Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Italský prezident se rozhodl pro volbu vítanou trhy. Bersani ale nemusí být premiérem…

Italský prezident se rozhodl pro volbu vítanou trhy. Bersani ale nemusí být premiérem…

22.03.2013 19:01, aktualizováno: 25.3. 9:49
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Italský prezident Giorgio Napolitano v pátek pověřil lídra středolevé koalice Piera Luigiho Bersaniho sestavením nové vlády. Krok se v posledních pátečních hodinách očekával, středolevá koalice kolem Bersaniho Demokratické strany (PD) vyhrála únorové předčasné volby. Pro finanční trhy je Bersani první volbou, protože zaručuje pokračování Itálie v dohodách s eurozónou a započatých reformách. Zřejmě v případě úspěchu plynule naváže na kabinet Montiho a co je podstatné u Itálie jako největšího dluhopisového trhu eurozóny - nevyvolá konflikt s Evropskou centrální bankou, která má nakoupeno notně italských dluhopisů a finanční systém země podporuje.

Italský 10letý dluhopis v pondělí koriguje výnos na úrovně před předčasnými únorovými volbami v zemi, od nichž se očekávalo jednoznačné vítězství středolelé koalice v čele s Bersaniho PD, pokračující v reformách a evropském směru Itálie. Na 5,5% dluhopisy 2022 země dnes klesl výnos klesl o 8 bazických bodů na 4,44 procenta. Prospěly i kontury kyperské dohody a tvrzení španělských politiků, že jejich banky situace na Kypru nijak nezasáhla.

Volební vítězství ale Bersanimu nezaručuje úspěch, nemá jistou podporu v horní komoře parlamentu – senátu. Vítězství ve volbách mu díky bonusu zajistilo ovládnutí poslanecké sněmovny, v senátu jsou ale tři v zásadě vyrovnané subjekty – Bersani, Berlusconi, Grillo.

Právě patová situace bude vyjednávání o nové italské vládě značně komplikovat. Pokud Bersani v následujících dnech nepřesvědčí některou ze stran, aby pro jeho kabinet zvedla ruku, bude muset prezident sestavením vlády pověřit někoho jiného.

„Mandát, který jsem udělil, je prvním krokem. Je obvyklé zvolit toho, kdo má nejlepší výchozí pozici, ač je obtížná,“ uvedl prezident Napolitano. „Budu usilovat o vznik vlády, která Itálii přinese změnu, po které lidé volají. Vládu, která dokáže prosadit reformy, kterých jsme se doposud nedočkali,“ uvedl po schůzce s prezidentem Bersani.

Bersani (PD) po volbách odmítl možnost velké koalice se středopravým uskupením kolem expremiéra Silvia Berlusconiho (PdL). Vůdce protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) Beppe Grillo pro změnu odmítl otevřené spojenectví s oběma nejsilnějšími formacemi. Další možnost k vytvoření většinové vlády Bersani se současnými kartami nemá, pokud jde o jeho pozici v čele vlády.

Přesto další možnost existuje a je dokonce poměrně pravděpodobná. V případě že by Bersani došel k bodu, kdy nebude schopen získat podporu po kabinet, v jehož čele bude stát jako premiér, mohl by se rozhodnout pro kabinet ovládaný s postem premiéra obsazeným někým jiným. Tím by zřejmě byl lídr senátu Piero Grasso, mimo jiné bývalý vyšetřovatel italských mafií. Proč? Lídra senátu i sněmovny zvolila Bersaniho PD. Grasso přitom v senátu byl zvolen právě hlasy dostatečně velké části zákonodárců M5S a má zřejmě vyšší šance na stanutí v čele kabinetu s podporou M5S, než Bersani. Lídr strany Grillo naopak opakovaně potvrdil, že menšinový kabinet, vedený Bersanim, jeho strana nepodpoří.

Pro italskou politickou scénu platí, že při stejné váze Bersanim ovládnuté sněmovny a patového senátu vláda, založená na tiché podpoře části zákonodárců jiné strany, nemá naději na dlouhodobý život. Ve hře proto i nadále a to s nemalou pravděpodobností zůstává vypsání dalších předčasných voleb. Ty by se mohly konat už v červnu, nebo případně po letní sezóně, spíše v říjnu než září.


Mezitím by Itálii zřejmě vedl úřednický kabinet podobný vládě Maria Montiho, která do funkce nastoupila po pádu předchozí vlády Silvia Berlusconiho v roce 2011. Sestavením podobného dočasného kabinetu by mohl být podle italského tisku pověřen opět nový předseda senátu Pietro Grasso, zmiňována jsou i jména jiná: ministryně vnitra v Montiho vládě Anna Maria Cancellieri, jeden z šéfů italské centrální banky Fabrizio Saccomanni či bývalá eurokomisařka Emma Bonino. Evropská karta je zde jasná. Aktuální průzkumy volebních preferencí ale ukazují na to, že nové volby by nyní přinesly znovu pat. Dva konkurenční průzkumy pro televizi RAI z úvodu tohoto týdne pasovaly do čela jednou dle IPR Berlusconiho PdL s 31 % před koalicí Bersaniho PD s 28,9 % a protestním hnutím Grilla s 24,5 %, podruhé v podání Ipsos Bersaniho s 30,9 % před protestním hnutím Grilla s 28,2 % a Berlusconim s 28 %.

(Zdroj: ANSA, Xinhua, AP, Bloomberg)


Čtěte více:

Itálie po volbách: Co nám může připravit? (analýza)
27.02.2013 18:17
První euforie i první pád trhů na výsledku italských parlamentních vol...
Itálie nabírá kurz k novým volbám. Prezident hledá lídra dočasné vlády
06.03.2013 17:58
Prezident Giorgio Napolitano začal hledat vhodné jméno pro premiéra da...
Fitch snížila po volbách rating Itálie, ekonomika loni klesla o 2,4 %
11.03.2013 8:27
Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes snížila hlavní úvěrovou znám...
Itálie ve zlomovém bodě: Prezident zvolí premiéra nebo správce do voleb
21.03.2013 18:08
Italský prezident Giogio Napolitano se rozhoduje, jak „rozsekne“ vlekl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university