Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bulharsko: Regulátor zahájil proces odnětí licence ČEZ. Celá vláda dnes rezignuje

Bulharsko: Regulátor zahájil proces odnětí licence ČEZ. Celá vláda dnes rezignuje

20.02.2013 8:35, aktualizováno: 20.2. 12:39
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Bulharský energetický regulátor, komise pro energetiku a vodárenství DKEVR, včera pozdě večer rozhodl o zahájení procesu odnětí licence ČEZ Bulgaria na distribuci elektřiny v zemi. Krok oznámil Yane Yanev, lídr strany RZS. Premiér Borisov včera dříve v rámci dne uvedl, že „ČEZ bude připraven o licenci ještě dnes“.

Bulharský premiér Borisov oznámil, že celá bulharská vláda dnes podává demisi po rozsáhlých celostátních protestech. Ty šly proti vysokým cenám elektřiny, ale i celkově poměrům v zemi. Čerstvé noční protesty vyústily v násilnosti a zraněné. "Moc nám byla dána lidmi, dnes jim ji navracíme. Nebudu se podílet na žádné vládě, pod níž by policie bila obyvatele," uvedl odstupující premiér poté, co si protesty v zemi vyžádaly krev.

Proces odnětí licence je „velmi dlouhým právním procesem, v rámci nějž existuje prostor pro odvolání,“ uvedla mluvčí komise DKEVR Ralitsa Stoyanova. Mimo jiné podle ní znamená ustanovení manažera ve společnosti, který bude pověřován úkoly do doby nalezení jiné společnosti, která převezme licenci.

Zástupce DKEVR Andon Rokov potvrdil, že licence odebrána nebyla, úřad zatím zkoumá rozsah případných pochybení. Proces směřující k odebrání licence byl ale zahájen. "Licence společnostem ČEZ Distribution a ČEZ Electro včera (v úterý) zrušena nebyla, ale proces směřující k jejímu odebrání byl zahájen," řekl Rokov. Oznámil, že slyšení držitelů licence z obou společností je naplánováno na 16. dubna. "Cílem těchto procedur je přesvědčit se o tom, že způsobená pochybení jsou natolik závažná, že může k odebrání licence dojít, aniž by to vyvolalo negativní následky," řekl Rokov. "Jakmile bude proces u konce, můžeme sáhnout k tomuto extrémnímu kroku a licenci odebrat," dodal.

Rokov řekl, že podnětem ke kontrole regulační komise byla prověrka, kterou v distribuční společnosti ČEZ provedla bulharská finanční inspekce. Její zpráva, vypracovaná 8. února, upozornila na pochybení zjištěná v činnosti společností ČEZ Distribution a ČEZ Electro. První z nich obdržela 17 protokolů o zjištěných závadách, druhá čtyři. "Většinou se týkají porušení zákona o veřejných zakázkách, chyb v protokolech o instalaci elektroměrů a zpoždění povinných výkazů," upřesnil. ČEZ Electro podle něj porušila i závazná pravidla pro zavádění zelené energie. Firmy jsou povinny nové metody zavádět počínaje datem oznámení, ale česká společnost tak údajně neučinila po řadu měsíců. 

Bulharská odbočka firmy ČEZ má nyní podle Rokova tři dny na to, aby se proti zjištěným závadám odvolala.

Český ministr financí Miroslav Kalousek dnes prohlásil, že ČEZ neporušil podmínky bulharské licence a je připraven k potřebným právním krokům ohledně situace ČEZu v Bulharsku.
"Já jsem požádal o podklady orgány společnosti, jak dozorčí radu, tak představenstvo. Na základě těch podkladů se ve středu budu moci vyjádřit s plnou zodpovědností," prohlásil přitom včera Kalousek.

"Zprávu hodnotíme nyní jako mírně negativní. V prvních devíti měsících loňského roku vygenerovaly distribuční společnosti ČEZ v Bulharsku provozní zisk EBITDA 1,0 mld. korun, což představuje zhruba 10% podíl na EBITDA výsledku distribuce skupiny (bez započtení výsledku Albánie), či 1,5% podíl na EBITDA výsledku celé skupiny v období 9M12. Společnost již v roce 2010 odepsala goodwill u bulharských aktiv v hodnotě 1 mld. CZK. Proces odebrání licence pravděpodobně bude trvat dlouho a jeho výsledek je nejistý," uvedl analytik Patria Direct Tomáš Tomčány. Akcie ČEZ v Praze obchodují se ztrátou 0,5 % u 608 Kč/akcie.

Bulharská státní komise pro energetiku a vodárenství DKEVR vedla v úterý večer jednání za zavřenými dveřmi. Podle zpráv bulharského rádia Radio National (BNR), které citovalo zdroje z jednání, u dvou ze tří distributorů elektřiny v zemi byla zatím vydána prohlášení o přestupku s tím, že je třeba dalších kontrol. Yuliana Ivanova, která odstoupila z pozice předsedy DKEVR, ale post vykonává do jmenování nástupce, uvedla, že „jedním z důvodů pro odnětí licence distributora elektřiny by bylo využití zdrojů určených na investice jiným způsobem“.

Jane Janev, šéf politické strany Řád, zákon a spravedlnost, bulharským novinářům řekl, že proti ČEZ Bulgaria bylo sestaveno už 17 protokolů o porušení pravidel, což prý umožňuje zahájit proti českému distributorovi soudní řízení.

Bulharský energetický regulátor DKEVR teprve dnes zveřejní konkrétní důvody, jež ho vedou k zahájení jednání o možném odebrání licence distribuční společnosti ČEZ Bulgaria. Skupina ČEZ, která na tamním trhu působí od roku 2005, postup bulharských úřadů odmítá. Na dnešek proto naplánovala mimořádnou tiskovou konferenci, kde chce o situaci informovat.


Podle neoficiálních informací zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu Martina Ježka má bulharský stát proti ČEZ několik výhrad. Jsou to například machinace s odpočtem spotřebované elektřiny u zákazníků nebo pochybení při dokumentaci peněz, které byly určeny na investice. "Podle podezření ty peníze nešly do investic, ale někam jinam," uvedl Ježek.

Zahájení procesu směřujícímu k odejmutí licence úřad oznámil v úterý večer. Předcházela tomu vyhrocená slova politiků na obou stranách. Český premiér Petr Nečas označil výroky bulharských představitelů za nestandardní a dodal, že očekává, že Bulharsko bude dodržovat své mezinárodní závazky i zákony o ochraně zahraničních investic. Nečas chce o situaci jednat také s vedením ČEZ a od bulharských představitelů chce slyšet důvody, které je k bezprecedentnímu kroku vedly.

Celkem 25 lidí zadržela v noci na dnešek policie v bulharských městech během nepokojů, které už několik dní vyvolává nespokojenost obyvatel s vysokými účty za elektřinu. Podle dnešního oznámení ministerstva vnitra jen v Sofii při srážkách s policií utrpělo zranění 15 osob. Média informují o demonstracích i v dalších městech, hlavně v Burgasu, Varně, Blagoevgradu, Ruse a Veliko Tarnovo.

Demonstranty přivedla do ulic vysoká cena za elektřinu, kterou místní komentátoři vzhledem k nejnižší platové úrovni v zemích Evropské unii označují za "šokující". Mezi požadavky rozhořčených davů zaznívá i demise středopravého kabinetu premiéra Bojka Borisova. Na tu má dnes dojít.

(Zdroj: Sofijská tisková agentura, Bloomberg, čtk, ČT, ČRo)


Čtěte více:

Bulharsko ovládly mohutné demostrace proti cenám za energie od ČEZ a EVN
11.02.2013 8:23
Tisíce rozzlobených Bulharů o víkendu ve zhruba 15 městech po celé zem...
Bulharsko hrozí ČEZu odejmutím licence
18.02.2013 9:30
Bulharská vláda rozhodne v řádu několika dní, zda státní inspekce má d...
Bulharsko chce ještě dnes odejmout ČEZu licenci na distribuci elektřiny
19.02.2013 10:57
Jednání o odebrání licence ČEZu na distribuci elektřiny v Bulharska na...

Váš názor
  •  
    20.02.2013 10:14

    a že nepranýřují všechny rovným dílem rakouská EVN. Energo-Pro a neodebírají licence rakušáci jsou pro ně asi větší sousto a nenechají si své firmy mediálně poškodit Jinak když je vše v pořádku jak čez tvrdí tak by měla následovat žaloba za poškozování dobrého jména a těch nestandartních postupu zde bylo dost.
    Deny:-)
    •  
      20.02.2013 13:50

      To, co ve zkorumpované ČR ČEZu lehce prochází nejsou ochotni tolerovat už ani na balkáně.
      Jesse
      • jesse
        20.02.2013 19:28

        Upřesni ty pomluvy. Jaký důvod poskytnul Čez k odebrání licemce? Vím, že zásadně nepracuješ s fakty, proto Ti sděluji, že v Bulharsku je elektřina nejlevnější v celé unii.
        Velkamedvědice
        • tady je ten link
          20.02.2013 21:32

          http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1126672097-otazky-vaclava-moravce/213411030510217-otazky-vaclava-moravce-2-cast/obsah/244925-alena-vitaskova-predsedkyne-eru/
          Jesse
        • Re: jesse
          20.02.2013 21:32

          Nechce se mi dnes debatovat se slepým a hluchým... Prosím tě, než abych ti to tady všechno zdůvodnil, vyslechni si paní Vitáskovou v pořadu tvého oblíbeného mediálního mystifikátora.
          Jesse
          • Jesse
            20.02.2013 22:37

            Já někdy myslím, že fetuješ. Pořad jsem viděl, zelenou politiku kritizoval nedávno. Za prve Ti nedochází, že výkupní cenu fotovoltaické elektřiny .určuje energetický regulační úřad , takže nesmyslně z toho napadáš ČEZ. Za druhé, absolutně nesouvisí s Bulharskem, z údajně předraženou elektřinou, která je nejlevnější v evropě a už vůbec pořad neobvińuje ČEZ z jakékoliv činnosti, která by vedla k odnětí licenceš v Bulharsku. Máš v hlavě slušný guláš.
            Velkamedvědice
            • jediný kdo fetuje a pije okenu je velkáMedvědice
              21.02.2013 11:44

              To že mají v Bulharsku nejlevnější elektřinu v Evropě neznamená že je levná když prům mzda je asi kde ty šašku ???:-) myslíš že tam mají 1000 euro měsíčně ? tak leda prt :-)
              martík
            • Re: Jesse
              20.02.2013 23:03

              taky mám v hlavě guláš. Na politické, polostátníČEZ poškozující, prohlášení reaguje minprům akcí. Minzahr (místpředseda vlády) rozšafně :) utrousí: to je věc ČEZu. Minfin seřve minprům za aktivitu...... A kdopak coby letitý poslanec či senátor či ministr bohorovně mlčel (i hlasoval) k počínání sluníčkových baronů - "silné a agresivní skupině nehledící nalevo ani napravo"
              mša
              • bože
                20.02.2013 23:07

                to jsou fuj slovíčka s tím "minem" ...minzahr je nejstrašnější. zní to jako arabština.
                db
                • Re: bože
                  20.02.2013 23:11

                  co máš proti orientálním pohřbům?, Bufiku.
                  mša
                  • třeba
                    20.02.2013 23:32

                    tady vůbec nic: http://www.youtube.com/watch?v=7DbFYsi9iSg&list=AL94UKMTqg-9Bvav711ydqhk33v6wxvyd7
                    db
        • Re: jesse
          20.02.2013 20:22

          jo nejlevnější ,na nově ukazovali srovnání v TN a podle nich stojí v česku 3,40 1 Kwh.Podvodníci z bruselu.Lžou jak cikáni.Kdo ví kolik tam vůbec stojí.Když tvrdí ,že u nás 3,40.
          ?
          • PetrR
            20.02.2013 20:43

            Ahoj! Tabulka dole http://byznys.ihned.cz/c1-59349780-bulharsko-zahajilo-kroky-k-odebrani-licence-cez-budeme-chtit-vysvetleni-hrozi-cesi
            Velkamedvědice
            • Re: PetrR-medvídku
              20.02.2013 20:51

              Čez dělá dost nečistejch věcí u nás a věřím,že i tam.Ted jde o to,co si nechají bulhaři líbit,protože podklady pro regulátora na schvalování ceny jsou dle mě ve vstupech nadhodnocené.Vem si jenom,jak tu kupovali solární paskvili za ukrutný peníze od oficielně neznámých.Ted se možná lecos ukáže,ale věřím,že si tam hromada lidí namastilo kapsy vč.vedení Čezu.Elektrika je na burzách na dnech,ale my platíme ceny jako na vrcholech a to asi není v nejlepším pořádku(ovlivněno samozřejmě solárama,ve kterých jede i Čez).Jenže tady stát mlčí,protože jako největší akcionář z toho taky má.Jinde to asi žrát nebudou.
              střelec_
              • Střelec
                20.02.2013 20:57

                Zdar kámo! Koukni do tabulky. Eu/Mwh 12/12 datum, Bulharsko nejlevnější v evropě, 84, česko sedmé nejlevnější 148. Dánsko 302, německo 259, Belgie 230.
                Velkamedvědice
                • Re: Střelec-medvěde
                  21.02.2013 0:43

                  ale srovnej si příjmy většiny národa v těchto zemích s těmi u nás nebo v Bulgárii atd.Kupní síla poměrem je úplně jinde.To samé vstupní náklady na dosažení těchto cen-zejména mzdové a subdodavatelské českého původu-kterých je většina.
                  střelec_
                  • Střelec
                    21.02.2013 0:55

                    Bohužel, je to nemocná postkomunistická zem. Co navrhuješ?? Aby rozvinuté kapitalistické země dotovali ceny postkomunistických, které mají už tak elektřinu dvakrát až třikrát levnější?? Nebo žeby posílali rovnou Bulharům peníze na konta, za to, že je komunista nezdecimoval?? Ty když jdeš do obchodu, dostaneš slevu za to, že máš menší plat než průměrný?
                    Velkamedvědice
        • Re: jesse
          20.02.2013 20:20

          Wed 20 February 2013 20:51 9987 subscribers of Novinite.com130840 articles 590 interviews 8345 pictures Protesters Surround CEZ HQ in Sofia Domestic Thousands of protesters have gathered in front of the CEZ headquarters in Sofia. The rally, which started at the Orlov Most junction, then moved in front of the Parliament building, then returned to Orlov Most, has stopped in front of the CEZ headquarters. There is increased police presence. The protesters are booing and shouting "Down with CEZ" amid calls of the police to disperse. Bulgaria has seen mass protests in a number of cit Wed 20 February 2013 20:51 9987 subscribers of Novinite.com130840 articles 590 interviews 8345 pictures Protesters Surround CEZ HQ in Sofia Domestic Thousands of protesters have gathered in front of the CEZ headquarters in Sofia. The rally, which started at the Orlov Most junction, then moved in front of the Parliament building, then returned to Orlov Most, has stopped in front of the CEZ headquarters. There is increased police presence. The protesters are booing and shouting "Down with CEZ" amid calls of the police to disperse. Bulgaria has seen mass protests in a number of cities over high electricity prices. In a bid to appease public discontent, Prime Minister Borisov vowed that a procedure for withdrawing the license of CEZ would be started, which was subsequently rejected. Meanwhile, Prime Minister Boyko Borisov announced Wednesday morning that the center-right GERB government would resign collectively by noon. The step follows a series of mass protest rallies against high electricity prices that morphed into wider discontent over austerity and the way the country is being run. Borissov told MPs on Wednesday that his party would not be part of a caretaker government. Bulgaria's Parliament is to vote on the Cabinet's resignation on Thursday. ies over high electricity prices. In a bid to appease public discontent, Prime Minister Borisov vowed that a procedure for withdrawing the license of CEZ would be started, which was subsequently rejected. Meanwhile, Prime Minister Boyko Borisov announced Wednesday morning that the center-right GERB government would resign collectively by noon. The step follows a series of mass protest rallies against high electricity prices that morphed into wider discontent over austerity and the way the country is being run. Borissov told MPs on Wednesday that his party would not be part of a caretaker government. Bulgaria's Parliament is to vote on the Cabinet's resignation on Thursday.
          ?
  •  
    20.02.2013 9:03

    Jo tak to už nezbývá než si zazpívat: bulharská měna je levá chlápkům těm ostrým to neva ...
    NaBurzuNepatřím
    • Chybí jim hroší (česká) kůže
      20.02.2013 9:13

      Škoda, bulharským politikům chybí česká výdrž, když odstupují kvůli takové drobnosti a tak rychle. Ti naši by tohle rozchodili s úplným přehledem :-)
      sgt.Mike
      • Re: Chybí jim hroší (česká) kůže
        20.02.2013 9:18

        Ono to není rychle ,ale spíše plánovitě.Něco jako sametová revoluce u nás:)Vymění se vláda,koryta se přesunou jinam.Čezu se zruší odnětí licence.A taky by bylo zajímavé vědět,za jakou cenu dodávají energii jiní dodavatelé v bulharsku.Čez není jediný.Čez byl na uklidnění úmyslně sroceného davu a výměnu pozic.
        ?
        •  
          20.02.2013 9:25

          tady bych souhlasil...opet planovana spina....spina spojena s ovladnutim davu tupych ovcanu...neurazim ale pisu vseobecne...vcera jsem zaslechl o nejakem tom zdrazeni el a plynu u nas ...co ?? co zde ovcani ????
          OPTIMISTA
          • Zde
            20.02.2013 9:35

            Zde? Zde ticho léčí... Přece ovčané zde by demonstracemi mohli dokonce pomáhat i komunistům..! Bu bu bu! Nene! Huš do práce, pokud nějakou máte!
            sgt.Mike
            • Re: Zde
              20.02.2013 9:38

              presne tak...byli jsme...jsme a budem vzdy tlachajici priposrany narod...az na partyzany lupiče..ty jsme meli dobry...
              OPTIMISTA
              • ale ale ...to od tebe zni hezky cesky
                20.02.2013 19:06

                tohle kdybych rekl ja tak se do me budete vsichni obouvat jak divi. Ale libi se mi jak se mnou souhlasis - optimisto :o)).
                saki
              • Ale no tak
                20.02.2013 9:46

                Tohodle sebemrskačství je plnej internet, co s tím pořád všichni máte, nejsme o nic horší národ než ostatní, jen spousta lidí si myslí, že za hranicema je ráj :(
                NaBurzuNepatřím
                • Re: Ale no tak
                  20.02.2013 19:09

                  jenze spousta lidi uzza hranicema byla a umi porovnavat - docela logicke.
                  saki
                • Re: Ale no tak
                  20.02.2013 10:11

                  To jsme si myslel, než jsem byl v Norsku a Dánsku. Pak jsem pochopil, že tady to bude vždy tak, jak je to teď a NIKDY to tu lepší nebude. A dokládám citátem ze státovědy "...k vytvoření státu nepostačí množství lidí pod společnou vládou, pokud tomuto množství chybí kvalita národa."
                  sgt.Mike
                  •  
                    20.02.2013 11:11

                    S takto negativním názorem se to opravdu těžko změní.
                    NaBurzuNepatřím
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m