Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investoři na trh nezanevřeli, přinese září nákupní příležitosti? (+video)

Investoři na trh nezanevřeli, přinese září nákupní příležitosti? (+video)

22.08.2012 17:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Obchodování na akciových trzích probíhá v poslední době jen s malými objemy. Ewen Cameron Watt, hlavní investiční stratég v BlackRock Investment Institute, se domnívá, že objemy obchodů reagují na vývoj trhu se zpožděním, protože „lidé chtějí vidět, zda jsou pohyby trhu reálné, nebo zda jde zase o pohyb na horské dráze“. Poukázal i na to, že prodeje ETF fondů rostou, což potvrzuje, že investoři se mohou vracet na trh. ETF jsou ale atraktivní i proto, že představují nízkonákladovou alternativu, kterou je možno rychle prodat či koupit.

Watt úplně nesouhlasí s tím, že by si akcie za posledních deset či dvacet let vedly špatně. Poukázal na to, že pokud jejich návratnost měříme od maxim roku 2000, není překvapivé, že jejich následný vývoj není nijak pozitivní. Nicméně v roce 2000 podle jeho názoru mnoho ukazatelů jasně indikovalo, že trh přestřelil. Investoři by si měli být vědomi toho, že období vyšší návratnosti se střídá s obdobím návratnosti nižší, stejně tomu bylo před a po roce 2000.

„Valuace vám neřeknou nic o krátkodobé návratnosti, řeknou ale hodně o návratnosti dlouhodobé,“ uvedl stratég. Dnešní hodnoty násobků jako je poměr účetní hodnoty akcie a její tržní ceny či PE se spolu s dividendovými výnosy nacházejí ve srovnání s historickými standardy „poměrně nízko“. Minulý i letošní rok pak ukazují, že roste zejména poptávka po „dividendových produktech“. Podobná byla podle Watta situace na konci 70. let a nejde o známku toho, že by investoři propadali medvědí náladě a orientovali se tak na defenzivní investice.

Shane Oliver, hlavní investiční stratég v AMP Capital Investors, v rozhovoru pro CNBC poukázal na skutečnost, že rostou výnosy amerických, ale i australských vládních dluhopisů. To podle jeho názoru naznačuje, že globální ekonomický výhled nyní není tak zlý, jak se investoři před několika měsíci domnívali. Přesto však není čas na to, aby prodávali dluhopisy a nahrazovali je akciemi, na to je třeba vyčkat na krátkodobější pokles akciového trhu, který nabídne atraktivnější ceny. Taková příležitost by se mohla objevit už v září, protože tento měsíc je tradičně slabší.

Veterán Wall Street Mario Gabelli, který stojí v čele GAMCO Investors, pak nabídl konkrétnější investiční směr. Poukázal na fakt, že v USA budou v následujících letech probíhat investice do infrastruktury. Atraktivní jsou tak firmy spojené s tímto trendem, například Navistar. Vedle toho investor zmínil i tituly z jiných odvětví jako Boeing, Campbell Soup či Whole Foods. Boeing a jeho dodavatelé by měli těžit z boomu komerční letecké přepravy, který probíhá i v Číně, jak je patrné z jejích plánů na budování nových letišť.
 


(Zdroj: CNBC)


Váš názor
  • co je to za blbost?
    23.08.2012 8:09

    Pokud investoři na trh nezanevřeli... tzn, že pravděpodobně nebudou pozice vyprodávat. Přinese září nákupní příležitosti? - další kravina... pokud nastanou příležitosti, museli by ti investoři na trh zanevřít a pouštět pozice. Je tu ještě třetí možnost - že by nové tituly přiletěly z Marsu a byly v adekvátním objemu ke koupi. Marťanské papíry totiž nikdo neprodává, jsou volně k dostání :-))))
    Jesse
  •  
    23.08.2012 0:32

    No to je taky pěkný. Obojí zní uvěřitelně. N a kterou stranu se teď přidat!? Babo raď!
    Hroch
  • HA HA HA
    22.08.2012 17:53

    mometnálně je to ke casinu nejblíže za posledních 20 let. Trhy roustou, páč ecb a fed fedrují bankám virtuální peníze a ty je v reálné ekonomice nemají kde uplatnit, tak je cpou do akcií, dluhopisů a komodit. Kouzelníci análníci odmítají počítat s variantou, že jak tržby tak zisky mohou výrazně dolů a dnešní rádoby levně P/E atd budou vypadat uplně jinak. Spotřebitel je "na kolenou" a ani do budoucna to nevypadá nejlépe : v lepším případě stagnující příjmy, dražší energie, voda, potraviny a navrch vyšší daně, tak kde by se ten růst vzal ? shortu zdar :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: HA HA HA
      23.08.2012 6:29

      Má to trochu jednodušší odpověď, ekonomiky jako celky neporostou, možná v Asii a v některých zemích s nerostnými surovinami. Co se týká firem na burzách, ty klidně mohou, jelikož některé mají poměrně velkou hotovost, mají také dobrý přístup k úvěrům, takže mohou růst přes další snížení nákladů, akvizice, posilování na trhu....
      tk69
    • Re: HA HA HA
      23.08.2012 0:33

      No to je taky pěkný. Obojí zní uvěřitelně. Na kterou stranu se teď přidat!? Babo raď!
      Hroch
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data