Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Itálie po volbách: Co nám může připravit? (analýza)

Itálie po volbách: Co nám může připravit? (analýza)

27.02.2013 18:17
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

První euforie i první pád trhů na výsledku italských parlamentních voleb je za námi. Teď nastane ochlazování horkých hlav, sčítání rozdaných karet a hledání trumfů v nich. Níže se pokusme shrnout, co čeká Itálii v nadcházejících dnech, týdnech, měsících… a co to může znamenat pro zemi, celou Evropu či finanční trhy. Neznámých je mnohem více, než se v prvopočátku zdá.

Jak jsou rozdané karty

Italské volby byly první vážnou politickou zkouškou eurozóny v tomto roce. Prvotní nadšení z jasného vítězství středolevé koalice (a slovo koalice je zde důležité, viz dále) kolem Demokratické strany (PD) Pier Luigi Bersaniho zmrazil pat v senátu. V dolní komoře zajistil díky těsnému vítězství 29,54 % ku 29,18 % Bersanimu volební bonus většinu 54 % křesel (340 ze 630 křesel).

V senátu ale žádná ze stran nedosáhne na většinu. Ne Bersaniho PD a to ani s podporou koalice kolem expremiéra Montiho. Ne Berlusconi. Ne protestní a překvapivě silné pětihvězdičkové hnutí, které vede italský komik, herec, blogger a aktivista Grillo. Všem je nakonec na hony vzdálena potřebná většina 158 křesel v 315členném senátu. Bez senátu italská vláda nemůže efektivně vládnout, obě komory mají v zemi zhruba stejnou politickou váhu.

Od posledních oficiálních únorových předvolebních průzkumů se zejména dvě věci vyvinuly jinak proti očekáváním: Grillo dostal o 9 % více proti celonárodním průzkumům a Berlusconi oproti jejich předpovědi porazil Bersaniho ve třech italských regionech Kalábrii, Kampánii a Apúlii. S posílením Grilla, který souběžně sebral hlasy Montimu, to bylo právě dost (v každém regionu o méně než 15 tisíc hlasů), aby Bersani přišel o většinu v senátu.

Kdo s kým ano, kdo s kým ne

Itálie potřebuje silnou a většinovou vládu. A právě taková se vůbec nerýsuje, pokud politici nepodniknou podvod na voličích, nespojí se do velké koalice a mezidobí, než ta zkrachuje a budou předčasné volby, nevyužije ke změně volebních zákonů.

Lídr voleb Bersani v oficiální rovině (do médií) vyloučil velkou koalici s druhou nejsilnější stranou voleb, Berlusconiho Lidem svobody (PdL). Právě ostřílený italský politik, protipól jeho předvolební kampaně, nabídl Bersanimu spojenectví s tím, že „musíme respektovat realitu voleb a na všech stranách ustoupit“. Sám ale ihned vyloučil spojenectví se čtyřkou voleb, uskupením bývalého technokratického premiéra Itálie respektovaného v Evropě, Maria Montiho. Z pohledu povolební síly - proč taky. Získal nakonec pouze kolem 9 % a v ničem mu nepomůže.

Bersani si místo velké koalice oficiálně otevírá cestu menšinové vládě (té, která neznamená stabilitu). Z možných variant zatím preferuje podporu protestního hnutí (Hnutí pěti hvězdiček – M5S) Grilla. Chce mu nabídnout dohodu na balíku reforem, které jsou společně PD a M5S ochotny podpořit. Grillo ovládá zhruba čtvrtinu hlasů.

Sám Grillo prohlásil, že jeho strana nepodpoří žádnou vládu, stojící na tradičních silných italských stranách a „profláknutých tvářích“. V případě snah o vznik velké koalice PD a PdL ji chce alespoň ze všech sil obstruovat. Odmítl paušální podporu jakékoli vládě, stojící na PD, PdL i Montim, vyslovil ale podporu konkrétním reformám, na kterých se s možným partnerem shodne. Bersani na něj zaútočil slovy, že teď již nesbírá předvolební hlasy a měl by jasně říci, co chce udělat pro Itálii.

Úder mnohaletému systému

Italské volby mimo jiné ukázaly něco, s čím politická scéna nepočítala. Prudký růst naladění veřejnosti proti „stávajícímu establišmentu“ a zakořeněným politickým stranám – napravo i nalevo. Ty se ztělesnily výrazným přeceněním nadějí, vkládaných do výsledku kolem Montiho a naopak výrazným nedoceněním nikoli Bersaniho, částečně Berlusconiho, ale především Grilla a jeho protestního hnutí. Tyto volby přetrhly vládu mainstreamových politických stran v Itálii.

A právě to může být důvodem, proč velká koalice ze hry není. Podle nemálo analytiků i politologů mohou právě tyto tradiční strany usilovat o jediné – odstavit Grilla. A pak, než dojde na další předčasné volby, změnit volební systém v Itálii. Prosadit změnu, která jim nezajistí vítězství, ale navrátí italskou politiku do „starých dobrých kolejí“ střídání dvou nejsilnějších stran.

Italský tisk již spekuluje, že Giuliano Amato, který vedl italskou přechodnou vládu v roce 1992, by byl dobrým kandidátem a nástrojem k tomu, dovést zemi k předčasným volbám ještě jednou.

Hledání vlády a prezidenta

Hledání vlády v Itálii trvá obvykle tři až čtyři týdny (v historickém pohledu), nyní to může být až do prvního svolání parlamentu, ke kterému má dojít 15. března. Menšinová vláda není schopna v italském volebním systému udržet stabilitu, pokud k ní tedy dojde (PD s podporou M5S), zřejmě bude znamenat další předčasné volby v Itálii do několika příštích měsíců. Většinová koalice dvou protipólů ale také.

Na cestě k dalším předčasným volbám stojí ještě jedna třaskavina. Nová politická reprezentace musí zvolit nového italského prezidenta, nástupce Giorgio Napolitana. Tomu končí mandát 15. května, o nástupci má být jasno do 15. dubna. Hektické. Začnou spory o to, čí prezident bude tím, který bude dosti pravděpodobně vyhlašovat nové předčasné italské volby. Na ty zřejmě technicky nemůže dojít před říjnem až listopadem tohoto roku.

Předčasné volby a jejich černý kůň, pan „antieuro“

Výsledek voleb, které se v Itálii uskutečnily nyní, skrývá černého koně pro případné předčasné volby nadcházející (jsme zpět u oné koalice). V dolní komoře parlamentu totiž vyhrál Bersani a jeho PD jen s podporou menšinových středolevých koaličních partnerů. Stejným způsobem druhý byl Berlusconi a koalice kolem jeho PdL. Při odfiltrování menšinových koaličních partnerů výsledek voleb do dolní komory vypadá takto: první Grilliho M5S s 25,6 % hlasů, druhý Bersani a PD s 25,4 % hlasů, třetí Berlusconi s 21,6 %. Bersaniho podpořili zejména Zelení s 3,2 % hlasů, pak středoví demokraté s 0,5 % a jihotyrolská SVP s 0,4 %. Berlusconiho zejména radikální Liga severu s 4,1 % a skupina malých stran. Skutečným samostatným vítězem je Grillo.

Grillo je v politice nováčkem, sběratelem protestních hlasů, osobností jdoucí proti systému a zaběhlým pořádkům, proti bankám, proti euru, stojící za možným vystoupením země z eurozóny. Dost strašáků pro tradiční italské strany a politiky, reprezentaci eurozóny i finanční trhy. Dost důvodu pro ostřílené italské politiky snažit se jej zbavit. Nespustí-li nic jiného, zřejmě vyprovokuje právě alespoň generační obměnu ve vedení tradičních italských parlamentních stran.

Co čekat na trzích

Na trzích jsme viděli euforii z možného suverénního vítězství PD, následně výbuch z patu v senátu, který se projevil pádem finančních trhů v čele s italskými bankami, eura proti americkému dolaru a růstem výnosů na italských dluhopisech a poukázkách. Italský regulátor začal uvažovat nad zvláštními opatřeními na omezení volatility trhu (vynucená regulace vůči short sellingu apod). Výnosy v úterní italské aukci půlročních poukázek proti aukci z ledna vylétly o 70 %! (na 1,237 % z 0,731 %), výnosy ve středeční aukci 5letého a 10letému dluhu řádově o pětinu. Dobrý obrázek o dalším vývoji. Menšinová nebo nestabilní vláda, stejně jako vyčkávání na další předčasné volby, bude znamenat tlak investorů na výnosy italského dluhu a roztahování spreadů vůči benchmarku (německým bundům).

Podle analytiků Societe Generale se dočkáme tlaku na měny emerging markets (včetně CEE) v sázce na prohloubení krize v eurozóně a opětovné oslabení globálního růstu. Připomeňme, že Itálie je čelní ekonomikou eurozóny a největším dluhopisovým trhem uskupení a klíčový je v tomto směru také vztah mezi zemí a její politickou reprezentací a Evropskou centrální bankou (kvůli její držbě italského vládního dluhu). Ztráty jsme viděli na ruském rublu, asijských měnách a dnes i české koruně.

Vyprchala šance na majoritu PD v obou komorách parlamentu, která by znamenala prudký pokles výnosů dluhu, spreadů a růst akcií. Tak, jak jsme viděli v reakci na první povolební průzkum. Zvýšené výnosy kolem současných či mírně vyšších úrovní a akciové trhy níže podle analytiků Citi či Goldman Sachs přinese delší čekání na nové předčasné volby (až na horizontu roku a déle). Prudký růst výnosů italského dluhu na úrovně zatím nejvyšší krize pro zemi, listopadu 2011, by podle analytiků znamenalo rychlé svolání nových předčasných voleb. Spread vůči německým 10letým bundům tehdy dosahoval řádově 5,5 %.

Výprodej italských dluhopisů po celé délce výnosové křivky se pak dle odhadů analytiků bude řídit tím, nakolik budou drženy či naopak uvolňovány vazby mezi italskou politikou a reprezentací země a eurozónou. V případě delšího období slabé, vratké vlády či i v případě dalších předčasných voleb a opětovného patu analytici zmiňují potřebu přijetí vnější finanční pomoci.


(Zdroj: Bloomberg, Citi, Goldman Sachs, Societe Generale, CNBC, Reuters, INA, Sky, Unicredit, Markit)


Čtěte více:

Italská rozbuška: V co vyústí víkendové volby?
21.02.2013 18:34
Již tento víkend nabídne rozhřešení, které může výrazně zahýbat finanč...
Italové se ve volbách vydávají cestou úspor a reforem. Nadšení chladí ostrý souboj o senát
25.02.2013 15:28
Na suverénní vítězství středolevé Demokratické strany (PD) v čele s Pi...
Itálie míří k patu, trhy dolů. Bersani udržel sněmovnu, ale ani s Montim neovládne senát
26.02.2013 8:29
Akciové i měnové trhy nakonec reagovaly propadem na italské volby, hro...
Moody’s: Italské volby vnesly nejistotu, hrozí snížení ratingu. Skokový růst výnosů potvrdila aukce
27.02.2013 8:25
Itálie se volebním výsledkem přiblížila možnému snížení ratingu a prod...
Bývala kdysi jedna eurozóna…
27.02.2013 17:56
Současný vývoj v eurozóně bude jednou bezpochyby součástí ekonomických...
Daň z finančních transakcí začne v Itálii platit již v pátek. Dotknout se může i Čechů
27.02.2013 18:29
Itálie zavádí daň z finančních transakcí s platností od 1. března 2013...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m