Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vzestup finančně-politického komplexu předznamenává éru znárodněných trhů

Vzestup finančně-politického komplexu předznamenává éru znárodněných trhů

25.05.2012 17:58
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Každý krok politiků a centrálních bankéřů učiněný v posledních pěti letech měl podpořit ekonomiku a zachránit finanční systém. Ve výsledku došlo k pokoutnému znárodnění trhů. Centrální banky jsou nejdůležitějšími hráči na mnoha trzích dluhopisů západních vlád. Akcie rostou pouze tehdy, když centrální banky tisknou peníze. A bankovní systém je neuvěřitelně závislý na přímé či nepřímé státní podpoře.

Začněme u bank. Jejich hlavním úkolem je přesměrovávat finanční prostředky od střadatelů k těm, co si chtějí půjčit, tradičně od domácností k firmám. Zdrojem financování dnešních bank nejsou jen vklady, ale i kapitálové trhy. Až do roku 2007 si evropské banky mohly na trzích půjčovat levněji než nefinanční korporace (ty s investičním ratingem). V posledních pěti letech však došlo ke zvratu a banky čelí na kapitálových trzích horším podmínkám než větší část soukromého sektoru. Je tak významně zpochybněna jejich role zprostředkovatelů toku peněz v ekonomice.

Potíže s financováním bank se podařilo zmírnit masivními injekcemi likvidity od centrálních bank, naposledy ze strany ECB, která rozdala 1 bilion EUR v tříletých úvěrech. Banky se tak staly ještě více závislé na věřitelích z řad státních institucí. ECB půjčky rozdělila v naději, že po vypršení splatnosti je bude refinancovat už soukromý sektor. To je dost pochybná sázka. Trampoty se sháněním financí pronásledují evropský bankovní systém bezmála pět let.

Úvěry státních a mezivládních institucí kompenzují útěk investorů z problematických zemí Evropy. Podle některých odhadů vloni ze Španělska odteklo 100 mld. EUR, z Itálie 160 mld. EUR, hlavně kvůli odlivu vkladů a prodávání státních dluhopisů v držení zahraničních investorů. Mezinárodní platební styk v Evropě prochází ECB. U ní se v případě několika periferních ekonomik vytvořila velká dlužnická pozice, zatímco Německo, Finsko a Lucembursko se staly čistými věřiteli.

Dluhopisový trh byl vždy ovlivňován centrálními bankami: očekávání ohledně budoucích krátkodobých úrokových měr má dopad na výnos dluhopisů. Americký Fed ale slíbil, že sazby ponechá na téměř nulové úrovni až do roku 2014, což je bezprecedentní závazek. Centrální banky stlačují dluhopisové výnosy s pomocí programů kvantitativního uvolňování, často velmi objemných. Bank of England nyní vlastní téměř třetinu celého trhu britských obligací. Výsledný efekt je ten, že výnosy už nezávisí jen na rovnováze nabídky státu a poptávky soukromého sektoru.

V podmínkách masivních zásahů zvnějšku je těžké rozluštit signály vysílané trhem. Svědčí nízké výnosy britských obligací o podpoře, kterou investoři vyjadřují úspornému programu Davida Camerona? Nebo jde o signál, že vláda má dostatek prostoru uvolnit fiskální politiku a půjčit si víc. Díky kvantitativnímu uvolňování si nemůžeme být zcela jisti.

Vytvořil se podivný spletenec. Vlády stojí za bankovním systémem a ten zas ve velkém nakupuje jejich dluhy. Tento finančně-politický komplex je posilován neochotou vlád nechat banky padnout. Heslem dne je raději intervence než opakování omylů 30. let minulého století.

Historická zkušenost napovídá, že jak se stát začne angažovat v nějakém sektoru ekonomiky, stáhnout se zpět se mu zpravidla příliš nechce. Vzhledem k neradostným vyhlídkám světové ekonomiky je těžké představit si, že likviditní podpora bankám bude v blízké budoucnosti zastavena, nebo že začnou růst sazby centrálních bank. Vstupujeme do nové éry znárodněných trhů.

(Zdroje: The Economist, Bloomberg)


Váš názor
  • VINÍKY
    25.05.2012 22:48

    nelze potrestat, protože jsou moc velcí :-) tak raději zavedeme (tajně :-) skrytý socialismus.....a nově natisklé peníze se "rozumně" :-) schovávají do sejfů miliardářů (na horší časy předvídaných nejistých období) než aby dělaly mimikry na kapitálových trzích !
    KLIK
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university