Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínské firmy začíná škrtit velká zadluženost. Riziko nesplácení roste

Čínské firmy začíná škrtit velká zadluženost. Riziko nesplácení roste

28.01.2013 17:24
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Zadluženost čínských firem se v posledních pěti letech téměř ztrojnásobila, což nyní vede k tomu, že jen na obsluhu dluhu vydávají rekordní částky. Přílišná závislost společností na vypůjčených penězích podle analytiků zvyšuje riziko insolvencí a ohrožuje hospodářský růst druhé největší ekonomiky světa.

Celkový objem dlouhodobých a krátkodobých úvěrů v rozvahách 4000 veřejně obchodovatelných nefinančních společností v Číně podle posledních záznamů dosahuje 1,7 bilionu USD. Na konci roku 2007 to bylo 604 mld. USD. Podle konzultantské firmy Sanford C. Bernstein se náklady na financování, včetně úroků, všech forem dluhu v loňském roce v porovnání s HDP vyšplhaly na vůbec nejvyšší úroveň.

Vysoký stupeň zadlužení se odráží ve výnosech korporátních dluhopisů. Desetileté obligace nejlépe hodnocených čínských společností vynáší v průměru 5,27 %, zatímco globální index korporátních dluhopisů, sestavovaný Bank of America a Merill Lynch, ukazuje průměrný výnos 2,6 %. Podle Royal Bank of Scotland (RBS) riziko bankrotů zpomalí liberalizaci trhu úrokových sazeb.

„V Číně se dnes zkrátka nahromadilo mnohem víc dluhů než kdy v minulosti, v porovnání s nominálním HDP,“ komentuje situaci Mike Werner ze Sanford C. Bernstein. Stále větší prostředky je prý třeba vydávat pouze na obhospodařování nesplacených závazků, což samo o sobě brzdí hospodářský růst.

Stávající situace je částečně výsledkem uvolněné měnové politiky Pekingu, který se podporou úvěrové aktivity snažil stimulovat uvadající růst. Čínská ekonomika v posledním kvartálu loňského roku začala po sedmi čtvrtletích opět zrychlovat. Vláda nově nastoupivšího premiéra Li Ke-čchianga se ale bud muset vypořádat s vedlejšími účinky prorůstových opatření, zrychlující inflací a s riziky vyplývajícími z rozbujení šedé bankovní sféry.

Loni čínské bankovní ústavy poskytly úvěry za 8,2 bilionu jüanů (1,3 mld. USD), o 10 % víc než o rok dříve. Letos by podle informací čínských médií mohla být vládou posvěcená kvóta stanovena na 9 bilionů jüanů. Stimulační úvěrový balík v rozsahu 17,6 bilionů jüanů z let 2009-2010 vyvinul tlak na růst inflace, oslabil kapitálové polštáře bank a vedl k nárůstu insolvencí.

Podle analytiků Edwarda Chancellora a Mikea Connellyho ze společnosti GMO se země od té doby stala „úvěrovým závislákem“ – na dosažení stejné úrovně růstu potřebuje stále více dluhu. Agentura Fitch odhaduje, že celkový objem dluhů v ekonomice, včetně podrozvahových položek bank, za poslední čtyři roky stoupl ze 124 % HDP na 190 % HDP. Břemeno prý dosáhlo takové váhy, že k oddlužení bude možná třeba zásah státu.

„Stimulus z roku 2009 byl ve své době oslavován jako historický úspěch Číny. Místo toho by se z něj mohlo vyvinout jedno z nejvážnějších rizik, kterému bude komunistická strana za celou generaci čelit,“ tvrdí Drew Brick ze singapurské pobočky RBS. Podle jeho kolegů jsou korporátní dluhopisy s vyššími výnosy letos rizikovější než loni.

(Zdroje: Bloomberg, RBS, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data