Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tenká červená linie:  Červení versus zelení

Tenká červená linie: Červení versus zelení

12.10.2012 12:23
Autor: Anonymní Investor, ???

Název amerického válečného filmu s oscarovými nominacemi přesně vyjadřuje rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem, tak jak ho vnímám já. Ta čára je opravdu velmi tenká a pro většinu znamená pád mezi prohrávající „červené“. Vy si ale osvojte správné vzorce chování a buďte „zelení“!

Tady je nejdříve to špatné červené chování:
(pozn. ještě jednou a asi ne naposledy si půjčím některé závěry od Larryho Williamse, neboť se shodují s pozorováním těch, co se v oblasti trhů pohybují a i s mými zkušenostmi)

1/ Nutkání obchodovat. Červení neumí čekat na tu opravdu nejlepší příležitost. Bez několika lotíků či kontraktů na svém účtu jsou jako bez jedné ruky. Chybí jim pohyb jejich portfolia. Chovají se jako alkoholici v prohibici – když jim dojdou staré zásoby, koupí si od Poláků „jugoslávskou“ vodku bez kolku (s tím jsem se mimochodem setkal) bez ohledu na možné důsledky.

2/ Přeceňování vstupu do pozice. Červení podceňují výstupy a ještě více money management. S jedním mým kolegou obchodujeme stejnou strategii. Naše vstupy jsou víceméně podobné, ale obchodní výsledky diametrálně odlišné. Největší problém vidím v jeho nedůslednosti a špatném risk managementu – jsou chvíle, kdy se mu daří, ale pak třeba odjede na týden do ciziny, nezadá si stop loss a portfolio si ani nekontroluje. Teprve když se vrátí, řeší škody na svém účtu.

3/ Červení nejsou vnitřně přesvědčení, že se dá dlouhodobě vydělávat. Protože sami dlouhodobě ztrácí, neumí si představit, že by někdo jiný mohl vydělávat. Oni tomu přece věnují tolik času a stejně to nejde... Pak už to berou spíše jako hru, která prostě něco stojí.

4/ Nepracují na sobě krok po kroku. V zásadě jsou netrpěliví a sní o velkých ziscích, aniž by dokázali být alespoň v kladné nule.

A teď něco o „zelené“ menšině:

1/ Kladou důraz na money management. Vždyť s konsistentním přístupem k trhům nemusí být ani Vaše úspěšnost obchodů bůhvíjaká. Zásadní je brzy utnout ztráty. Takový jeden nepodařený obchod Vám taky může vymazat zisk z 50 předcházejících (ostatně mohl bych o tom povídat, taky jsem si tím prošel...).

2/ Jedné velké ztrátě se zpravidla nevyhne nikdo. Ale je to jako v životě - chybu udělá každý, ale jen hlupák ji opakuje. Tzn. je třeba mít pořád před očima tuto jednu velkou chybu a pořád si říkat, že tohle už nikdy nedopustím.

3/ Jsou vnitřně přesvědčení, že peníze prostě vydělají. A s odstupem času jim to vlastně přijde celkem jednoduché. Ve své podstatě se diví, proč to nedělají všichni... 

4/ Jsou nejen konzistentní, ale také vybíraví. Umí si počkat na ty nejlepší obchody. Ostatně jak jsem zmiňoval ve své minulé glose - většina těch nejlepších vydělala nejvíc peněz vlastně sezením a čekáním.

Přeji Vám, ať patříte mezi zelené.

Investor

 


Čtěte více:

Nevyděláváte? Řeknu Vám proč a taky jak to napravit!
06.04.2012 13:08
Každý investor využívá ke svému obchodování nějaké nástroje. Některý j...
Jak napravit „nevydělávání“  v praxi
17.04.2012 13:03
Minule jsem ve své glose uvedl tři zásady úspěšného obchodování na bur...
První vyhrání z kapsy vyhání... když nemáte plán
14.06.2012 17:58
Jako většina veřejnosti sleduji v téhle době kromě kurzu eura i fotbal...
Jak vydělávat v praxi
31.08.2012 17:23
Tímto článkem bych rád navázal na svůj článek ze 17. května: „Jak napr...

Váš názor
  • AI
    15.10.2012 16:28

    Pane AI. Fakt nevím, kdo jste, ale mám z vás pocit, že jste jeden z těch blbů, co píšou knihy o tradingu a vyučují na placených seminářích věci, co nikdy nefungovali a fungovat ani nebudou a předstírají, že na tom vydělávají těžký peníze. Melete uplně ty stejné nesmysly a myslíte si, že vám na to tady lidi skočí. Jen pro informaci, tady průměrný diskutující obchoduje minimálně 3x déle co vy, a ještě se ho snažíte poučovat. To je dost směšné. Trading, jak vy tomu říkáte, je úplně o něčem jiném. Není to o nějaký filozofii. Kecy o konsistentním obchodování jsou blbost. To vymysleli ti co píšou ty knihy a prodávají semináře, aby na to lidi chodili a kupovali to. Podívejte se na ty opravdu úspěšné obchodníky (teď nemyslím Larryho Williamse, který "really traduje" a všude to zmiňuje, aby o tom přesvědčil lidi, kteří o tom oprávněně pochybujou). Tihle obchodníci mají naprosto brilantní znalost účetnictví, oceňování podniku a makroekonomie a to podstatně lepší, než má kdejaký renomovaný účetní, analytik nebo ekonom. Vy ale podle tématiky vašich článků nesaháte ani na podprůměrného účetního, analytika či ekonoma, protože vám čísla asi ani nic neříkají. Máte k dispozici jen nějaká ubohá rádoby filosofická slova, která dohromady akorát stojí za jedno velké HO...
    Nyk Lísn
  • T-rex,AMN
    12.10.2012 23:07

    Ahoj zdravím, jsem rád, že se tu čas od času ještě objeví někdo ze "staré bandy" i proto, že diskuze na Patrii padly dost hluboko, ale asi je to daň za svobodu slova, tak tu výplň musíme vydržet, ono to přejde jako dříve a pak tu možná budou rozumnější příspěvky :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: T-rex,AMN
      15.10.2012 16:51

      Čus Miku! Moc rád tě zase po takové době slyším. Jak se vede brachu? Možná bychom měli používat zase debatu na VIGu jako za dob H.B. Hodně štěstí kámo a kdyžtak nech zprávu na VIGu, tam ty dementi nelezou. :-)
      T-rex
  • Dopřejme našim mazlíčkům
    12.10.2012 15:19

    http://zvirata.hyperinzerce.cz/psi-seznamka-kryti/
    Pound
  •  
    12.10.2012 15:10

    Přidala bych: snaha napravit chybu. Tím ovšem pravidelně vyrobíme další chybu. Protože situace se neopakují přesně stejně. Chceme-li to tedy příště udělat jinak, vyrobíme obvykle další chybu. Recept? Snaha o klid mysli ;-)
    Kalka.
  • už jsem to pochopil AI je z rozvrácené rodiny
    12.10.2012 13:47

    Jediné vysvětlení nad tím co zde AI už delší dobu předvadí za zhovadilé članky je že je z rozvrácené rodiny. Člověk kterého by otec držel zkrátka a občas mu jednu vlepil by nemohl dorůst do takového jelita, které tu týden co týden píše kraviny..... Važený pane dejte si facku a běžte něco kloudného dělat ! Neobchodujete , fantazírujete a ještě blbě žvaníte ........ a nebo jděte za matkou at Vás seřeže jak nezralé žito . Je do nebe volajíci komu Patria propujčuje svůj web..... Co článek to blbost na blbost , zhovadilost , kravina hlavně že má Iphone...... BLB ! ----------- Obchoduju už tak dlouho, že už si skoro nepamutuju kdy jsem začal a VŽIVOTĚ JSEM NEPOUŽIL slovo money management nikdy jsem tuto pisálkovskou metodu nepoužíval. Vážený AI vy o obchodovaní a o životě víte úplný KULOVÝ !!!!!! Běžte radši někde zametat uděláte líp......
    martík
    • Re: už jsem to pochopil AI je z rozvrácené rodiny
      12.10.2012 14:01

      Dobrý den, Vaše chování prokazuje zcela typické znaky frustrace, že nepatříte mezi "zelené". Pokud Vás ty články tolik obtěžují, tak je prosím nečtěte. Také bych Vás rád požádal, abyste nebyl osobní, obzvláště, když o mě nic nevíte. Co se týká iPhonů, tak např. v jednom vagónu londýnského metra jich napočítáte tak 50. Je to tak běžná věc jako např. kniha, tudíž by mě vůbec nenapadlo považovat ho za věc, kterou se dá vychloubat.
      Anonymní investor
      •  
        12.10.2012 15:34

        S urazkami jste zacal vy Vazeny AI projdete si svoje prispevky zpet. Me rozciluje ze nedouk a zvanil jako vy ma prostor na slusnem webu na tyto kraviny. Kazdy Vas clanek je blabol bohuzel je to tak nemluve o hloupostech typu frustrace. Tomu se da jenom smat jen doufam ze nemate nejakou prestizni skolu chodit ke me na vyuku letel by nekdo velice rychle.... O obchodovani nevite vubec nic. A blbosti typu kouknu na iphone a vidim nebo ze v nejakem metru banda blbcu ma totez neni relevantni. Kde byla nokie a kde je dnes. Stejny osud potka Apple. Toho pitomeho iphona mam taky horsi mobil jsem nikdy nemel. ----- Chybi Vam sebereflexe a hlavne realne a vydelecne obchody.....
        martík
      • Velice mě těší
        12.10.2012 14:16

        že se konečně bráníte ! Pokud ti , co jsou za to placení, neumí se vás zastat a nebo vás ochránit /např.tlačítkem delete/ a znemožnit těmto "einsteinům " tyto oplzlé a nechutné invektivy.Nevzdávejte to. Oni to také nevzdají ! Je to toitž to jediné , co ovládají ! Vám krásný den :-)
        AMN
        • Re: Velice mě těší
          12.10.2012 15:36

          mila Amn az budu chtitmluvit se zviratky co si kupuji saticky a boticky pak se te budu ptat myslim ze kazdy za sebe AI je svepravny a dokaze se hajit sam.....
          martík
          • z toho vyplývá
            12.10.2012 15:55

            že bud chodiš "na Adama " a nebo máš široký štáb "žabiček" , které si tě šatí, že ? Můj příspěvek byl autorovi článku o tobě tam nebylo slovo, nebo že by se tě tam něco týkalo ?!
            AMN
            • Re: z toho vyplývá
              12.10.2012 16:58

              kdyby blbost nadnasela letala by AMN jako holubicka :-)) - ne umim si nakoupit i sam vcera jsem si zrovna koupil 2 kosile :-))
              martík
    • AI ... Artificial Intelligence ... AJAJAJ!
      12.10.2012 13:58

      BudeTe h/řešit :Deficit uměle/cké Inteligence ...?!
      king
  • Yo,
    12.10.2012 12:34

    lépe bych to nenapsal
    lime
    • NEJ/LÉPE BYCH TO ZAPSAL
      12.10.2012 13:47

      RE ... přesně vyjadřuje rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem, tak jak ho vnímám já PŘESNĚ/JI vyjadřuje rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem přesně tak jak ho vnímám já P. S. Jen na okraj: Jak vsude vidam nadbytecne sluvko tak i v psanem projevu, {TAK} planuji kvuli jeho rozsirenosti zalozit zda se velmi nadejnou stranu s nazvem TAK resp. TÍM/NATOLIK, která tak TAK přetlačí … ;)
      king
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m