Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Maďarsko schválilo předčasné splacení hypoték v CHF a EUR pod tržním úrokem. Banky neohrozíme, vzkazuje Rakousku (Erste)

Maďarsko schválilo předčasné splacení hypoték v CHF a EUR pod tržním úrokem. Banky neohrozíme, vzkazuje Rakousku (Erste)

20.09.2011 11:54, aktualizováno: 20.9. 13:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Maďarská vláda hladce protlačila parlamentem zákon, umožňující předčasné splacení cizoměnových hypoték za administrativních směnných kurzů, podstatně výhodnějších proti tržnímu úroku. Ztráty u dlužníků, kteří nového zákona využití, ponesou banky. Maďarská vláda v odpovědi na oficiální protest Rakouska uvedla, že čeká účast zhruba desetiny držitelů takových hypoték a tedy žádné likvidační dopady na bankovní sektor.

Poměrem hlasů 277 pro, 9 proti a 30 zdrženo zejména poslanci vládní strany Fidecz a opoziční Jobbik zajistili zákonu hladký průchod hlasováním. Dlužníci tak dostanou od vlády možnost splatit předčasně cizoměnové hypotéky za fixního kurzu 180 HUF/CHF a 250 HUF/EUR. Aktuální tržní kurzy jsou 241 HUF/CHF a 291 HUF/EUR. Ztráty dopadnou do hospodaření bank. Proti kroku se již dříve ohradilo oficiální cestou Rakousko, zejména za Erste a Raiffeisen. Maďarská vláda v dopise ministra hospodářství Matolcsyho rakouského protějšku Mitterlehnerovi odpovídá, že očekává účast zhruba jedné desetiny ze zhruba jednoho milionu domácností s cizoměnovou hypotékou. Dlužníci se budou moci do programu u své banky přihlásit do konce roku 2011, jeho součástí není nutně nabídka banky k novému úvěru v domácím forintu.

Forint reagoval na hlasování v parlamentu oslabením o 2 % k euru (na oněch 291 HUF/EUR) a je nejslabší od července roku 2010. Maďarské CDS jsou nejvýše od dubna 2009. Největší maďarská banka OTP ztrácí přes 3 % a od 9. září, kdy byl plán vlády oznámen, odepsala již téměř 14 procent. Ze zahraničních bank jsou největšími konkurenty a tedy i dalšími postiženými plánem vlády rakouské Erste a Raiffeisen, Unicredit a Bayerische Landesbank. „Expozice Erste na švýcarský frank skrze úvěrů poskytnutých v CHF v Maďarsku činí 4 miliardy eur. Jedná se tedy o nezanedbatelný problém," uvedl již dříve v reakci na krok maďarské vlády analytik Patria Finance Tomáš Tomčány.

„Plán je vážnou hrozbou pro finanční sektor a širší ekonomiku,“ reagovala maďarská bankovní asociace. Banky spojené v asociaci se chtějí obrátit na maďarské i evropské soudy a krok vlády právně napadnout. Evropská unie varovala, že návrh může porušovat její pravidla, což přezkoumá. Standard & Poor’s, která zemi hodnotí jeden stupeň nad junk pásmem, pak Maďary upozornila, že jejich poslední krok vůči bankovnímu sektoru poškodí tok úvěrů do ekonomiky, dopadne na hospodářský růst i veřejné finance.

Maďarský premiér Viktor Orbán uvedl, že Maďarsko nemá co ztratit, protože zahraniční věřitelé ze země velkou část svých zdrojů již odčerpali a velké zahraniční banky shledají nadále ziskové v zemi zůstat. Orbán již řekl, že nuceně atraktivnější předčasné splacení hypoték je jen jedno z opatření v rámci plánu na záchranu země. Součástí bude dle něj také zjistit, kdo je zodpovědný za to, že si Maďaři mohli v dřívějších letech brát úvěry a hypotéky v zahraničních měnách zcela neomezeně, a "čí zájmy za tím stály".

Maďarsko, ale i Polsko, mají rozsáhlý problém s cizoměnovými úvěry v CHF a EUR, které si nabrali tamní obyvatelé u bank, protože tyto úvěry nabízely výhodnější úročení. Jenže za posledních pět let kurz franku k forintu zpevnil o více jak 50 procent, což potopilo do nesplatitelnosti řadu hypoték. V CHF jsou poskytnuty v Maďarsku zhruba 2/3 hypoték, v Polsku 54 procent, což představuje 16 % HDP, respektive 10 % HDP, spočetla UBS. V současnosti nejméně 100 tisícům maďarských rodin hrozí, že přijdou o své domy a byty, na něž si půjčily. Toto číslo se shoduje s odhadem vlády o účasti v novém programu.

Maďarská vláda jako součást opatření také vyhlásila boj lichvářům, kteří obdobně jako v jiných zemích východní Evropy půjčují sociálně slabým na často až stoprocentní úrok měsíčně a splátky vymáhají i násilím. Mezi jejich oběťmi jsou často i Romové. Vláda hodlá stanovit maximální roční úrok na 30 procent, vyšší bude trestným činem. Hodlá také centrálně určovat výši poplatků za vodné, stočné a odvoz odpadků, i když jsou tyto činnosti v rukách soukromých společností. Budapešť kromě toho hodlá jednat s EU o možnosti zavést na luxusní zboží DPH 35 procent.

Stabilizační zákon má zabránit dalšímu zadlužování Maďarska a jeho obyvatel. "Uvede do souladu penzijní systém, zdravotní pojištění, daňový systém a finance obcí," uvedl Orbán a vrátil se tak k prvnímu kontroverznímu kroku maďarské vlády, kterým byl konec soukromého spoření na penzi.

Stát podle něj současně vytvoří mnoho nových pracovních míst zahájením velkých investičních projektů v zemědělství a energetice.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • řekněme, že
    20.09.2011 18:48

    začíná chaoz na finančních trzích. Jeden hot a druhý čehý. Jak to asi může v blízké budoucnosti dopadnout? Anarchie - každý si bude hledět jen vlastních zájmů. Pěkně ten stupidní projekt sjednocené EU zamával se sociálními jistotami chi chicht :-)))
    Jesse
  •  
    20.09.2011 13:51

    z meho pohledu investora je to velky podraz,dluhy by mela nest madarska vlada..tohle jim nemuze projit...
    maxkostein
    •  
      20.09.2011 15:52

      Z mého pohledu bylo nabízení hypoték v cizí měně naopak podraz na forint. Navíc Maďar zafixoval kurz EUR a CHF vysoko nad původním kurzem, takže banky nebudou tratit - jen nevydělají tolik. Zajímalo by mne, jestli v době podepisování hypo smluv byl jiný úrok pro hypo v EUR a jiný v HUF, pokud vůbec měl normální smrtelník na výběr. O etice bankovních ústavů v CEE si nedělám iluze...
      Berounskej
      •  
        20.09.2011 18:39

        cely ten vas prispevek je jedno velke WTF, ale - samozrejme, ze ve francich byl urok nizsi. jinak by si nikdo uver ve francich nebral.
        petr666
      • co s tím má společného "původní kurz" ???
        20.09.2011 18:28

        to si snad myslíte, že banky si při poskytování úvěrů lidem půjčovaná EUR a CHF natiskly ve sklepě ?
        H.B.
    •  
      20.09.2011 14:41

      vzhľadom na výšku úroku na hypotéku vo forintoch - viac ako 20% p.a. len samovrah to vymení na úver. Pri súčsných sadzbách na depozitá to tiež nemá veľký význam pre toho kto má cash. Takže to bol len Orbánov " marketingový " ťah aby pretlačil iné zákony. Záujem asi bude veľká nula
      miro
Aktuální komentáře
24.04.2024
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m