Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Teplárny příští rok zvednou ceny kvůli povolenkám i dražšímu uhlí

Teplárny příští rok zvednou ceny kvůli povolenkám i dražšímu uhlí

24.04.2012 13:49, aktualizováno: 24.4. 15:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Od příštího roku začnou teplárny nakupovat v aukcích část povolenek na emise skleníkových plynů, které doposud dostávaly pro výrobu tepla bezplatně. V úterý o tom informovalo Teplárenské sdružení České republiky (TS ČR) s tím, že zvýšené náklady se promítnou do ceny tepla pro 1,5 milionu domácností. Vedle povolenek se projeví také dražší dodávky uhlí. Teplo zdražovalo i letos, často kolem deseti procent.

„Faktem je, že kromě paliva budou teplárny od příštího roku nakupovat také právo na jeho spálení“, řekl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky Mirek Topolánek a dodal, že pokud by nebyla zavedena uhlíková daň, která vyrovná podmínky, budou teplárny poškozeny v konkurenci, protože na malé kotelny se povinnost nákupu povolenek nevztahuje.

Dopad nákupu povolenek se bude výrazně lišit podle používaného paliva. Významně více budou postiženy teplárny využívající uhlí, které mají na jednotku vyrobeného tepla větší emise oxidu uhličitého, povolenek však dostanou bezplatně přiděleno stejné množství, jako teplárny spalující zemní plyn. Výsledkem bude větší nedostatek povolenek u uhelných tepláren a tudíž také větší dopad do ceny tepla.

„Předpokládáme, že uhelné teplárny dostanou na příští rok pouze kolem 50 procent potřebného množství povolenek, zatímco u tepláren spalujících zemní plyn to bude přibližně 75 procent“, uvedl ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek. Podle jeho slov by si při současné ceně povolenky v příštím roce domácnosti využívající teplo z uhlí připlatily skoro 1000 , domácnosti využívající teplo z plynu pak přibližně 150 korun

Povinnost nakupovat povolenky se vztahuje na zařízení s výkonem nad 20 megawattů. Domácnosti s vlastními kotli a malí spotřebitelé paliv budou od roku 2014 odvádět zvláštní uhlíkovou daň. To by některým domácnostem mohlo podle odborníků zvýšit náklady na topení o deset až 20 procent.

"Pokud by nebyla zavedena uhlíková daň, která vyrovnává podmínky, budou teplárny poškozeny v konkurenci, protože na malé kotelny se povinnost nákupu povolenek nevztahuje," uvedl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení Mirek Topolánek. 

Ministerstvo životního prostředí předpokládá, že pro rok 2013 prodá v aukcích přibližně 18,5 milionu povolenek. Při současné ceně povolenky a kurzu cca 25 korun za euro by tak stát utržil za povolenky více než tři miliardy korun. Z toho pouze za povolenky na výrobu tepla by teplárny podle dat TS ČR zaplatily 700 milionů korun. K této částce je potřeba ještě připočítat DPH. Další prostředky budou muset teplárny vynaložit na povolenky na výrobu elektřiny, kde bude dle údajů ministerstva životního prostředí v roce 2013 činit podíl povolenek přidělených bezplatně výměnou za investice 52,5 procenta.

„Při přerozdělení výnosů z povolenek by měla vláda myslet v první řadě na ty občany, kteří na tyto výnosy přispěli, tedy na občany využívající dálkové vytápění. Z hlediska stimulace ekonomiky i spravedlnosti mezi občany by bylo rozumné, aby byla část výnosů použita na potřebné rekonstrukce a modernizace tepelných sítí, které by se příznivě promítly v ceně tepla,“ upozornil Hájek. 

Dalším faktorem, který ovlivní ceny tepla, budou dodávky uhlí do tepláren. Těžební firmy nyní s teplárnami vyjednávají nové smlouvy. "Zatím stále sedíme u stolu a jednáme. Výsledek si ale zatím nedovolím předvídat," uvedl Topolánek. Czech Coal chce teplárnám zvýšit ceny ze současných asi 40 korun za gigajoule na zhruba 70 až 80 Kč/GJ. To teplárny odmítají jako neúnosné. 

Od roku 2001 vzrostl počet domácností, které jsou zásobovány teplem z tepláren, o téměř 75 000. Podílí se na tom nejen přepojování stávajících bytových domů, ale i napojování nových. Celkem bylo v letech 2001 až 2010 dokončeno 330 000 bytů, z toho jen v bytových domech jich bylo 125 000. Ty mají v podstatě dvojí volbu – vytápění zemním plynem nebo teplárnou.

Teplárenské sdružení ČR je zájmovým sdružením právnických osob podnikajících v teplárenství. Bylo založeno v roce 1991 se záměrem podpořit dálkové zásobování teplem. Vedle výrobců a distributorů dálkového tepla jsou jeho členy rovněž vysoké školy a organizace, jejichž činnost je svázána s dálkovým zásobováním teplem. Členové TS ČR zásobují teplem dálkově přes 1,1 milionu domácností, v nichž žije přes tři miliony obyvatel. Teplo dodávají i průmyslovým podnikům, ale také školám, nemocnicím, úřadům a další odběratelům.

(Zdroj: čtk, mediafax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data