Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MNB chce nastartovat ekonomiku úvěry za 250 mld. HUF, konverzí FX úvěrů i další likviditou

MNB chce nastartovat ekonomiku úvěry za 250 mld. HUF, konverzí FX úvěrů i další likviditou

04.04.2013 11:29, aktualizováno: 4.4. 13:00

Aktualizováno

Očekávané první veřejné vystoupení nového guvernéra maďarské centrální banky Györgyho Matolcsyho přineslo příslib nových neortodoxních opatření pro oživení maďarské ekonomiky, která se utápí již v druhé recesi za poslední čtyři roky. Centrální banka dnes oznámila, že vynaloží 250 miliard forintů na nový program pro podporu poskytování úvěrů maďarským podnikům.

„Musíme podpořit růst maďarské ekonomiky, vynaložíme 250 miliard forintů na úvěry pro malé a střední podniky. Banky budou díky novému programu moci poskytovat úvěry s maximálně 2% úrokem,“ uvedl dnes nový guvernér maďarské centrální banky. Zároveň ujistil veřejnost, že tento program nenese žádná rizika pro účinnost měnové politiky centrální banky. "Ta zůstane opatrná a předvídatelná," slíbil.

Nový plán maďarské centrální banky počítá pro posílení likvidity na finančním trhu také se snížením objemu krátkého dluhu. Rozvaha MNB se má ztenčit v případě 2týdenní státních pokladničních poukázek z 4.500 mld. HUF na 3.600 mld. HUF. Centrální banka podle Matolcsyho využije také svých devizových rezerv, které hodlá snížit ze současných 35 miliard eur asi o 3 miliardy eur.

Dalších 250 miliard forintů hodlá maďarská centrální banka vynaložit na program umožňující swap korporátních úvěrů v cizích měnách. „Cizoměnové úvěry jsou nepřítelem,“ uvedl dnes Matolcsy a slíbil, že centrální banka poskytne bankám devizy pro konverzi úvěr ze svých rezerv. Nový program pro konverzi dluhů domácností centrální banka ale prý nyní neplánuje.

Maďarsko, ale i Polsko, měly v posledních letech problém s cizoměnovými úvěry v CHF a EUR, které si nabrali tamní obyvatelé u bank, protože tyto úvěry nabízely výhodnější úročení. Jenže po oslabení měn v důsledku finanční krize se většina úvěrů potopila do nesplatitelnosti. Maďarsko již podobné vynucené konverze dluhu do domácí měny představilo v posledních dvou letech několikrát. Vždy ale nejprve vedlo tvrdé boje se zástupci bank ohledně rozdělení nákladů z konverze a náhradě ušlého zisku.

Dnes představený program na podporu úvěrování skrze levnou likviditu dodávanou centrální bankou bude podle šéfa maďarské centrální banky podobný tomu, který loni spustila Bank of England, a je cílen tak, aby trval tři měsíce od června do srpna letošního roku. Nové úvěry mají podle Matolcsyho pomoci hlavně investicím. Schválený program má podnikům také pomoci spolufinancovat projekty, na kterých se podílí Evropská unie.

Maďarský forint sice v první reakci na nově oznámená opatření centrální banky mírně posílil, následně se ale sesunul na nejslabší úrovně dne na 304,4 HUF/EUR, aby po hodině zase posílil a posunul naopak své největší denní zisky až pod hladinu 300 HUF/EUR. Hodinu a půl po představení nového plánu MNB posiloval vůči euru až na 299,09 HUF/EUR, a byl tak nejsilnější od 11. března 2013.

Vývoj kurzu HUF/EUR za poslední tři dny


 
Matolcsy v březnu nahradil Andráse Simora, jehož v roce 2007 jmenovala předešlá socialistická vláda a čelil Orbánově kritice za zvyšování úrokových sazeb. Ještě na konci loňského roku premiér Orbán i tehdejší ministr hospodářství Matolcsy prohlašovali, že země potřebuje „nebojácné“ využívání „neortodoxních nástrojů“ měnové politiky. Dnes Matolcsy prohlásil, že MNB musí podporovat hospodářskou politiku vlády, když bude zároveň dosahovat svých cílů měnové politiky v oblasti cenové stability.

Matolcsyho posun z pozice ministra hospodářství do funkce guvernéra tamní centrální banky, který zinscenoval kontroverzní premiér Viktor Orbán, vrhl stín na nezávislost tvůrce měnové politiky země. Matolcsy se totiž „proslavil“ jako architekt ekonomické politiky vlády konzervativní strany Fidesz, která si zvyšovala rozpočtové příjmy zavedením dočasných daní na banky a další velké podniky a zestátněním soukromých penzijních fondů.

Právě tyto kroky vyvolávaly nervozitu zahraničních investorů, které Budapešť čelila jednáním o úvěru s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií. Díky zlepšení situace na trzích ale Maďarsko tlaku na dohodu s MMF odolalo. Letos v únoru si Maďarsko poprvé po třech letech přišlo pro peníze na mezinárodní trh dluhopisů. Od té doby Viktor Orbán veřejně prohlašuje, že země už je schopna ufinancovat své potřeby sama a vnější pomoc nepotřebuje.

V rámci dnešní aukce státních pokladničních poukázek maďarská vláda prodala 3-, 5- a 10-leté vládní dluhopisy celkem za 60 miliard forintů, ačkoliv poptávka dosáhla 124,86 miliardy forintů. Výnosy klesly u všech splatností - v případě 10letých dluhopisů na 5,99 procenta z 6,44 procenta v aukci z 21. března.

(Zdroj: Bloomberg, MTI, Reuters)


Čtěte více:

Maďarsko schválilo předčasné splacení hypoték v CHF a EUR pod tržním úrokem. Banky neohrozíme, vzkazuje Rakousku (Erste)
20.09.2011 11:54
Maďarská vláda hladce protlačila parlamentem zákon, umožňující předčas...
Orbán jmenoval do čela maďarské centrální banky svého ministra
01.03.2013 16:12
Maďarský premiér Viktor Orbán dnes nominoval do funkce guvernéra centr...
Další políček demokracii v Maďarsku: Parlament omezil soudnictví. Forint je na 9měsíčním dně
11.03.2013 12:22
Oslabení nezávislosti centrální banky, které již dříve znevažovalo Maď...
S&P snížila výhled ratingu Maďarska na „negativní“
22.03.2013 8:11
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) dnes signalizov...
Maďarská centrální banka po změně guvernéra dál snižuje sazby
26.03.2013 14:14
Úrokové sazby v Maďarsku dál klesají. Centrální banka, poprvé vedená n...
Maďarsko opouštějí první banky. Opozice varuje před honbou za mocí
02.04.2013 12:15
Italská Banco Popolare je první bankou, která se rozhodla opustit maďa...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m