Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Únik informací odhalil totožnost boháčů ukrývajících peníze v daňových rájích

Únik informací odhalil totožnost boháčů ukrývajících peníze v daňových rájích

04.04.2013 11:14, aktualizováno: 4.4. 15:59
Autor: ČTK

Aktualizováno

Únik informací odhalil totožnost tisíců majitelů anonymního majetku v daňových rájích po celém světě. Jsou mezi nimi i vysocí političtí představitelé i milionáři zapletení do podvodů. Napsal to britský list The Guardian. Podle odhadu bývalého hlavního ekonoma společnosti McKinsey mohou mít bohatí lidé v daňových rájích uloženo až 32 bilionů dolarů
 
Únik citlivých dat se týká asi 130.000 lidí a 120.000 firem ze 170 zemí světa, kteří měli své účty v bankách Britských Panenských ostrovů, jednoho z karibských daňových rájů. Mezi odhalenými majiteli účtů jsou například Jean-Jacques Augier, pokladník volební kampaně francouzského prezidenta, bohatá sběratelka umění ze Španělska Carmen Thyssenová-Bornemiszová, gruzínský premiér Bidzina Ivanišvili nebo manželka ruského vicepremiéra Igora Šuvalova. 

Podle expertů jde o několikanásobně vyšší objem dat ve srovnání s nedávnými aférami kontroverzního webového serveru WikiLeaks. Zatímco v jeho případě na veřejnost unikly dva gigabity informací, nyní jde údajně až o stonásobek. 

Data pokrývají zhruba desetileté období bankovních a účetních aktivit nejrůznějších firem, které v Karibské oblasti působily od počátku 80. let minulého století. Právě od té doby jsou Britské Panenské ostrovy považovány za bezpečnou daňovou enklávu pro všechny, kdo chtějí své zisky uchránit před rukama nenechavých daňových úředníků, napsal The Guardian. 

O zveřejnění citlivých dat se zasloužila organizace zvaná Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ). Její aktivisté při shromažďování údajů spolupracovali s novináři ze 38 prestižních světových médií včetně listů The Washington Post, Süddeutsche Zeitung a Le Monde nebo televizních stanic CBS a BBC. Každé z nich pátralo po klientech karibských bank ve své zemi. V České republice ICIJ patrnerské médium podle zveřejněné mapky neměla. 

Mnohé tajné účty byly údajně založeny s využitím "bílých koní", tedy nastrčených lidí většinou z Velké Británie. Pátrání ICIJ trvalo 15 měsíců. 

Mezi klienty finančních ústavů v karibském daňovém ráji je například milionář Scot Young, který je ve vězení kvůli pokusu zatajit majetek před manželkou, nebo uvězněný podvodník Achilleas Kallakis, jenž na základě falešných údajů získal od britských a irských bank půjčky v objemu 750 milionů liber (téměř 23 miliard Kč). Na seznamu je i Jean-Jacques Augier, pokladník volební kampaně francouzského prezidenta Françoise Hollandea, nebo baronesa Carmen Thyssenová-Bornemiszová, nejbohatší španělská sběratelka umění. 

Mezi lidmi s účty na Britských Panenských ostrovech jsou podle ICIJ dále Olga Šuvalovová, manželka ruského vicepremiéra Igora Šuvalova, blízkého spolupracovníka prezidenta Vladimira Putina, Bidzina Ivanišvili, gruzínský premiér, nebo Ilham Alijev, ázerbájdžánský prezident a několik členů jeho rodiny. Jen z USA je na seznamu údajně 4000 lidí.


Váš názor
  • Zajimave k provnani
    06.04.2013 18:35

    Jak se ty casy meni. "na Patriji" se probira vysoka politika a kdo za co muze nebo je zodpovedny, se vsemi vecmi ktere k tomu prislusi, jako posmivani se, argumenty k nicemu, prekrucovani fakt, vzajemnemu nadavani si osocovani, kde nechybeji ani stare hrichy. Zatimco i na tolik zprofanovanem platku jako jsou Novinky.cz se objevi clanek jako................................................................... "Libye, Rusko, Irák, Jemen a Spojené arabské emiráty. Možnost kontroly produkce, a tedy i cen ropy je pro OPEC podle analytiků omezená, protože na ropný trh znovu vstupuje Irák, který rychle obnovuje těžbu ropy a navyšuje svou těžbu o půl miliónu až téměř milión barelů ročně. Jedním z nejdůležitějších hráčů zůstává Saúdská Arábie, pro níž je podle analytiků minimální postačující cena pro naplnění rozpočtu 71 dolarů za barel. Venezuela přijde o svou ropnou páku Mezi prvními oběťmi americké produkce budou zřejmě Angola a Nigérie. Dovoz ropy z těchto afrických států do USA mezi lety 2007 a 2012 klesl na polovinu z 1,6 miliónů barelů na 700 tisíc. A dovoz lehké nigerijské ropy bude dál klesat. Očekává se také, že levnější těžba těžkých olejů v Kanadě by mohla kolem roku 2020 vytlačit z amerického trhu i venezuelskou ropu. Navíc se předpokládá ropný boom v Mexiku, které ještě nezačalo využívat své zásoby v pobřežních vodách Mexického zálivu. Kromě ekonomických dopadů se nad důsledky změny rovnováhy zamýšlejí i diplomaté a politici. Například podle politologa Davida L. Phillipse z Kolumbijské univerzity už nebudou Spojené státy v pozici rukojmího režimů, které kontrolují strategické suroviny. Do očí bijícím příkladem byla podle něj Chávezova Venezuela, která ropou podporovala protiamerickou orientaci v jiných zemích regionu. USA by rovněž mohly využít svou zvýšenou produkci zemního plynu k oslabení ruského monopolu v Evropě. Přinejmenším by to umožnilo vyjednat nižší ceny při jednáních s Gazpromem, který se už ostatně dostal pod tlak konkurence. Americká firma Cheniere Energy totiž minulý měsíc podepsala dohodu na 20 let na dovoz zkapalněného plynu s britskou společností, která tak bude zajišťovat vytápění téměř dvou miliónů domácností. pst, Novinky" ktery by spise patril sem.
    bearbull
  •  
    04.04.2013 13:39

    Hodně lidí si myslí, že za všechno špatné v této zemi může VK, já zase, že VH - úmyslně nepotrestal zlo čímž umožnil zlu se dostat do všech svér v této zemi. Mafii v ČR v klidu a velmi rychle zakládali stb, nomenklatura a lidi všeho druhu s konexemi v komunistické ČR, stačí jen vzpomenout krach 20 bank v devadesátých letech (vzorový příklad výše uvedeného tvrzení), pak jak je ve zvyku mafie pronikly do politiky, policie, soudnictví atd. Havel však nečinil ze zlé vůle, ale na základě nepromyšlené životní folosofie (osobně jsem mu už odpustil) a spousta lidí okolo něho mu pomáhala.
    paopao
    •  
      04.04.2013 13:54

      Já neodpouštím a pražáci si to letiště zaslouží.
      Homo
  • link určen oslíkovi
    04.04.2013 12:48

    http://www.novinky.cz/diskuse?id=315231&articleId=/domaci/298047-obeti-h-systemu-maji-zaplatit-potreti-jinak-prijdou-o-strechu-nad-hlavou.html§ionId=8
    Jesse
  • jen RH tupě zírá a hájí gaunera VK
    04.04.2013 12:47

    Stát, kde je vymahatelnost práva nulová, nemá právo na existenci. Poškození klienti H-systému mají platit potřetí a představitelé H-systému dostali amnestii. To by snad neprošlo ani v Nigérii.
    Jesse
  •  
    04.04.2013 11:48

    Kdyby ti, kteří si nakradli peníze, je dali do reálné ekonomiky(vůbec by o ně nemuseli přijít), tak by světová ekonomika tak neskomírala.
    Juniper
    • Juniper
      04.04.2013 11:53

      Kdy zahájí oběti H-Systému ozbrojený odpor…?! Žijete v zemi, kde nic není hanba. Z české kotliny se kamsi vytratil stud. Pojem hanba je dnes už srozumitelný málokomu. Dítě se nestydí zesměšnit učitele, muž se nestydí opustit ženu a děti kvůli milence, potomci se nestydí zvednout ruku na své rodiče, není žádnou hanbou žít „obratně“ z veřejných zdrojů či jako černý pasažér anebo veřejně propagovat zlo. Proč by se tedy měli politici ve službách mafií stydět lhát, krást, vyhrožovat a podvádět? Excesy se staly normou.
      Jesse
      • Re: Juniper
        04.04.2013 13:20

        Jesse, máš pravdu, ale teď je to pouze na lidech jak se zachovají. Buď se 80 % republiky domluví a budou táhnout za jeden provaz nebo špatně skončí. Je to o malých drobnostech, které vyústí v řeku.
        Jezdec.
  • a co naši politici?
    04.04.2013 11:37

    Státní dluh se pohybuje kolem 2 bilionů. Velmi pochybuji, že jsme je projedli, když navíc klesá důchod, roste nezaměstnanost, práce žádná a silnice se propadají :-) Někde ty prachy musí existovat....
    Jesse
    • Re: a co naši politici?
      04.04.2013 11:41

      az se to provali bude velmi zadana beletrie...Bily tesak bude vedle toho jen odvarek bez chuti :D uz se nebude sklonovat KELLNER,BAKALA,KOMAREK ATD...pribudou i dalsi znami bohaci z cech...ba i z moravy :D
      OPTIMISTA
      •  
        04.04.2013 12:28

        Huraaa na ne!!!! Ja ti budu radit:-)
        hm
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.