Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
K čemu jsou vlastně dobří brokeři?

K čemu jsou vlastně dobří brokeři?

22.03.2012 12:14
Autor: Anonymní Investor, ???

Dnešní glosa velmi volně navazuje na minulé, tolik diskutované, téma. Zaměřme se na jeden, celkem okrajový, aspekt investičního bankovnictví, a tím jsou služby retailových brokerů. Věc, která se přímo dotýká velké části čtenářů tohoto serveru.

Dle mého mínění má naprostá většina investorů – začátečníků naprosto mylné představy o tom, jaké služby by jim měl broker nabízet. Považují je v první řadě za odborníky, kteří vědí (nebo alespoň tuší), kam se trhy budou ubírat. Celá tato myšlenka potom vede ke spoustě nedorozumění...

Není to tak dávno, co jsem si vyslechl přednášku jednoho zkušeného makléře. Začal slovy: „Jedinou jistotu, kterou Vám trhy dávají, je, že se budou hýbat nahoru a dolů.“ Ačkoliv obecenstvo celý seminář očekávalo, který to tedy bude směr, odpovědi se nedočkalo. Důvod je prostý – makléř ví o předpovídání budoucnosti to samé, jako kterýkoliv jiný člověk – NIC. A tady je zakopaný pes. Mnoho investorů očekává od brokera radu, kam investovat s očekáváním, že s velkou pravděpodobností vydělá. Pokud se tak nestane, tak mnoho z nich začne brokera obviňovat, případně chce hned po prvním neúspěšném obchodu pro nedostatek důvěry vyměnit alespoň konkrétního makléře v přesvědčení, že mu ten jeho záměrně špatně poradil (takové případy se opravdu stávají...).

Prosím buďte si jisti těmito věcmi:

1. Broker neví, co bude zítra.
2. Minimálně 9 z 10 brokerů Vám nechce špatně poradit.
3. I pokud dostanete dobrý tip, je nejméně stejně důležité, jak ho zobchodujete.

Ve světle výše zmíněného je potřeba se na služby brokerů dívat. Zkušenější obchodníci vědí, že dobrý broker Vám může nabídnout zejména:

• Kvalitní, rychlou a spolehlivou exekuci obchodů
• Přístup na trhy různými komunikačními kanály – PC, telefon, tablet, call centrum, makléř
• Rozumné poplatky
• Spolehlivý servis v případě, že si s něčím nevíte rady
• Zpravodajství z trhů

Názor na to kam trhy půjdou, si musíte udělat sami. Úplně optimálně si vypracovat komplexní investiční strategii, která Vám osobně bude vyhovovat. Každá strategie má spoustu aspektů a různými prostředky se lze dopracovat k cíli, tedy k zisku. To že brokeři vydávají nějaká doporučení, je hezké, ale stejně to nic neznamená – trh si udělá, co bude chtít, a nikdo s ním nemůže jednoduše manipulovat (jak si spoustu lidí myslí).

Budu se opakovat jako v případě názoru na kauzu manažera Goldman Sachs. Největší kus zodpovědnosti za cokoliv - včetně investovaných peněz - leží VŽDYCKY na každém z nás. Broker je jenom kanál, jak se dostat na burzu, a tak je potřeba ho vnímat.


Váš názor
  • Broker je zcela zbytečný výdaj
    23.03.2012 11:03

    Je nutné umožnit investorům přímý přístup na burzu (do burzovního computeru) a vyloučit makléře. Je to zcela zbytečný výdaj, aspoň pro tu většinu, co radu nepotřebuje. A ti, co ji potřebují, tak určitě ne od Patrie. 14,90 USD za transakci je tedy skandál.
    Dan
    • Re: Broker je zcela zbytečný výdaj
      26.03.2012 10:13

      Bylo by to krásný , říkám to dávno , že tyto společnosti zde slouží akorát k tomu , aby se obohacovány na ukor drobných investorů nebo akcionářů. Umožnuje jim to právě to , že jsou těmi prostředníky, a mnohdy ne jedinní (koupě zahraniční akcie drobným investorem >český broker>zahraniční broker) , kteří jsou přímo napojeni na burzu(vytvářejí likviditu) , čili využívají v podstatě laicky řečeno časové prodlevy v přenosu dat , nic jiného v tom není , určitě jim v tom pomáhají i patřičné počítačové programy . Na druhou stranu ani v Americe , nemohou střední nebo malí obchodníci přímo na burzu , vše se tam taky děje prostřednictvím brokerů , v tom tkví kouzlo tohoto skvěle vymšleného ,,perpetum.mobile,, na peníze a nato jak je přesunovat , od těch dole , zuročení a rozmnožení lačných, směrem k těm nahoře . Na té cestě nahoru , si všichni uloupnou svoje , vše zaplatí ti na těch nejnižších urovních pyramidy díky kterým se tento trh otevřel v podstatě pro každého na světě, kdo má počítač , a chce obchodovat , a o to tady jde . ,, giov@ni,,
      .
      •  
        26.03.2012 10:18

        Hm, a ty jinak všude jinde nakupuješ ve velkoobchodu - nebo přímo od výrobce? ;-)
        Kalka.
    • Re: Broker je zcela zbytečný výdaj
      23.03.2012 11:47

      no dyť píšu to samý.
      db
  • doplnění
    23.03.2012 1:00

    no jasně..nemohu i díky 2) ...3) je u Party naopak ok, ale ...to nestačí.
    db
    • Re: doplnění
      23.03.2012 9:46

      Bufíku ty jsi takový intelektuál , že by jsi měl mít 35 procent DPH na všechno :-))) nemohu se přestat smáááááát muhééééééééééé Ty musíš mít malou hlavu když ji furt strkáš Patrii do pr..... Patria je manipulátor trhu a jeji makleři a analytici jsou jen obyčejní žvanilové. Jen v Česku je možné aby lekář neměl diplom a lečil, pravník neměl diplom a obhajoval a makleř neměl žadné znalosti krom věštecké koule a zatahoval slušné i neslušné lidi do pofidérních obchodů. Kor když v česku brokeři vidi lidem do karet , ale my jim né :-)))
      martík
      • Martíku
        23.03.2012 10:07

        asi málo cestuješ, že ? Nejen v česku jsou titulovaní podvodníci, ale,že je jich zde trochu více to ti nebudu vyvracet.Upřesníš mně, jak se strká Patrii hlava do pr....? Můžeš přeci obchodovat odkudkoli, cokoli s kýmkoli.Nejsi na nich závislý,že ? Nebo, že by snad měl nějaký fešák od nich výkonější a větší Ipad.....
        AMN
        • amn
          23.03.2012 11:44

          v poslední době se tady množí jedinci, kteří nejsou schopni porozumět ani v základech psanému textu. V tom připadě mě obviní z hulení, intelektuálství, huklvátství atd. a někteří jako martík se přitom svíjejí na podlaze v křečích a pěnou u pusinky. AMN ty snad nepovažuješ níže uvedené příspěvky za velebení party, nebo snad ano ?? ;-)
          db
          • to Bufik
            26.03.2012 10:34

            Tak ta 1. věta od Tebe fakt sedí, ještě jsi mohl dodat, že kromě toho, že zde někteří jedinci nerozumí psanému textu se neumí ani srozumitelně vyjádřit. Málem bych napsal, že potrefená husa se ozvala. :-) Nejvíc však obdivuji, když napíšeš příspěvek a vzápětí jej doplníš nebo klidně i zcela obrátíš. Tvá schopnost "neudržet" myšlenku je prostě zábavná.
            oh171
            • Re: to Bufik
              26.03.2012 10:41

              já ani nechci přemejšlet nad tím, co všechno neudržíš ty.
              db
          • Re: amn
            23.03.2012 12:49

            bylo v titulu napsano "martiku "....ty jsi v tom správném fanklubu né ?....tak se nauč číst....a chápat...! Někdy mám pociit, že tvé rýpaky musi každému být vhod a musí být pochopeny,ale ty své ego balíš do alobalu....přehřívaš se !
            AMN
          • Re: amn
            23.03.2012 11:47

            Bufíku bufíku vrať pančelce ze školky prachy neboť ani tu mateřinku si neměl s takovou blbosti vychodit škoda slov :-) doufám že bydlíš v nějakým satelitu a až sem dorazí arabské jaro budeš mít z té tvé kulny táborak .....
            martík
            • dávám ti
              23.03.2012 12:53

              dneska medaily.....jseš tu se svým projevem nejlepší superstar !
              AMN
              • Re: dávám ti
                24.03.2012 10:42

                Na medaili je zřejmě tohle... ;-)
                Kalka.
        • Re: Martíku
          23.03.2012 11:10

          já s tím problém nemám ale Bufík je tu velebí kudy chodí :-) pro nej jsou hoši z Patrie bossové :-) a přitom jsou to jen obchodnici se sny a vaří z vody :-) jejich metody clear ball jsou známe :-) Žabža , Marek , Soustružník to je parta HIC měli by být mlíko jako kalciovou bariéru :-) můůůhehehe ale můhehehe dokud v ČEZku bude moci kdejaký nedoučený vykuk dělat od ministra až po makleře tak v Kocourkově zvaném Česko nebude nikdá pořádek. Leda , že by převzala moc armáda , zítra máme přehlídku, já určitě příjdu ..... Náááástup himlaudon donervetr nááástup
          martík
          • Martiku
            23.03.2012 11:35

            Nechceš taky něco napsat i na kurzech? Dost to tam díky tvé absenci upadlo. :p)
            opravář vesmírné stanice
            • Re: Martiku
              23.03.2012 11:45

              Kurzy.cz si dojebal administrátor tím jaké pitomce tam nechal psát , pak to dojebal tím jak měnil statistiky , protože mu tam skoro nikdo nechodil , tak vydával týdenní přístupy za denní a když už nic nepomohlo a všichni dobří rodaci se vytratili- až na toho blba Tutovku, co si myslí, že je genius a že on jediný nezkrachoval a ostatní asi ano, podle toho že tam nechodí(mají vydělano a uživaji pokud opravdu nekrachli) tak to ten pitomec admin přestavěl na nový web a zbylá boys kamanda to tam dojebe úplně- dio, ruphej, duck , tutovka, michal a pár nýmand nicků.... ASI TAK ani sekáč už tam nechodí Ať žije PATRIK BANGA !!!!!
              martík
  • v pohodě
    23.03.2012 0:36

    brouci (lidi) jsou fajn..akorát netřeba, aby vypadali jako ty trotlo kravaty průšové na ilustračním obrázku. ....například brouci z patrie jsou fajny. .....brouci (firmy) maj jednoduchý zadání 1) nejnižší poplatky 2) nejlepší a nejspolehlivější online soft (včetně mobilních patforem) 3) nejlepší hotline support. Poslední dva požadavky jdou přirozeně proti prvnímu. Každý ať si zvolí sám jednotlivý váhy. Díky 1) ale nemohu obchodovat s českým brokerem jinde než na px.
    db
    • ad v pohodě
      23.03.2012 0:52

      jinak souhlas, že občas radí prodávat do nakupování VIP klientů a opačně...greenhorny to občas zabije, ale takovej je game. Brouci maj taky svý hypotéky, milenky, ipady...a musej se snažit. Jediná rada je nenechat si od nich radit. Pak je vše ok.
      db
  •  
    22.03.2012 15:44

    http://janebryantquinn.com/2010/09/should-you-trust-your-broker-no-and-heres-why/
    ?
    • ... a J.B.Quinn
      24.03.2012 10:54

      Tak, tak. " So as I was saying, don’t trust your brokers. Talk to them, learn from them, but suspect and investigate everything (for information, the Web is a big help). When it comes to expensive financial products, “no” is a mind-clearing, money-saving word"
      Kalka.
  •  
    22.03.2012 14:53

    Broker je distributor. Omlouvam fistributorum kteri by timto srovnanim byli dotceni.
    eple
  •  
    22.03.2012 13:05

    Hele anonyme.Tyhle bláboly nech na školení na přijímání nových dušiček k odrbání.
    ?
  • Heuréka!! znovu oběvené téma
    22.03.2012 12:42

    O tomto už tady psal pan Žabža a troufnu si tvrdit, že lépe. Tak trochu plagiát?
    lalabusbus
    •  
      22.03.2012 12:49

      A z brokerů bych zas takové svatoušky nedělal. Taky chtějí svoje bonusy a odměny. Výběru brokera je třeba ostatně tak jako každé jiné službě věnovat dostatek času. Je to stejné jako s holičem, zubařem, či autoservisem.
      lalabusbus
  •  
    22.03.2012 12:30

    Se vším co zde bylo napsáno lze souhlasit. Určitý problém vidím v tom že drobní investoři stále příliš věří svým broukerům a ti to vědí a protže sami obchodují s CP (jakožto firmy) mohou směřovat svými doporučeními rozhodnutí příliš důvěřivých investorů ve svůj prospě
    juniper
    •  
      22.03.2012 13:31

      JJ broker kupuje pro VIP investory (či sám na svůj účet) a drobným radí at prodávají (at je od koho levně kupovat). brokeři se ovšem do situace, že se od nich očekává odpověď ze strany jejich klienta, kam půjde trh, dostávají sami tím, že se snaží neustále predikovat (většinou fakt blbě) vývoj trhu. Ten kdo to totiž umí poměrně slušně se mnohdy rozloučí a poté si stejně najde podle kritérií jež jsou jmenovány v článku svého brokera a obchoduje sám (vydělá si tím víc), 90% makléřů/poradců si samo neobchoduje na svůj účet (bud ví, že tomu nerozumí, nebo by obchodování bylo přes jiného brokera, než u jakého pracují a to v práci fakt nesmí:-)).
      chicko
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data