Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koňské maso opět pohoršuje Británii, novým aktérem Findus

Koňské maso opět pohoršuje Británii, novým aktérem Findus

08.02.2013 12:09, aktualizováno: 8.2. 13:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Skandál s používáním koňského masa v potravinách se po Irsku a Španělsku opět rozhořel v Británii poté, co bylo ve výrobcích společnosti Findus zjištěno místo hovězího masa až 100 procent koniny. Britská agentura pro bezpečnost potravin FSA poté včera nařídila obchodním řetězcům a producentům, aby výrobky z hovězího masa důkladně otestovaly. 

Andrew Rhodes z FSA dnes v rozhlasovém rozhovoru řekl, že agentura provádí rozsáhlé testy jídel, včetně těch, která jsou dodávána do škol a nemocnic. FSA ke zkouškám vyzvala i producenty a obchodníky s tím, že mají výsledky dodat do 15. února. "Aby výrobek byl přesně to, co se píše na obalu, je odpovědností těch, kdo potraviny připravují a prodávají," řekl Rhodes.

FSA včera oznámila, že odhalila zatím největší podíl koňského masa. V Británii sídlící společnost Findus, která produkuje především zmrazené potraviny, přiznala, že koňské maso obsahovaly její hovězí lasagne. Podle FSA v některých případech přesahoval podíl koňského masa 60 procent, britské listy píší, že to bylo někdy až 100 procent.

Hlavním důvodem, proč výrobci nahrazují některé druhy masa koňským, je zřejmě jeho nižší cena. "Vždycky se snaží všichni výrobci kalkulovat, aby ten výrobek si zachoval kvalitu a přitom se tam použilo levnějších surovin," řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Šéfka FSA Catherine Brownová ve čtvrtek vyjádřila přesvědčení, že celá věc je s největší pravděpodobností "kriminální aktivitou". Ujistila, že neexistuje zdravotní riziko, ale situace je podle ní "otřesná".

Findus se omluvil zákazníkům a stáhl rizikové výrobky z prodeje. Je zatím poslední společností, kterou zasáhl skandál kolem koňského masa. Ten se týkal firem z Británie, Irska, Polska a Francie.

Nicméně nejvíce případů je v Británii, kde bylo koňské maso nalezeno v jídlech ve velkých samoobsluhách jako Tesco (3,62 GBP, 0,37%), Aldi a Iceland i v bufetech Burger King (16,59 USD, -1,37%).

Skandál se šíří Evropou

Zprávy o prvních nálezech koňského masa ve výrobcích, které jej podle složení obsahovat neměly, se objevily již skoro před týdnem. Hovězí hamburgery v irských a britských obchodech Tesco obsahovaly až 29 procent koňského masa. Konina byla odhalena také v hamburgerech diskontních řetězců Aldi a Lidl a v supermarketech Iceland a Dunnes Stores, uvedla v polovině ledna irská potravinářská inspekce (FSAI).

Supermarkety na Britských ostrovech oznámily, že navzdory zdravotní nezávadnosti problematické výrobky stáhnou z prodeje. Následně se ukázalo, že hamburgery s příměsí koňského masa, které bylo označeno jako hovězí, se prodávaly i v ČR a obchodní řetězec Tesco je stáhl z prodeje a nabídl spotřebitelům vrácení peněz.

Také organizace na ochranu spotřebitelů ve Španělsku na konci ledna oznámila, že našla koňské maso v hovězích hamburgerech. Ve Španělsku se jednalo o značku Eroski a hamburgery Alpiende, což je vlastní značka nákupního řetězce AhorraMas, který také okamžitě oznámil stažení výrobku z prodeje.

Kulturní záležitost

Koňské maso se jí celkem běžně například ve střední Asii, Jižní Americe, či v Belgii nebo ve Francii, kde proti pojídání koniny protestovala v minulosti slavná herečka a ochránkyně práv zvířat Brigitte Bardotová a mnozí jiní.

Britská BBC oslovila několik historiků se zaměřením na gastronomii a zvířata, aby zjistila, proč lidé málo konzumují koninu. Zjistila, že koňům jsou prý přikládané kladné vlastnosti, pomáhali lidem vyhrávat války a po staletí zajišťovali dopravu, člověk k nim má vřelý vztah. "Musíme si uvědomit, že před vynálezem železnice byli koně hlavním dopravním prostředkem. A přece nesníte svůj Aston Martin," žertoval s BBC historik Ivan Day.

(Zdroj: ČTK, AP, BBC, DPA)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.