Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko v patu asi čekají v červnu nové volby. Hrozí, že zůstane bez peněz

Řecko v patu asi čekají v červnu nové volby. Hrozí, že zůstane bez peněz

09.05.2012 8:18, aktualizováno: 9.5. 9:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Složitá a zřejmě beznadějná jednání o sestavení nové koaliční vlády pokračují po nedělních volbách v Řecku. Lídr vítězné Nové demokracie Antonis Samaras prohlásil po pouhých několika hodinách, že pokus o sestavení kabinetu vzdává. Prezident tak předal v úterý mandát na tři dny do rukou lídra ultralevicové strany SYRIZA, dvojky voleb, Alexise Tsiprase. Ten je ostrým odpůrcem dohod s EU a MMF a jejich plnění. Jeho koaliční potenciál zatím dosahuje nad 70 hlasů ve 300členném parlamentu. První a třetí stranu voleb, ND a PASOK, přizval do vlády, pokud se postaví proti dohodám s EU a MMF, což není možné.

V Řecku se už všeobecně předpokládá, že se parlamentní strany nejpozději koncem týdne domluví na uspořádání nových předčasných voleb v polovině června. Do čtvrtka se s nevyšší pravděpodobností nepodaří SYRIZE sestavit koaliční kabinet, následně bude vyzvána trojka voleb PASOK, která nejspíše také neuspěje. Pak bude jmenován úřednický kabinet a svolány co nejrychlejší další předčasné volby. Podle lokálních komentátorů v Řecku hrozí v případě červnových voleb další výrazné posílení SYRIZY a dalších radikálních protievropských stran.

Alexis Tsipras, vůdce řecké Koalice radikální levice (SYRIZA), který v úterý dostal od prezidenta pověření k tomu, aby sestavil vládu, označil požadavky Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu vůči Řecku za barbarské. Vůdce seskupení, v němž jsou početně zastoupeni bývalí komunisté, v projevu po svém jmenování dal najevo, že vláda, kterou chce vytvořit, by se postavila proti požadavkům obou institucí, které mají za cíl dostat pod kontrolu řecký dluh. 

"Řekové ve volbách hlasovali proti barbarské politice úvěrových smluv. Jasně se vyslovili pro konec této politiky, která má přinést úspory ve výši 11,5 miliardy eur. Řekové jasně odmítli plánových 77 úsporných opatření, která počítají s propuštěním 150 000 veřejných úředníků," řekl Tsipras krátce poté, co mu prezident Karolos Papulias předal dekret k rozhovorům o vládě.

Tsipras vyzval předsedy obou proevropských stran, aby odvolali své závazky vůči eurozóně a Mezinárodnímu měnovému fondu, pokud s ním chtějí vytvořit vládu. Strach z toho, Řecko odmítne záchranný balík a opustí eurozónu, vede od počátku týdne k výprodeji většiny rizikových aktiv od akcií přes komodity po rizikovější měny jako euro. To dnes v úvodu dne opět obchoduje pod hladinou 1,30 USD/EUR.

"Řecko musí plnit dohodu, jinak už neuvidí z druhého záchranného úvěru ani cent," varoval již předseda Evropského parlamentu Němec Martin Schulz. Stejné stanovisko vyslovila vlivná členka vládní křesťansko-sociální strany Gerda Hasselfeldtová. "Náš názor se po řeckých volbách nezměnil: Peníze (Řekové) dostanou jen za stanovených podmínek. Ty už byly dohodnuty," zdůraznila německá politička.

Podle zdrojů řeckého listu Kathimerini ale Tsipras zašle šéfovi Evropské komise Barrosovi, prezidentovi EU van Rompuyovi a šéfovi Evropské centrální banky Mario Draghimu dopis, kde uvede, že strany, které dojednaly finanční pomoc s EU a MMF, získaly ve volbách pouze 32 hlasů Řeků, což neumožňuje další pokračování těchto sjednaných dohod za sjednaných podmínek. „Tsipras svým prohlášením a kroky dělá vše proto, aby nebyl schopen sestavit jakoukoli vládu. Já svůj podpis pod zničení Řecka nepřipojím,“ reagoval lídr Nové demokracie Samaras. Dodal, že jeho, ve volbách vítězná, strana bude ochotna podpořit menšinový kabinet, který by pokračovat v zajištění pozice Řecka v rámci eurozóny a slova Tsiprase označit na „nebývalou aroganci“.

Nový řecký parlament by měl dle uzavřených dohod s EU a MMF do konce června schválit škrty ve státních výdajích, aby předlužená země dostala od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu dalších 11,5 miliardy eur, to je 280 miliard korun. 

(Zdroj: Kathimerini, čtk, AP, AFP, mediafax, Bloomberg)


Váš názor
  • Kydy
    10.05.2012 12:51

    Vidim tu same kydy, ale to hlavni tu unika. A to je diskuze jak na te situaci vydelat?! Vzit euro kacku shortem?
    Tuvok
    • Re: Kydy
      10.05.2012 13:10

      Dobrá připomínka. Mohu sdělit, že ostří hoši naotevíraly shorty na eur/usd. Pokles eura je víc než pravděpodobný, ale nikoho o tom nepřesvědčuji. Nemá to smysl, zvláště když jsou zde přítomni odborníci na všechny trhy, jménem ruphej a VM :-)))
      Jesse
      • Jesse
        10.05.2012 13:27

        Jak může být jeden člověk tak tupý??Tuvok mluvil o koruně!!!Za druhé.Já obhajoval euro??Co jsem psal včera??A za třetí.Má rekce se týkala jen toho,že Tuvok hodnotil kydy,dožadoval se cizího názoru,aniž by nějak doložil vlastní.To pak není komunikace,ale zoufalá snaha obchodovat své peníze za pomocí cizích názorů.
        Velkamedvědice
        • Re: Jesse
          10.05.2012 13:28

          Mimochodem to byli i Tvé kydy,za čež si ho přátelsky poplácal,ja se uvažovat o zcela jiné problematice,než nadhodil.
          Velkamedvědice
          •  
            10.05.2012 13:45

            No šak já jsem tuvokovi taky psal o jiném měnovém páru. Dokonce sis toho ráčil laskavě všimnout. Ale proč to vadí tobě a mě už to vadit nesmí?:-))
            Jesse
    • Re: Kydy
      10.05.2012 12:55

      Nějak nevidím Tvůj názor.Taky jen kidy??
      Velkamedvědice
  • né Řecko,né China
    09.05.2012 18:14

    ale toto by vás mělo zneklidnovat, tedy pokud nevlastníte ještě jiný ID krome Czech.! ČSSD s KSČM by získaly 138 křesel ve sněmovně.Jejich návrhy a představy, které jsem zaslechla, jak chtějí zdanit i to, co bylo již 6x v minulosti zdnaněné, jsou neuvěřitelné.Hollandova daň 75% bohatým je jen úsměvnou inspirací !
    AMN
    • Re: né Řecko,né China
      09.05.2012 22:18

      Jesipak víš, kdo udělal sockám a komančům nejlepší propagandu a volební výsledek. Myslím že nevíš. Tedy prozradím - byl to Kalousek a Nečas. Bez těch dvou by leváci neuhráli dohromady ani 30%.:-))
      Jesse
      •  
        10.05.2012 11:35

        Budu se hádat, S Drábek a Mudr. Pecková s tím Kalouskem by se dalo souhlasit. Nečas ten je tak dobřej na chytání větru vanoucích z hradu a pucování koní.
        Homo
        •  
          10.05.2012 11:57

          I to hafání ratlíka směrem k hradu odrazuje voliče volit současnou koalici. Voliči už doufám museli pochopit, že tyto loutky mají do pravicovosti daleko, móc daleko. No a pak se tu nemá podhoubí socializmu dařit. Děkuji ODS a TOP09 za to, že budeme muset snášet ty rudé xichty dalších několik volebních období, než přijde skutečná pravice.
          Jesse
          •  
            10.05.2012 12:34

            Jesse, máš pravdu jen částečně... Je to především omezenost a strach lidí volit úplně jiné strany. Nevidím důvod, proč volit ČSSD, KSČM, stejně jako ODS nebo TOP09... Pokud se mnou někdo nesouhlasí, nechť mi řekne důvod, proč by je měl někdo v této republice volit? Samozřejmě kromě těch, kteří z toho mají přímý užitek... Myslím si, že je tu dostatek dobrých stran a je to jen ten zmíněný strach, že můj hlas jakoby propadne, když se moje strana nedostane... Lidi chtějí jít s vítězem, ale už jim asi uniká, že ten vítěz bude postupovat proti nim... Možná jsem mimo, ale myslím, že člověk by měl přece volit toho, koho chce a komu případně věří a ne přemýšlet nad tím, jestli se tam strana dostane nebo ne... Samozřejmě 5% hranice je naprosto nesmyslná, to i v tom kritizovaným řecku mají 3%... A nezapomínejme, který panáček to chtěl ještě zpřísnit, aby tady byl systém přizpůsoben v podstatě jen dvěma stranám...
            ICL
            •  
              10.05.2012 13:21

              Já mám úplně stejný názor jako ty. Ale úplně ve všem !!! U mě je důležitá sebeúcta. Opravdu volím už dvakrát po sobě Moravany, i když jsou mimoparlamentní strana. A víš, taky propto, že se mi přímo hnusí, jak se lidem nabízejí jen dvě alternativy přes agentury volebních preferencí. Tady si strany lidi pěstují, kupují, lžou jim... jen aby si vytvořili stálou voličskou základnu. Tato společnost se mi vůbec, ale vůbec nelíbí.
              Jesse
            • ICL
              10.05.2012 12:40

              Dostatek dobrých stran??Tak to jsi mě rozveselil.Nechceš je vyjmenovat??Osobně jsem nenašel ani jednu.
              Velkamedvědice
          • Jesse
            10.05.2012 12:13

            Proti těm stranám štveš neustále ty,prtože nsi natvrdlý a nechápeš,že žádní lidé v ČR než postkomunisti nejsou,musí vymřít.Takže díky Tobě a Tvým ubrečeným kámošům,ne kvůli Nečasovi.Ten nekrade.Mimochodem je dobré si uvědomit,že pokud někdo nejde k volbám,jeho hlas je finančně rozpočítán as politici peníz dostanou.Daleko lepší je k volbám jít a vhodit neplatný hlas.V tomto případě nedostane žádná strana nic.
            Velkamedvědice
            • Re: Jesse
              10.05.2012 12:26

              Kurňa medvěde - "Nečas nekrade"? To má být vtip dne?
              ICL
              • ICL
                10.05.2012 12:28

                Myslíš,že by bydlel v paneláku a jezdil fabií??
                Velkamedvědice
                • Re: ICL
                  10.05.2012 12:30

                  Ty už umíš skákat i na takový špek, na který skočí maximálně uklizečna WC? To myslíš s tou fabií opravdu?
                  Jesse
                  • Jesse
                    10.05.2012 12:32

                    Technická.Identifikuji skokana.Uklizečna,je slečna,co chodí uklízet??
                    Velkamedvědice
                    • Re: Jesse
                      10.05.2012 12:34

                      Ne ne, je to stará Máňa od naproti :-)
                      Jesse
            • Re: Jesse
              10.05.2012 12:21

              Jasně, uff uff, už ti rozumím. Za růst preferencí levice mohu já, protože mám takový názor :-))) Potlesk ve stoje. Právě jsi mě povýšil na vůdce lidu :-))))
              Jesse
    • Re: né Řecko,né China
      09.05.2012 20:05

      ale ale? snad si nestezujes na demokracii, holcicko? to by jsi me vazne zklamala! chtelas demokracii, tak ji mas, tak ne aby ses sem snazila nadsadit nejakyho diktatora!
      Azb
      • AZB
        09.05.2012 21:19

        holčičko,krasne osloveni -v souvislosti s demokraciií dosti nepochopitelné, tak jako tato tvoje poznámka, kterou jsem nepochopila.Co má společného budoucí demokracie řízená pravdepodobnymi výherci následné volebni tomboly, kterí určí , že demokraticky se budeme mit všichni stejne dobře podle jejich představ!
        AMN
        • Re: AZB
          10.05.2012 12:14

          ja jen ze bys mela byt stoprocentne spokojena, protoze mame demorkracii. jestli lidi s demokracii nejsou spokojeni, pak to znamena, ze se pro ten termin jenom nadchli, aniz by si to hodili na papir a matematicky propocitali jak takova vec vubec funguje. a proto zacina byt jasne, ze pro globalni spokojenost je potreba nejaky system, ktery nevytvari na lidi tlaky, protoze ty tlaky nakonec vzdy vyusti v konflikty. o ty mozna stoji ruml, ale ja rozhodne ne. hele s tim nepochopenim se vubec netrap, jen jsem te chtel okriknout, kdyz jsem ucitil v tve poznamce nazorovy rozpor. no, jinac se mej pekne, ja jdu natrhat kralikum neco k jidlu..
          Azb
          • Azb
            10.05.2012 12:25

            Máme tak maximálně reklamokracii.Placenou reklamu u voleb politici splácejí politikoinvestorům.Ostatně nevím,co je demokratického na podpoře strany,jejíž ideologie vede k násilí a potlačení práv jedince.
            Velkamedvědice
  • VM - HDP na hlavu
    09.05.2012 17:06

    A jak vysvětlíš třeba, že v devadesátých letech se naše HDP podstatně změnilo? Prostě se začaly započítávat služby, které si dřív dělali lidi v rámci rodiny nebo sami. Stejně tak to bude v Číně. A víš, že 80% am. HDP tvoří služby? Prostě když Amík zatelefonuje nebo zafejsbůkuje, šup, už je to v HDP. Jinak nevím, jak to s nimi bude v budoucnu, když se obézním matkám rodí autisti... ;-)
    Kalka.
    • Re: VM - HDP na hlavu
      09.05.2012 17:22

      Řeč byla o tom,zda může někde fungovat komunismus.oo))Nezlob,ale dostal jsem žízeń na irskou.Odcházím do šantánu.Nandáš mi to zítra.
      Velkamedvědice
  • Kalka
    09.05.2012 16:51

    Kecáš a stříháš si nehty a kecáš.Otázka a odpověď.Dobrý den, chtěl bych se jen zeptat 9.5.2012 10:47 Znáte nějakou zemi na této planetě, kde vládnou, nebo vládli komunisti, nebo socialisti a tato země prosperuje ? oradapoisson CINA Andrea Načež jsem reagoval já,že čína to určitě nebude.Když pominu,že fungující část čínské ekonomiky je jen tom,kde bylo z komunistických pracovních ideí pragmaticky upuštěno,musím suše konstatovat,na čemž jakékoliv údaje z jiných zemí nic nezmění,že čínské nůžky se natolik otevřeli,že 130 milionů číňanů nedosáhne ani na plat 1 Usd denně a dalších Šest set milionů Číňanů žije v domácnostech, které vydělávají méně než 1 000 USD za rok, nebo méně než 3 USD za den pro celou rodinu. Dalších 440 milionů čínských obyvatel žije v domácnostech vydělávajících 1 000 až 2 000 USD za rok, čili 3 až 6 USD za den. Friedman v závěru knihy také uvádí, že 80 procent Číňanů žije v podmínkách, které jsou srovnatelné s chudobou v subsaharské Africe.Pouze méně jako 5% číňanů patří mezi Tvé kámoše,co cestují střední ntřída nepřesahující 60 milionů Číňanů (méně než 5 procent čínské populace, definovaných jako ti, kdo vydělávají více než 20 000 amerických dolarů (USD) ročně).To je raelita na rozdíl od Tvé komunistické demagogie š´tastné a prosperující číny...
    Velkamedvědice
    • Re: Kalka
      09.05.2012 17:22

      Ale jdi ty, o tom Friedmanovi už jsme se bavili onehdy. Vyšlo to na jaře 2010, takže dokončený "výzkum" byl někdy v 2009 a data jsou tam k dispozici nejmíň dva roky stará, spíš starší - zeptej se AMN. Takže tvůj Friedman vychází z čísel tak pět šest let starých - a víš sám, jak rychle se to tam všechno mění. Nesmíš na všechno naletět, druhu, taky se podívej, co jsou to ty The Epoch Times zač. To jsi při svém obchodování taky tak důvěřivý?
      Kalka.
      • Kalka
        09.05.2012 17:23

        Nejde o přesná čísla bídy,jen její doložení.
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university