Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministr Chalupa: Špatně nastavená podpora fotovoltaiky bude stát až bilion Kč

Ministr Chalupa: Špatně nastavená podpora fotovoltaiky bude stát až bilion Kč

11.02.2013 8:37, aktualizováno: 11.2. 9:03
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Čeští daňoví poplatníci zaplatí kvůli špatně nastavenému systému podpory fotovoltaiky až bilion korun, uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). 

Energetický regulační úřad tento týden oznámil, že někteří jeho pracovníci v letech 2005 až 2011 zřejmě postupovali nezákonně při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny. Kvůli netransparentně stanoveným vyšším cenám měly vzniknout státu miliardové škody. Elektřinu ze solárních elektráren musí distributoři vykupovat výrazně dráže, než za kolik ji poté prodají. Rozdíl cen se projevuje v konečných cenách spotřebitelům. 


Podle Chalupy za současný stav mohou poslanci, kteří v roce 2005 zákon odhlasovali, a poté končící vláda, ve které byla i ODS, a následně vláda premiéra Jana Fischera, které v druhé polovině roku 2009 a v roce 2010 tehdy již hrozivou situaci neřešily.  "V momentě, kdy je přislíbená nějaká podpora, tak ji nelze odejmout. Můžeme se bavit o zastavení nebo zpomalení podpory pro nové zdroje z hlediska fotovoltaiky, ale více méně nemáme možnost zastavit podporu na ty zdroje fotovoltaiky, které už jsou," podotkl Chalupa. 

Chalupa varoval, že až u některých solárních elektráren skončí životnost, hrozí nebezpečí, že po nich zůstanou nezlikvidované solární panely. "Pravda je, celá řada těch fotovoltaických parků jsou parky, které jsou založeny samostatnými právnickými osobami, založené za tímto účelem. To znamená, hrozí vysoké riziko, že až skončí životnost toho parku, tak spolu s ním skončí ta právnická osoba. A pak to skončí na státu nebo na obci," varoval. 

Jeho oponentka v debatě, poslankyně KSČM Kateřina Konečná, obvinila Chalupu a jeho ministerstvo z nečinnosti a chtěla od něj vědět, kdy už vydá vyhlášku o nakládání s elektroodpadem, která by řešila i problém se solárními panely. "Pokud se tím nebudeme zabývat již nyní, tak nám ty fotovoltaické panely na těch polích zůstanou a nakonec je stejně bude muset zlikvidovat stát. A bavíme se v řádu stovek milionů korun, které to bude stát," zdůraznila Konečná. 

Chalupa připustil, že jde o selhání ministerstva, které v minulosti nedokázalo vytvořit zdroje peněz pro likvidaci vysloužilých solárních zařízení, jako je tomu třeba u spotřební elektroniky. Ujistil však, že situaci řeší a hledá způsob, jak zajistit dostatek peněz na budoucí likvidaci panelů.

Žaloba na předsedkyni ERÚ

Na předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou se připravuje trestní oznámení, a to za údajnou záměrnou manipulaci s daty. Jde o propočty týkající se zavedení solární daně na elektřinu ze slunečních elektráren. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekla výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová. 

Musilová tvrdí, že současný podnět státnímu zastupitelství, který ERÚ podal kvůli údajně nezákonnému stanovování výkupních cen elektřiny na základě auditu, má spíše zakrýt pochybení vznikající pod současným vedením úřadu. "My tady chceme ukázat, že příkladem těch pochybení je, že ve věci projednávání solární daně ERÚ předložil dva různé výpočty. Každý z těch výpočtů dospěl k jiným závěrům a tyto výpočty byly prokazatelně zmanipulované a chybné. A na základě těchto výpočtů, které ERÚ předložil, tak Ústavní soud rozhodl o legalitě solární daně," prohlásila Musilová.

(Zdroj: čtk, ČT, Prima)


Čtěte více:

ERÚ kontroluje E.ON kvůli připojování solárních elektráren
23.01.2013 16:32
Energetický regulační úřad (ERÚ) prověřuje, zda společnost E.ON Distri...
ERÚ má podezření na nezákonný postup bývalých zaměstnanců se škodami až desítek miliard korun
04.02.2013 13:39
Energetický regulační úřad (ERÚ) má podezření, že jeho bývalí pracovní...
Nečas chce tlumit vliv fotovoltaiky na celkové ceny elektřiny
05.02.2013 15:21
Premiér Petr Nečas (ODS) chce s ministry financí a průmyslu a šéfkou E...

Váš názor
  •  
    13.02.2013 15:27

    Koukám, jak jste se na Popeleční středu rozjeli... ;-)
    Kalka.
    •  
      13.02.2013 16:01

      Copak? Už si zase nějakej katolickej páprda uprdl do plínek? :-)))
      Jesse
    •  
      13.02.2013 15:31

      to jsou jeste hodne kajicne a postni vyroky
      OPTIMISTA
  • nezavisly pozorovatel kecaaaaa
    13.02.2013 13:21

    kdo pise takove nesmysly jako on musi byt bezpochyby na necem zavisly. Tak nikdo normalni nemluvi. Ale argumentuje chytre a k veci. Jeho dukazy jsou zalozene na faktech a dobre vyjadruji jeho zpusob mysleni. S takovym je radost nediskutovat. Navic tu dela z ostatnich blbce. Mysli si ze nikdo nevi kdo on je :o)) :o)) :o)) opravdovy bavitel.
    saki
    • Re: nezavisly pozorovatel kecaaaaa
      13.02.2013 13:28

      Blbce děláš jenom Ty a to ze sebe. Jako hloupý pštros, který strčí hlavu do písku a myslí si, že není vidět. Vytahuješ se na čechy a zapoměl si, co Ti teče v žilách. Vytahuješ se kanadským peřím, na kterém neneseš zásluhu a urážíš vlastní rodiče. Smutná vykořeněnost. Proč tedy otravuješ na českém webu, když Tě lezou spoluobčané na nervy? Citovat rudé právo můžeš na tennnisových kurtech, kde meješ nádobí. Tam Tě na pomluvy skočí. Dolézáš sem jako malé dítě žadonící po obdivu.
      Velkamedvědice
      • jak se delaji blbci
        13.02.2013 13:36

        to musis vedet nejlip ty. Ty a tvi spoluobcane tim procesem prochazte nekolikrat denne. Stacilo mi to divadlo pri volbe prezidenta. Ja se sem chodim jen zasmat a podivat co par chytraku dokaze udelat s narodem, ktery byl kdysi na vysi a obdivem cele Evropy. On uz vam mistr bonmotu ukaze i se svou "prvni slecnou" tu si priste asi zvolite za svoji prvni ceskou prezidentku. Uz se na tom pracuje.
        saki
        • Re: jak se delaji blbci
          13.02.2013 13:44

          Citace. "Máš už trochu viacej rokov ,i když stát ti může. Fakt je ,že máš rád svoj domov ,i když tenhle stát ti může." Viz. http://www.youtube.com/watch?v=O6SPt9todEg
          Velkamedvědice
          • podle tvych citaci soudim....
            13.02.2013 14:12

            ze jiz pouzivas vyskrabky se sudu svych vedomosti. Co te nuti delat se sebe takoveho blbce. Pouze tady dokazujes ze to co je znamo o nekterych cesich je pravda. Kdybyste si na ty sve huby namontovali lopaty tak jak s nimi melete, tak budete mit nejlepsi dalnice v Evrope. Po tech vasich cestach jsem mel sanci se vloni projizdet. Jeste ted mi zubar opravuje znicene blomby :o)).
            saki
            • Re: podle tvych citaci soudim....
              13.02.2013 14:25

              tak jiz tahni do prace...ať mas na zubaře..odkud je ? pakistan..uzbekistan..ind???kolik zubu jeste mas? aspon pulku?
              OPTIMISTA
            • Tupec
              13.02.2013 14:21

              Jen naznačený rozdíl mezi domovem a státem, ale ty si tupý viď. Nafoukané Boží hovádko, které odlechčení nechápe. Frustrace? Si to uži výškrabku..PS. Někde jsem četl. Když máš frustace nebo deprese, podívej se, mezi jakými hovady žiješ. Koukni se kolem sebe, co Tě ti tak trápí, že chodíš onanovat na český chat?? Stýská se Ti, tak se denně přesvědčuješ, zda to stálo za to poslat rodinu do hajzlu? Vždyť češi jsou debilové, že jo debile.
              Velkamedvědice
  • Robejšek by ti Chalupo natrhl p...l
    13.02.2013 11:49

    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani//10252839638-hyde-park-ct24/213411058080208-hyde-park/
    Jesse
    • Re: Robejšek by ti Chalupo natrhl p...l
      13.02.2013 13:09

      Jak se můžete odvolávat na nejcenzurovanější a nejmanipulovanější pořad pořad v česku.
      Homo
      •  
        13.02.2013 16:00

        Robejška znám z jiných informačních kanálů. Tento pořad byl výjimečně českou cenzurou omilostněn.
        Jesse
  • pro optimistu......
    13.02.2013 10:58

    Mas hodne kratky doutnak - hned vybouchnes. Tvym sousedem v tve male visce bych byt nechtel a po takovych cloviccich mi vubec nestyska. Na jedne strane tady mluvis o pohode svych sousedu, ale jakmile je nekdo dal nez z vasi vesnice tak se ukaze tva povaha. Me prijmula cizi zeme s otevrenou naruci, umoznila mi studovat na universite a postavila me na uroven, zatimco zem kde jsem se narodil me ani nepustila na vyssi skolu, prestoze jsem prospival s vyznamenanim a blbci - synkove funkcionaru studovali a prochazeli jen diky postaveni svych otcu. Staci se podivat na vysoke uceni v Plzni. Proto to v te tve vlasti tak vypada a ty ve svem falesnem vlastenectvi tomu jeste tleskas. Jako tolika ostatnim se ti urcite styska po majovych pruvodech a provolavani slavy tem co ti zotrocili telo i dusi. Moc dlouho ti ta slusnost nevydrzela co ? Jen do te doby co ti nekdo nastavil zrcadlo a projevil odlisny nazor. Co te tak zere?
    saki
    • pro saki....
      13.02.2013 12:23

      Ty jsi skutečný obrblb, psychopat a degen, který by se měl vrátit tam, kde byl.Proč ses tedy vrátil zpátky a tady hážeš na každého hnůj.Měli by vás znovu vypráskat tam, kam patříte.Styď se.
      nezávislý pozorovatel
      • Re: pro saki....
        13.02.2013 13:12

        Má pravdui já to zažil. Doporučrní domovního důvěrníka a studoval jsem dálkově při práci s velkými obtížemi.
        Homo
        • Homo
          13.02.2013 13:19

          Ale prosím Tě. to možná za komunistů.
          Velkamedvědice
          • Re: Homo
            13.02.2013 13:56

            A kdo vladne ted ? Myslel jsem ze mas lepsi prehled :o)). Jen pockej zajici az se novy pan prezident rozjede. Vzdyt uz ho chce zpatky tolik lidi. Uz ted on sam nad tou tuposti lidi lame rukama. Copak to nevidite?
            saki
            • Saki
              13.02.2013 14:11

              A co mám dělat? Pozabíjet půlku národa? Vím, že je Zeman křupan, lhář a demagog. Z komunistů je mi špatně i z toho, jak jim lidé zase tleskají. Domov není stát. To je půda, kam jsem sázel Wiliamsovky a švestky, co občůral můj vlk. Je to spirituální energie na Hostýnku, kořeny na Helfštýně. Nevím přesně kam a co , se přišla moje duše učit. Ale vím, že před sebou neuteču, kdybych se stěhoval každý týden.
              Velkamedvědice
    • Re: pro optimistu......
      13.02.2013 11:03

      uz me nebavis...kolik je u vas hodin ???nemas popleteny casovy rozvrh dne ??? psychology tam prej mate dobry...coz nejakeho ..nejlepe z usa navstivit ???i to zdravotnictvi vam moc zavidim...osobni zkusenost...vse mate lepsi..tak uz si bez lehnout....afrokanadani uz se pomalu chystaji do prace...toz at nemas problem
      OPTIMISTA
      • Kolik je hodin
        13.02.2013 11:16

        Jestli ani nevis kolik je kde hodin jen dokazujes z jak male visky jses a Yellowknife se pise takhle ty svetaku s vyhledem na hnuj. Jen ukazujes jak se uz zase staras o jine a jejich problemy. Jako bys jich nemel dost sam, ale to mata vy zarostle pod kuzi a hned se toho nezbavite - proto musite zustavat doma. Ale jako klauna by te mozna v nejakem cirkuse vzali. Ty si sed se svymi vidlaky ve vasem sklipku, protoze na vic nemas. Ja se ti neposmivam ani neurazim. Pro mne je jen malo pochopitelne ze takovi jedinci jako ty stale nekde existuji.
        saki
        • Re: Kolik je hodin
          13.02.2013 11:40

          sry..byl to samozrejme preklep...ty noze jsou tam urcite ostre jako britva...mam tam pakistanskeho kamarada u ktereho jsem byl..i na benzince jsem s nim makal...pro radost...i ten chlast tem krasnym postavajicim indianum prodaval...neplaticich dane stejne jako u nas cigosi...jako by to bylo stejne...ta hruza osetrovani a shaneni leku na zanet oka manzelky co jsem tam zazil..no ten bes u nas urcite neni...s tak vysokou pojistkou co tam mela...no urcite je u vas vse lepsi...vsak ses tam na navsteve..namneznich sil je tam tolik jako ukrajincu u nas...ba jeste vice
          OPTIMISTA
  • K věci o Chalupovi
    13.02.2013 10:04

    Podle analýzy výdajů domácností za tři čtvrtiny roku 2012, kterou má dnes projednat vláda, narostly náklady nejstarších domácností o 4,8 procenta, což je nejvíce ze všech skupin obyvatelstva. Přitom průměrný důchod loni dosáhl 10 764 korun, což je jen o 2,2 procenta víc než v předcházejícím roce. Vláda se dnes chová k seniorské populaci historicky nejhůř, tak co nám chce tady soudruh Chalupa nakecat? Že bude v okrádání lidí pokračovat tak dlouho, dokud se jich nezbaví?
    Jesse
  • Strelci optimisti Msaove medvedi....
    13.02.2013 9:19

    Ty starosti o nekoho koho vubec neznate mne bavi nejvice. Sve frustrace se nedokazete zbavit stejne jako cernoch sve cerne kuze. O to jak vas okradaji vasi zvoleni predstavitele se nestarate, ale kdyz na to nekdo upozorni vrhnete se na nej jako smecka hyen. Typicky pripad jsem zazil pred lety, kdyz jsem tankoval v Banff Alberta. Ridic vozu za mnou me prisel upozornit, anglicky, ze nadrz mam na druhe strane nez byla benzinova pumpa. Rekl jsem mu ze to vim a on jen kroutil hlavou co jsem za blbce. Natankoval jsem a kdyz jsem odchazel od kasy a mijel jejich vuz zaslechl jak mu jeho spolujezdkyne rika cesky "Frantiku zavrel jsi dobre ty zadni dvere" Jste dnes se smeju, kdyz si na to vzpomenu. Kez by jste byli sami na sebe tak pozorni a nestarali se o jine vice nez sami o sebe. Jinym ve svete jste jen pro smich, to mi verte. Jedine Cech stojici po krk v zumpe se dokaze posmivat kolemjdoucimu a upozornovat ze ma nakrivo kravatu. Dekuji za pozornost :o)).
    saki
    • Re: Strelci optimisti Msaove medvedi....
      13.02.2013 9:37

      Bing ho ! Tady se to starostlivými lidmi jen hemží:-)) Jedni sledují, jaké mají sousedi záclony, druzí zase počet akcií, výši mzdy, běda jestli mají sousedi nové auto... hned mu ho jdou v noci poškrábat, ulámat stěrače, propíchnout gumy. Tradice čechů je o sledování druhých !! Platí to i na tomto fóru.
      Jesse
      • Jesse
        13.02.2013 12:42

        Bingo?? Možná pro Tebe. To popisuješ tak maximálně svoje chování, jak tak lezeš sakimu do prdele. Střelec, Optimista, Mša ani , já se tak nechováme. Do očí bys nám to neřekl sračko. Jen pomlouvat s jinými úchyláky dovedeš.
        Velkamedvědice
        • Re: Jesse
          13.02.2013 12:49

          sral bych na to..nema cenu se dohadovat post prisla ????
          OPTIMISTA
      •  
        13.02.2013 9:39

        ver never...ale v male visce tohle opravdu v okruhu nejblizsich sousedu neplati...a to uz 8 let...prave proto jsem tady spokojeny...a funguji ty vesnicke sousedske vztahy...byt ani jeden z nich neni zadnej chudak...jen ja :D....a velice spokojene si uzivame jak na spol akcich tak soukrome u dobreho ceskeho :D uzeneho a vina z cech
        OPTIMISTA
        • ...v male visce tohle neplati...
          13.02.2013 10:06

          Jak velka je vase viska. A kdyz prijedes do visky vedlejsi tak ti nabubnujou a okradou te o posledni stovku a propichaj gumy u auta protoze jsi spravne nezaparkoval. To ja takove potize nemam ani kdyz jsem z Vancouveru a zaparkuju v Montrealu. To je o cem tady mluvim - o tom vasem malem cesstvi. To tobe nedochazi ty svetaku z male visky z domecku. Sam se tu chytas do vlastni pasti. Hlavne si davej bacha na ten metyl - po tom se blbne. Ale to ty urcite taky vis. Pockej az si pujdes zaregistrovat sve auto, az odepises to svoje na vasi derave silnici. Tak si nezapomen, podle rady policie sehnat svedky a zjistit komu ta silnice patri abys vedel komu poslat ucet. Takove starosti ja nemam. To se nechlubim - tady takove problemy nejsou bezne.
          saki
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení