Skandál s používáním koňského masa v potravinách se po Irsku a Španělsku opět rozhořel v Británii poté, co bylo ve výrobcích společnosti Findus zjištěno místo hovězího masa až 100 procent koniny. Britská agentura pro bezpečnost potravin FSA poté včera nařídila obchodním řetězcům a producentům, aby výrobky z hovězího masa důkladně otestovaly.
Andrew Rhodes z FSA dnes v rozhlasovém rozhovoru řekl, že agentura provádí rozsáhlé testy jídel, včetně těch, která jsou dodávána do škol a nemocnic. FSA ke zkouškám vyzvala i producenty a obchodníky s tím, že mají výsledky dodat do 15. února. "Aby výrobek byl přesně to, co se píše na obalu, je odpovědností těch, kdo potraviny připravují a prodávají," řekl Rhodes.
FSA včera oznámila, že odhalila zatím největší podíl koňského masa. V Británii sídlící společnost Findus, která produkuje především zmrazené potraviny, přiznala, že koňské maso obsahovaly její hovězí lasagne. Podle FSA v některých případech přesahoval podíl koňského masa 60 procent, britské listy píší, že to bylo někdy až 100 procent.
Hlavním důvodem, proč výrobci nahrazují některé druhy masa koňským, je zřejmě jeho nižší cena. "Vždycky se snaží všichni výrobci kalkulovat, aby ten výrobek si zachoval kvalitu a přitom se tam použilo levnějších surovin," řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.
Šéfka FSA Catherine Brownová ve čtvrtek vyjádřila přesvědčení, že celá věc je s největší pravděpodobností "kriminální aktivitou". Ujistila, že neexistuje zdravotní riziko, ale situace je podle ní "otřesná".
Findus se omluvil zákazníkům a stáhl rizikové výrobky z prodeje. Je zatím poslední společností, kterou zasáhl skandál kolem koňského masa. Ten se týkal firem z Británie, Irska, Polska a Francie.
Nicméně nejvíce případů je v Británii, kde bylo koňské maso nalezeno v jídlech ve velkých samoobsluhách jako (3,62 GBP, 0,37%), Aldi a Iceland i v bufetech (16,59 USD, -1,37%).
Skandál se šíří Evropou
Zprávy o prvních nálezech koňského masa ve výrobcích, které jej podle složení obsahovat neměly, se objevily již skoro před týdnem. Hovězí hamburgery v irských a britských obchodech obsahovaly až 29 procent koňského masa. Konina byla odhalena také v hamburgerech diskontních řetězců Aldi a Lidl a v supermarketech Iceland a Dunnes Stores, uvedla v polovině ledna irská potravinářská inspekce (FSAI).
Supermarkety na Britských ostrovech oznámily, že navzdory zdravotní nezávadnosti problematické výrobky stáhnou z prodeje. Následně se ukázalo, že hamburgery s příměsí koňského masa, které bylo označeno jako hovězí, se prodávaly i v ČR a obchodní řetězec je stáhl z prodeje a nabídl spotřebitelům vrácení peněz.
Také organizace na ochranu spotřebitelů ve Španělsku na konci ledna oznámila, že našla koňské maso v hovězích hamburgerech. Ve Španělsku se jednalo o značku Eroski a hamburgery Alpiende, což je vlastní značka nákupního řetězce AhorraMas, který také okamžitě oznámil stažení výrobku z prodeje.
Kulturní záležitost
Koňské maso se jí celkem běžně například ve střední Asii, Jižní Americe, či v Belgii nebo ve Francii, kde proti pojídání koniny protestovala v minulosti slavná herečka a ochránkyně práv zvířat Brigitte Bardotová a mnozí jiní.
Britská BBC oslovila několik historiků se zaměřením na gastronomii a zvířata, aby zjistila, proč lidé málo konzumují koninu. Zjistila, že koňům jsou prý přikládané kladné vlastnosti, pomáhali lidem vyhrávat války a po staletí zajišťovali dopravu, člověk k nim má vřelý vztah. "Musíme si uvědomit, že před vynálezem železnice byli koně hlavním dopravním prostředkem. A přece nesníte svůj Aston Martin," žertoval s BBC historik Ivan Day.
(Zdroj: ČTK, AP, BBC, DPA)