Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Úspěšného investora zajímá zisk až ve druhé řadě…

Úspěšného investora zajímá zisk až ve druhé řadě…

09.05.2012 13:22
Autor: Anonymní Investor, ???

Zjistil jsem, že už se trochu opakuji, ale přece jen mi to zase nedá. Opakovaně se přesvědčuji, jak důležité je ošetřit při obchodování riziko. Pokud dopředu víte, kolik maximálně proděláte a na tuto představu si zvyknete, má to nedozírně kladné psychologické důsledky. Když jdou trhy dolů, prostě to neřešíte, je to součást hry a toho, co jste si naplánovali. Samozřejmě, když dojde na stop loss, je to vždycky bolestné a dívám se na to vždy z různých stran, jestli s ním přece jen ještě pár dnů nepracovat, ale to už jsou víceméně jenom detaily, které na celkovou úspěšnost mají zanedbatelný vliv.

Možná, že je v těchto intencích potřeba zmínit, že něco jiného je dlouhodobé investování, kde pohled na stop lossy a ředění je trochu v jiném světle, než při aktivním obchodování (dlouhodobým horizontem je myšleno 5 let a více). Například při současných propadech na BCPP se některé relativně kvalitní tituly ( a že jich není moc...) dostávají na celkem zajímavé úrovně z dlouhodobého pohledu. Proto si umím představit koupi např. ČEZu za 700 a aplikaci strategie „buy and hold“ při spoléhání se na to, že dividendy nebudou úplně nezajímavé.

Aktivnější investoři by však měli přemýšlet hlavně o riziku, o zisku až ve druhé řadě. Zmínil jsem psychologické efekty – člověk má tendence dělat nesystematické věci pod tlakem toho, co se na trhu zrovna děje. Příležitosti byly a budou a nemá cenu se ukvapovat a měnit plán pod tlakem dění. Je známým faktem, že kvalita rozhodnutí skupiny je menší než jednotlivce. Dav se chová stádně a často neracionálně. Jediná možnost, jak vydělat na trzích peníze, je zůstat samostatně myslícím jedincem s vlastním názorem, který sází na „svou“ výhodu a analyzuje psychologii davu, aby mohl do pozice správně vstoupit a zároveň z ní vystoupit.

Mnoho retailových investorů se domnívá, že cílem analýzy trhu je předpovídat ceny. Proto tak (než se poučí) hltají doporučení jednotlivých brokerských domů. Ale tak to není – cílem je přijímat svá rozhodnutí v souladu se zákonem pravděpodobnosti. Je to stejné jako u lékaře, kterému přivezou na sál muže s dýkou v hrudi. Rodinní příslušníci chtějí vědět, jestli pacient přežije, ale doktor nejdříve analyzuje vzniklou situaci a řeší jí, jak nejlépe umí. Pokud řekne něco příbuzným, tak hodnota prognózy má většinou malou relevanci (stejně jako doporučení brokerů), ale když to po něm chtějí, tak to udělá. Sám však věnuje mnohem větší čas tomu, aby postupně odstraňoval následky bodné rány. Při každém kroku využívá zkušeností, které jsou statisticky nejlepším řešením. Věštit ale neumí ... a to ani lékař ani Váš makléř.

Hezký den

Investor


Upozornění: Tento článek vyjadřuje pouze soukromý názor autora, nikoliv názor jakékoliv společnosti ze skupiny Patria Finance, a nejedná se o investiční doporučení ve smyslu § 125 odst. 6 zákona 256/2004 Sb. Prosíme přečtěte si Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.


Váš názor
  • kde beretety
    13.05.2012 22:12

    po přečtení zdejších některých úvah je nejlepší investice s celkem malým rizikem, zakoupení jízdenky na mistrovství kolečkářů na Vysočině. Tam tento víkend neznámý "investor" "nakoupil" úplně zdarma několik horských kol v ceně pres milion Kč. A to za pouhých pár minut. Opět vizitka naší republiky, která určitě přiláká další investory ze zahraničí. Nejezdí náš pan prezident taky na kole.
    bobík
  • Nestabilita na finančních trzích - trend
    11.05.2012 9:48

    Jednotlivci nejsou vybaveni dokonalým věděním, nemusí si ani uvědomit všechny příležitosti, které jim unikají. Vyhlídka na zisk není dána vnitřní hodnotou předmětu, nýbrž závisí na tom, zda ostatní účastníci trhu hodlají nakupovat nebo prodávat, což se výsledně projeví pohybem cen. Pohyby cen vytváří zpětnou vazbu a jejím prostřednictvím působí na sebe tak dlouho, až se ceny stanou naprosto nezávislé na vnitřní hodnotě zboží. Trend pak není možné udržet a následuje zhroucení. Za jistých podmínek, zejména v případě úvěru, se může tato nerovnováha kumulovat a dospět do kritického bodu - otevření Pandořiny skříňky, kdy nestabilita finančních trhů vedla k totálnímu krachu bankovního systému a následně velké depresi.
    Pound
  • kde beretety anonymní investory nebo je to pořád ten jeden blázen ?????
    11.05.2012 8:37

    Další článek anononymního investora. Jen doufám že je to pořád ten stejný člověk , protože mít vícero investičních bláznů na blogu už začíná zavánět úpadkem daného blogu. Když někdo napíše :"Možná, že je v těchto intencích potřeba zmínit, že něco jiného je dlouhodobé investování, kde pohled na stop lossy a ředění je trochu v jiném světle, než při aktivním obchodování (dlouhodobým horizontem je myšleno 5 let a více). "----- Stop los a ředění ??????? Aha takže když si koupím při IPO např NWR, AAA nebo ORCO tak jsem se mohl proředit k zisku joooo po 5 letech no nemohu se přestat smáááááááááááááát můůůůůůůůůůůůůůhehhehehehehehehehehehehehehehehehehehehehheheehhehehehe tihle titulyuž se asi nikdá nezmátoří (to byl názorný příklad takových titulů jsou hromady , když panáček myslí že ČEZ je za 700 super.......) RIZIKO , STOP LOS , ŘEDĚNÍ radoby chytré řeči naprostého amatéra a člověka který o obchodech neví zhola nic........ a pokud by někdo takového člověka na burze poslouhal přineslo by to jediné ZTRÁTU !!!!!!! A KRACH !!!!!!
    martík
    • Re: kde beretety anonymní investory nebo je to pořád ten jeden blázen ?????
      11.05.2012 8:45

      To znám několik lidí, kteří ředili, ředili a ředili... až doředili. Konto zůstalo prázdné :-)) Pak znám několik lidí, kteří se spoléhali ze samého strachu na stopáky. pořád stopovali, až jim broker poplatkama vyprázdnil účet :-)) Proč nám rádci neřeknou, že na trh se hodí lidé jen s otrlým mozkem. Úplně by to stačilo, ale to by pak neměli o čem psát :-))
      Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data