

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji, co jsem slíbil... Vláda chce daň z neočekávaných zisků od roku 2023

19.10.2022 16:07, aktualizováno: 19.10. 17:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vláda se kloní k tomu, aby daň z neočekávaných zisků platila od roku 2023, přestože evropské nařízení umožňuje ji uplatnit už od letoška. Po jednání vlády to dnes řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zavedení daně kabinet podle něj spojí s daňovým balíčkem, který čeká druhé čtení v Poslanecké sněmovně. Ráno se objevila vyjádření, podle kterých má být daň uvalena již na zisky roku 2022 a na tato slova reagovaly poklesem především akcie ČEZ.

Podle Stanjury vláda účinnost takzvané windfall tax projednávala i s ústavními právníky a platnost daně i pro letošní rok by podle jejich názoru nebyla protiústavní. Stanjura ale označil za bezpečnější cestu zavést účinnost daně od roku 2023. Příjmy z daně podle něj mají sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít na zastropování cen energií.

Podporu kvůli cenám energií bude moci čerpat více velkých firem

Podporu kvůli vysokým cenám energií bude moci čerpat více velkých firem, vláda rozšířila program na všechny sektory hospodářství. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády toto oznámil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Podporu ale nezískají obory, u nichž se zvažuje daň z neočekávaných zisků, a podniky, na které se vztahuje zastropování cen elektřiny a plynu.

Program vznikl na základě takzvaného dočasného krizového rámce, který státům EU umožnil okamžitě podpořit podnikatele v důsledku vysokých cen energií a protiruských sankcí. Vláda jedná o jeho prodloužení do konce roku 2023. U energeticky náročných firem podle dosavadních informací bude maximální podpora činit 200 milionů korun, ostatní budou moci získat nejvýše 45 milionů korun. Na program bylo připraveno 30 miliard korun.

Podpora se dosud měla týkat zejména firem ze zpracovatelského průmyslu, dále těžebního průmyslu, ale také zemědělství, rybářství či lesnictví.

Chaos kolem windfall daně - za letošek, od příštího roku, na tři nebo čtyři roky...

Připravovaná daň z mimořádných zisků by měla platit i pro letošní rok, dohodli se na tom v úterý večer lídři koaličních stran. Toto dnes novinářům řekl šéf vládních lidovců a vicepremiér Marian Jurečka a v této chvíli je to tedy neaktuální informace. V úterý večer o zdanění i za letošek informovala na twitteru místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). Podle původního návrhu měla daň platit pro roky 2023 až 2025. K tomuto podání se po odpolední tiskové konferenci vrací ministr financí Stanjura.

"Rozhodlo o tom jednání K5 (lídrů pětikoaličních stran). Předpokládám a věřím, že pokud takto postupují i jiné státy Evropské unie a pokud takto budeme postupovat i my, tak je to věc, která je samozřejmě dobře prokonzultovaná s právníky, kteří rozumějí problematice mnohem více než já. Pokud tito lidé řeknou ´ano, je možné to aplikovat´, tak já jsem připraven to v hlasování podpořit," řekl novinářům z kraje dne o dani z mimořádných zisků za rok 2022 Jurečka.

Na vyslovené komentáře o možném zdanění již zisků let 2022 reagovaly na pražské burze poklesem především akcie energetiky ČEZ, které odepisovaly řádově 5 % u hladiny 732-734 Kč/akcie.

Vývoj akcií ČEZ online (Kč/akcie):



Chystanou daň z mimořádných zisků by měly platit energetické, petrolejářské či těžební firmy a banky. Ministerstvo financí ji navrhlo jako šedesátiprocentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá podle návrhu rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. 

Ministr financí už dřív zdůvodnil plánované zdanění vybraných sektorů vysokými zisky způsobenými vnějšími příčinami. Banky podle Stanjury těží z vyšších úrokových sazeb, energetické a petrolejářské firmy z růstu cen energií po ruské invazi na Ukrajinu. Například holding Orlen Unipetrol, který je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku, zaznamenal v letošním prvním čtvrtletí meziroční nárůst tržeb o 71,1 procenta na 42,6 miliardy korun. Čistý zisk bank a spořitelen podle ČNB v prvním pololetí meziročně stoupl o 23,6 miliardy na 54,61 miliardy korun.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) sklidil kritiku za to, že s výnosem z daně počítá v navrhovaném rozpočtu na příští rok, i když zákon není ještě schválený a při projednávání se může nastavení změnit. Zavedení takzvané windfall tax tento týden kritizovala Hospodářská komora ČR. Podle ní se zhorší předvídatelnost daňového systému. To může vést firmy ke zdražení i odradit zahraniční investory, uvedla komora.

Díky zálohovému systému plateb ministerstvo financí očekává v příštím roce do rozpočtu z daně 85 miliard korun. V roce 2024 to mělo být 39 miliard korun, v posledním roce platnosti pak 25 miliard korun. Suma má sloužit k pokrytí nákladů na zastropování cen energií.

Bývalá ministryně financí a předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová ČTK řekla, že účinnost daně od příštího roku považuje za jedinou možnou variantu. "Je to to z právního hlediska jediná možná varianta, protože jinak by to bylo z důvodu zřejmé retroaktivity v rozporu s ústavou," uvedla. Vládu kritizovala za komunikační zmatky ohledně platnosti daně, podle ní výroky některých členů koalice vytvořily paniku na pražské burze.

Schillerová také kritizovala Stanjuru za to, že chce windfall tax připojit k daňovému balíčku a neprojednávat jako samostatný zákon. "Na ničem takovém dohodnuti nejsme a považuji to za podraz. Ministr Stanjura zavádí novou a značně kontroverzní daň a je naprosto nepřijatelné, že nechce umožnit opozici, aby mohla předkládat pozměňovací návrhy," uvedla.

 
 
 

Čtěte více:

Vládní koalice chce platnost mimořádné daně už ze zisků roku 2022. Akcie ČEZ reagují poklesem o 5 %
19.10.2022 10:47
Připravovaná daň z mimořádných zisků by měla platit i pro letošní rok....

Váš názor
  • banda šmejdů
    20.10.2022 15:00

    Tohle mě donutilo třetinu akciového portfolia do zahraničí. Taktéž daně a úspory. Trhněte si. Ano je to plivnutí do moře, ale doufám, že se nás najde víc.
    Vilém
  •  
    19.10.2022 16:28

    Tato vláda je snůška neskutečných diletantů a svým chováním poškozuue českou ekonomiku víc než válka na Ukrajině.
    juniper
    • ANO máš pravdu - diletanti
      19.10.2022 21:23

      kde jsou ty zlaté časy, když nám vládli odborníci: Andrej Stíhaný - čerpač z Bratislavy allias čaukylidisorryjako!!! Faltýnek Výběrčí a světová modelka Alenka Strašidlošilerová. Jediné co jí lze vytknout je, že se za státní dva mega fotila místo s čápy - s pávy. Asi nechtěla být také soudně stíhaná?!
      oradapoisson
      • Re: ANO máš pravdu - diletanti
        21.10.2022 13:15

        Já bych s tím kdo je a není čestný moc nemával soudruhu. Co jsou ty nafouknutý 2 miliony u Schillerový ve srovnání s tím, co ti tvoji stanaři vyvedli a vyvádějí? Pak Blažek známý jako Don Pedro v Brně, rovněž odtamtud Hladík, který je veden jako svědek sic, ale zajímavý je, že mu jako svědkovi prohledávají byt, PC a další, opravdu zajímavé, což? Je těch kriminálníků ve vládě daleko víc, ale především jsou to opravdu naprostí diletanti, lháři a pokrytci.
        ricochet
        • Hele komouši tituluj si svoje,
          27.10.2022 8:54

          soudruh nejsem, nech si to na schůzi mezi svoje. A tvůj argument je na úrovni třetí třídy pomocné školy pro sociálně vyloučené víme? Nezastávám se žádného zloděje ani žádného politika a je mě jedno k jakému gangu patří. Ale když vím, že jeden ukradl ze stáního peníze, tak ho neobhajuji a sím, že jiný kradl také!!! Víme???
          oradapoisson
      • Re: ANO máš pravdu - diletanti
        21.10.2022 2:39

        On nevychvaluje Babišovu vládu. Zvolili jsme novou vládu a doufali, že přijde změna k lepšímu. Jenže ale nepřišla, takže zklamání a nas*anost je na místě.
        Vilém
        • hele, já nečekal, že přijde změna k lepšímu
          27.10.2022 8:59

          na to tady žiju už dost dlouho. Tady nejde dělat změnu k lepšímu, protože lepší už bylo!!! Víš kdy to bylo??? V době, kdy jste nejvíc nadávali a brečeli :-)!!! Já se mám skvěle a doufám, že tak budu mít za každé vlády!!! A neboj taky mě okradli a ne o málo, a pořád se snaží a snaží. Musíš být vždy o krok napřed. Víš tak to na této zemi chodí od pravěků a je jedno na kterém místě planety žiješ :-)!!!
          oradapoisson
    •  
      19.10.2022 16:33

      Jen pro informaci nejsem ruský trol a odsuzuji Rusko za útok na Ukrajinu.
      juniper
      •  
        19.10.2022 19:08

        Problém je, že ANO s Okamurovcu je ještě horší...
        Josef Anděl
        • Takové prohlášení :D
          20.10.2022 9:01

          je v dnešní době za tohoto režimu nutné udělat z důvodu opatrnosti. Jinak to může mít pro člověka, který se nevyjádří ve veřejném prostoru zcela jasně, že je na proti Rusku, opravdu špatné následky...
          rezident
          • no to bych neřekl
            27.10.2022 9:01

            sám nepochopím, kolik je tady lidí ještě proruských - a to i ve státní správě a otevřeně to šíří.
            oradapoisson
          • Re: Takové prohlášení :D
            20.10.2022 15:09

            To by byla stíhána polovina chatu.
            Velkamedvědice
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university