Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Těžaři uranu skrývají slušný dlouhodobý potenciál

Těžaři uranu skrývají slušný dlouhodobý potenciál

21.01.2013 18:18
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Investoři, kteří se rádi odvážně vydávají proti proudu, by měli obrátit pozornost k těžařům uranu - horniny, jež se po zpracování používá v jaderných reaktorech. Ceny této komodity se nachází v sestupném trendu od výbuchu několika bloků v elektrárně Fukušima z března 2011. Propad by ale mohl být dočasný.

„Světová poptávka roste a dynamika těžařských kapacit tomu neodpovídá, tvrdí Adam Schatzker, analytik z RBC Capital Markets. Současné nízké ceny jsou podle něj neudržitelné a v nadcházejících letech budou s velkou pravděpodobností stoupat. Otázkou zůstává jen načasování.

Katastrofa ve Fukušimě poznamenala jadernou energetiku v globálním měřítku. Japonsko, v době havárie třetí největší producent energie z jádra, pozastavilo provoz téměř všech bloků. K plošnému zavírání elektráren došlo také v Německu, Itálie zrušila plánovanou výstavbu několika bloků, Belgie se jádra do budoucna zřekla úplně.

Fukušima a následná reakce řady rozvinutých ekonomik však neovlivnila plány na rozvoj jaderných kapacit nastupujících hospodářských velmocí, zejména Číny, Indie, Jižní Korey a také Ruska. Ve světě je momentálně ve výstavbě 62 reaktorů, mnoho dalších je ve fázi plánování. Odhad růstu výroby z jaderných zdrojů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) pro následujících 20 let se pohybuje v poměrně širokém spektru 35 % až 100 %. Sdružení jaderných energetiků WNA v daném období počítá s 60% růstem poptávky po uranu.

Čína, bojující s dalekosáhlým znečištěním životního prostředí, nedávno opět začala vydávat licence k novým reaktorům. Během několika měsíců byly schváleny čtyři bloky, které se přidají k 28 již budovaným.

Známky změny postoje přichází z Japonska. Nový premiér Šinzó Abe oznámil, že chce spustit řadu odstavených reaktorů, a dokonce hovoří o stavbě nových, bezpečnějších bloků. Země má velmi málo alternativ k zajištění energetické soběstačnosti a je z drtivé většiny závislá na dovozech ropy a zkapalněného zemního plynu, hlavně z nestabilního Blízkého východu.

Zároveň po dvaceti letech končí platnost americko-ruské smlouvy o konverzi jaderného materiálu ze sovětských bojových hlavic na méně obohacený uran použitelný k výrobě palivových tyčí. Neočekává se, že kontrakt bude obnoven, což by mohlo vyvolat tlak na vzestup cen. Z programu, známého pod názvem Megatuny na megawatty, je nyní uspokojována desetina americké spotřeby elektřiny a osmina světové spotřeby uranu.

Signálem možné změny trendu byl krok ruské státní agentury Rosatom, jejíž těžařská divize přistoupila k plné konsolidaci významného uranového těžaře Uranium One, jehož většinový balík nakoupila před lety. Nyní Rusové titul stahují z burzy a akcionářům oproti tržní ceně nabízí 35% prémii.

Uranium One je jedním z vedoucích hráčů v oboru s aktivy v Kanadě, Kazachstánu, USA a Austrálii. V současné době otevírá ložisko v Tanzánii. Rosatom si úplným pohlcením těžaře chce zajistit dostatečné zásoby pro svůj rychle expandující byznys, jelikož kapacity ruských dolů na pokrytí poptávky nestačí. Skupina staví 19 reaktorů a o 22 dalších se uchází v tendrech, mimo jiné i v České republice.

Zatímco těsně před Fukušimou se libra uranu (0,45 kg) prodávala za 70 USD, nyní cena osciluje kolem 42 USD. Podle expertů se těžba v řadě dolů nevyplácí a pro dosažení rozumné úrovně ziskovosti by se kotace měly vrátit na 75-80 USD za libru. To by se podle Schatzkera z RBS mělo stát do tří let.

Sázka na uran má nesporná rizika. Budoucnost energetiky se ve světle ostré konkurence různých typů paliv a zdrojů zdá víc než kdy jindy nepředpověditelná. Trh pokřivují státní zásahy, zpravidla nenapravitelným způsobem (jak se o tom mohli přesvědčit čeští fotovoltaici). Další havárie by mohla být pro odvětví zničující. Analytici také poukazují na fakt, že největší přírůstky v jaderných kapacitách se objeví až po roce 2020.

Nejjednodušším způsobem investování do uranu, který nevyžaduje znalost jednotlivých titulů, je indexová akcie (ETF) The Global X Uranium (URA). V ní jsou obsaženy všechny hlavní společnosti z oboru. Poplatek za správu činí 0,69 % ročně. Od svého absolutního minima z poloviny prosince dosud akcie posílila o 25 %.

Alternativou může být například Uranium Participation, kanadská společnost vlastnící zásoby uranu. Titul se momentálně obchoduje 8 % pod účetní hodnotou zásob. Náklady firmy na správu rezerv loni činily 0,6 % celkových aktiv.

(Zdroje: WSJ, IAEA, Atominfo.ru)


Váš názor
  •  
    22.01.2013 9:23

    Parker Drilling Company, Vantage Drilling Company, Hercules Offshore, Trinidad Drilling Ltd
    Jezdec.
  • To je zoufalé
    21.01.2013 19:12

    Mezinárodní tým složený z profesorů kateder fyziky 4 špičkových univerzit již potřetí za 3 měsíce bude testovat Rossiho E-Cat/Hot-Cat, protože chtějí mít 210 stránkový report "nade vší pochybnost" a prosťáčkům budeme tlačit do hlavy, "že uran bude na vzestupu". To je zoufalé. Propagujete luky a šípy, ale hned za rohem probíhá 2101. test Gattlingova 6ti hlavňového rotačního kulometu. Na Googlu najdete jenom 3,4 miliónů stránek o výše uvedeném. Co ještě chcete ? Až o tom budou psát lžimédia ? Ano, ale to už bude vědět každý hýl - už bude pozdě. Proč myslíte, že Finmeccanica prodala divizi Ansaldo Energia ? Ano desítky techniků a šéf vědeckého vývoje se osobně šli podívat na testy a pochopili, co bude: KONEC CENTRALIZOVANÉ VÝROBY a DISTRIBUCE ENERGIE (tepelné i elektrické). Najdete o tom jenom 20.000 reportů, čekáte na 20.001. ?
    Detective
    • Re: To je zoufalé
      22.01.2013 8:35

      Nečekáme na 20001 report, ale na 1. reálný kousek, který se bude dát koupit, zatím už několik let slibuješ konec ČEZu a dalších energetik. Peníze už mám připravené, kde si tedy mohu ten Tvůj zázrak objednat? Dík.
      oh171
    • Re: To je zoufalé
      21.01.2013 19:40

      ano, to je zoufalé......to tvé opakované know how. Než dojde k tvé predikované zoufalosti, tak na uranu můžem v klidku trejdit, že !
      AMN
    • Re: To je zoufalé
      21.01.2013 19:33

      To píšeš pořád. Držím CCJ
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m