Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soud spojil žalobu VOLNÝ na Telefóniku CR o 4 miliardy se správním řízením ÚOHS. Měla být plně zamítnuta, reaguje firma

Soud spojil žalobu VOLNÝ na Telefóniku CR o 4 miliardy se správním řízením ÚOHS. Měla být plně zamítnuta, reaguje firma

19.04.2012 12:17, aktualizováno: 19.4. 14:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Městský soud v Praze rozhodl spojit čtyřmiliardovou žalobu společnosti VOLNÝ, a.s. na Telefóniku CR se správním řízením, které zahájil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten nyní dokončuje ekonometrické analýzy a vyhodnocování důkazů. Závěr ÚOHS tedy bude zásadní pro výrok soudu. Informaci rozeslala PR agentura společnosti VOLNÝ a.s.

„Na konci roku 2003 Volný poskytoval výhodný přístup k internetu vytáčeným připojením téměř jedné třetině českých uživatelů. Telefónica svou nezákonnou cenovou politikou zabránila společnosti Volný a ostatním svým konkurentům v následných letech nabízet zákazníkům cenově zajímavé připojení k internetu prostřednictvím ADSL,“ tvrdí Martin Dvořák, obchodní a marketingový ředitel společnosti VOLNÝ, a.s.

"Společnost Telefónica Czech Republic, a.s. předně konstatuje, že se nedopustila porušení žádné povinnosti plynoucí ze zákona o ochraně hospodářské soutěže., a již z tohoto důvodu považuje žalobu společnosti VOLNÝ, a.s. za zcela neoprávněnou a nedůvodnou," uvedl v reakci pro Patria.cz mluvčí společnosti Telefónica CR Hany Farghali. "Dále zdůrazňuje, že žaloba společnosti VOLNÝ, a.s. je postavena výhradně na nepodložených úvahách o zmaření hypotetického (fantazijního) podnikatelského plánu, který byl dotvořen jen pro účely soudního řízení a pro jeho naplnění neměla společnost VOLNÝ, a.s. zřetelně vytvořeny reálné předpoklady. Závěr společnosti VOLNÝ, a.s o jejím neúspěchu na trhu širokopásmového přístupu k internetu v důsledku působení společnosti Telefónica je tedy smyšlený a neopírá se o reálné skutečnosti. Z těchto důvodu měla být žaloba v plném rozsahu zamítnuta. Proti usnesení o přerušení řízení společnost podá odvolání," uvádí Telefónica CR pro Patria.cz 

Společnost VOLNÝ, a.s. podala v pondělí 28. března loňského roku žalobu na náhradu škody ve výši přesahující 4 miliardy korun, podle ní způsobené společností Telefónica Czech Republic formou stlačování marží na trhu ADSL. V této souvislosti společnost Volný tehdy uvítala iniciativu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zahájit se společností Telefónica Czech Republic správní řízení ve stejné věci, uvádí firma.

„Žaloby o náhradu škody v soutěžních případech podporuje i Evropská komise, která již ze stejných důvodů pokutovala mateřskou společnost Telefóniky ve Španělsku,“ uvádí dále Tomas Schollaert, partner Pierstone, kterou si společnost VOLNÝ vybrala jako právního zástupce v případu. Pierstone již úspěšně zastupovala v podobných případech jiné společnosti.

Žalující strana následně připomíná verdikt tribunálu Evropské unie proti mateřské Telefónice SA z 29. března 2012 a tvrdí, že šlo o velmi podobný případ, jako v ČR.

Tribunál potvrdil rozhodnutí Evropské komise z roku 2007 o uložení pokuty telekomunikačnímu operátorovi Telefónica SA ve výši 152 milionů eur za zneužití dominantního postavení na španělském trhu širokopásmového připojení v rozporu s antimonopolními pravidly EU.

Zde v letech 2001 a 2006 dle verdiktu stanovila společnost Telefónica SA velkoobchodní ceny pro své konkurenty velmi blízko cenám svých maloobchodních zákazníků, což znamenalo vytlačování marží (margin squeeze) s dopadem do ziskovosti konkurentů (odkaz na verdikt zde).


Váš názor
  • volny
    19.04.2012 14:57

    ..no jo, když jsou chlapci z divenno holdingu levý jak šavle obchodně, tak snad něco kápne cestou vydírání.. co si pamatuju, tak volny byl na trhu mezi prvníma a je jenom jeho chyba, že se víc neprosadilo (je tu několik společností, kterým to vyšlo, UPC, seznam..). Snad se žaloba těm zlodějům z VOLNY a.s. vrátí jako bumerang a zůstanou už jen ve vzpomínkách :))
    bob
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university