Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Unikající růstové multiplikátory

Unikající růstové multiplikátory

14.11.2012 14:16

V dubnu 2010, kdy se globální ekonomika začínala vzpamatovávat ze šoku finanční krize let 2008-2009, zpráva World Economic Outlook (WEO) Mezinárodního měnového fondu odhadla, že růst HDP v roce 2010 překročí 4 % a že do konce roku 2015 se udrží stabilní roční tempo růstu ve výši 4,5 %. Tato prognóza se ale ukázala jako příliš optimistická.

Ve skutečnosti růst zpomalil. V poslední WEO MMF předpovídá, že globální HDP poroste v roce 2012 jen o 3,3 % a v roce 2013 o 3,6 %. Degradace růstových vyhlídek je navíc pozoruhodně široce rozšířená.

Prognostické chyby mají tři možné příčiny: neschopnost rozeznat čas nutný k ekonomickému oživení po finanční krizi, podcenění „fiskálních multiplikátorů“ (rozsahu ztráty výstupu v důsledku fiskálních úspor) a zanedbání „multiplikátorů mezinárodního obchodu“ (sklonu zemí navzájem se stahovat hlouběji, když se jejich ekonomiky smršťují).

Závažnost a důsledky finanční krize se povětšinou posuzovaly správně. Poznatky WEO z října 2008, která analyzovala rekonvalescence po systémovém finančním stresu, byly zapracovány do pozdějších prognóz.

Předpovědi pro Spojené státy, kde zkracování dluhové páky domácností nadále omezovalo hospodářský růst, se proto mýlily jen mírně. Zpráva z dubna 2010 očekávala v USA zhruba 2,5% roční tempo růstu v letech 2012-2013; současné odhady hovoří o tempu lehce nad 2 %.

Naproti tomu fiskální multiplikátor byl vážně podceněn – jak teď WEO uznává. V důsledku toho byly výrazně méně přesné prognózy pro Velkou Británii, kde se stres ve finančním sektoru do velké míry podobal situaci v USA.

Zpráva WEO z dubna 2010 očekávala v letech 2012-2013 britský roční růst ve výši téměř 3 %; namísto toho se HDP pravděpodobně letos smrští a napřesrok povyroste zhruba o procento. Velkou část této bolestivé odchylky od dřívějších prognóz lze připsat na vrub příznivému pohledu na fiskální konsolidaci, jež byla britským orgánům a MMF společná.

Výkon silně zadlužených ekonomik eurozóny (Řecka, Irska, Itálie, Portugalska a Španělska) byl rovněž oproti prognózám výrazně horší, vzhledem ke značným výdajovým škrtům a zvyšování daní. Například portugalský HDP měl podle očekávání letos růst o 1 %; ve skutečnosti se smrští o ohromující 3 %. Tvrzení Evropské komise, že toto zpomalení není odrazem fiskální konsolidace, nýbrž vysokého rizika platební neschopnosti suveréna, vyvrací Británie, kde podle trhů suverénní riziko prakticky neexistuje.

Multiplikátor mezinárodního obchodu se sice tak všeobecně neuznává, ale pomáhá vysvětlit, proč je zpomalování růstu tak široce rozšířené a vytrvalé. Když zpomalí hospodářský růst určité země, dováží méně z ostatních zemí, čímž v těchto zemích sníží tempa růstu a přivede je také k omezování dovozů.

Epicentrem této kontrakční síly na globální růst je v poslední době eurozóna. Jelikož země eurozóny rozsáhle obchodují navzájem i s okolním světem, jejich zpomalení výrazně přispělo k poklesu globálního obchodu, což dále podrývá globální růst. Konkrétně platí, že jak opadly evropské dovozy z východní Asie, růst východoasijských ekonomik zaznamenal strmý pokles oproti loňsku i oproti prognóze z roku 2010 – a jak se dalo očekávat, zpomalil jejich import z okolního světa.

Celosvětový obchod setrvale oslabuje, přičemž za posledních šest měsíců nezaznamenal téměř žádné zvýšení. Kdysi oblíbená představa, zapracovaná do prognóz růstu, že východiskem z krize se stanou vývozy, nebyla nikdy věrohodná. Teď se tato představa obrátila vzhůru nohama: jak se hospodářský růst zastavil, ubývající poptávka obchodních partnerů po importu způsobuje, že ekonomické trápení se šíří a prohlubuje.

Dopady zpomalujícího globálního obchodu jsou nejzřetelnější v Německu, které nebylo zatíženo nadměrným dluhem domácností ani firem a těšilo se z příznivé fiskální pozice. Aby uniklo krizi, využilo svižného růstu exportu, který sytil zejména lačnou čínskou poptávku. Přestože se očekávalo, že růst následně zpomalí, pro roky 2012-2013 se odhadoval růst zhruba o 2 %. Jenže jak zpomalil čínský růst, zčásti kvůli poklesu vývozů do Evropy, prognóza německého HDP se snížila na polovinu. A vzhledem k tomu, že letošní růst už se z velké části odehrál, německá ekonomika teď stagnuje – ba mohla by se dokonce smršťovat.

Za dobrých časů obchod generovaný růstem země posiluje globální růst. Za dob krize má však přelévání vlivů skrze obchod opačný účinek. Vzhledem k tomu, že globální ekonomika je vzájemně propojená v čím dál větším měřítku, tyto obchodní multiplikátory zesílily.

Přestože je přelévání obchodních vlivů méně zlověstné a dramatické než finanční nákaza, zásadním způsobem ovlivňuje růstové vyhlídky světa. Přehlížení jejich účinku znamená, že prognózy exportu – a návazně růstu – budou nadále míjet terč. K odhadovanému zvýšení globálního růstu příští rok pravděpodobně nedojde. Právě naopak, chyby v politikách a prodlevy v jednotlivých zemích vážně poškodí ekonomiky po celém světě. 


Ašóka Mody je hostujícím profesorem mezinárodní hospodářské politiky na Fakultě veřejných a mezinárodních věcí Woodrowa Wilsona Princetonské univerzity.

Copyright: Project Syndicate, 2012.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university