Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bulharský regulátor měl brzy rozhodnout o ČEZ, vedení ale opět rezignovalo

Bulharský regulátor měl brzy rozhodnout o ČEZ, vedení ale opět rezignovalo

06.06.2013 8:58, aktualizováno: 6.6. 9:43
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Šéfka bulharského energetického regulačního úřadu Evgenija Haritonova a několik jejích spolupracovníků se vzdali funkcí, oznámil nový bulharský premiér Plamen Orešerski. Regulační úřad projednává možnost odnětí licence české energetické společnosti ČEZ k distribuci elektřiny v zemi a podle dřívějšího oznámení nerozhodne před polovinou června.

Šéfka Úřadu pro energetickou a vodní regulaci (DKEVR) Haritonova před necelými dvěma měsíci prohlásila, že všechny energetické podniky a distributoři požadují vyšší ceny elektřiny a k červenci tak velmi pravděpodobně dojde k jejich zvýšení. Podle stávajícího zákona k přehodnocení cen elektřiny mělo docházet jednou ročně a to právě k 1. červenci. Právě rostoucí ceny energií ale v zimě vyvolaly masové demonstrace, které vedly k pádu tehdejší vlády a ke květnovým předčasným volbám. Šéfka DKEVR ale nedávno oznámila, že k růstu cen elektřiny nedojde nejméně do prosazení nového energetického zákona a Orešerského kabinet, který minulý týden složil přísahu, již slíbil, že ponechá ceny elektřiny beze změn, aby zabránil novým protestům.

To je nepříznivá zpráva pro ČEZ. Ten doufal, že se mu s dosud běžnou červencovou revizí cen elektřiny podaří obnovit své zisky z doby před snížením cen v letošním březnu. Ten snížil zisk ČEZu z koncové faktury za elektřinu pro domácnosti zhruba na 4 % z dřívějších 9 %, uváděla firma.

Šéfka DKEVR Haritonova před svým odstoupením uvedla, že ceny elektřiny v Bulharsku zůstanou s nejvyšší pravděpodobností zmrazeny nejméně do 1. září. V březnu klesly v oblasti obsluhované ČEZ na průměru o více jak 7 %. Na půdě nového vládního kabinetu na sklonku května proběhla diskuse nad návrhem nového energetického zákona, který obsahuje novou podobu tvorby cen za elektřinu. Teprve poté případně přistoupí ke zvýšení cen elektřiny, které bude dle nové normy moci činit pružněji, uvedla odstoupivší šéfka komise DKEVR Evgenia Haritonova.

Premiér ráno prohlásil, že za Haritonovou a další členy úřadu, kteří také odstoupili, rychle najde náhradu. To obratem naplnil. Novou šéfkou DKEVR se stala Angela Toneva, působící v DKEVR od roku 2001 a ve vedení regulátora od roku 2009.  "V tuto chvíli vás mohu ujistit s trochu větší určitostí, že nedovolíme další zvyšování cen," řekl Orešerski podle agentury novinářům. Dalších pět členů komise bylo dle následného vládního prohlášení jmenováno z řad expertů. Sama komise nicméně již dřívě vyslovila očekávání, že nové složení vedení regulátora bude zvoleno novým parlamentem.

DKEVR začal v polovině dubna veřejně projednávat možnost odejmutí licence k distribuci elektřiny v zemi české energetické společnosti ČEZ. ČEZ je v jedné z nejchudších zemí Evropské unie mimo jiné podezřelá z pokusu obejít zákon o veřejných zakázkách. Obvinění z jakéhokoli protiprávní činnosti odmítá.

ČEZ v Bulharsku čelí potížím s tamními úřady na několika otevřených frontách. Bulharská prokuratura oznámila po provedeném auditu v energetickém sektoru v zemi zahájení pěti trestních stíhání. Dvě z nich se týkají české distribuční společnosti ČEZ Bulgaria. Prokuratura chce prověřit rozdělování dividend ČEZ, při němž místní ministerstvo hospodářství jako zástupce státu údajně neplnilo své pravomoci. Druhé stíhání se má týkat smluvních vazeb ČEZ na vnější dodavatele. Trestní šetření by dle prokuratury mělo u ČEZ formulovat detaily provinění a porušení zákona.

V ČEZ v Bulharsku byla také provedena razie ze strany antimonopolního úřadu KZK. Distributory podezírá, že ve shodě bránily koncovým zákazníkům ve změně dodavatele energií. KZK předem o razii informoval antimonopolní autoritu Evropské unie.

ČEZ na konci března podal stížnost Evropské komisi na Bulharsko kvůli nedodržování národního i evropského rámce regulace v energetice. Kritizuje způsob udělování a odebírání licencí v oblasti energetiky v zemi a „administrativní postupy, které mohou být v rozporu nejen s bulharským národním a rovněž evropským právem, ale i se Smlouvou o fungování EU“.

Právě výstup z vyšetřování prokuratury v ČEZ je podkladem pro regulátora DKEVR, který s ČEZ zahájil řízení o odnětí licence v zemi. V dubnu regulátor ale uvedl, že nerozhodne dříve, jak v polovině června. Nyní jeho vedení opět odstoupilo.

(Zdroj: čtk, Focus, Novinite)


Dění kolem ČEZ v Bulharsku sledujte na Patria.cz:

CEZ12.jpg

Čtěte více:

Dokládal (ČEZ): Jednání o bulharské licenci začíná být racionální, jsem optimistou
22.04.2013 8:54
I regulátor si uvědomuje, že není tak jednoduché odejmout někomu licen...
Zvýšení cen elektřiny v Bulharsku, na které ČEZ spoléhal, nebude
28.05.2013 16:55
Zvýšení cen elektřiny v Bulharsku v červenci, od kterého si ČEZ slibov...
ČEZ - Ceny elektřiny v Bulharsku jsou zmrazeny nejméně do září. Nová vláda by chtěla navždy…
31.05.2013 15:55
Faktury za elektřinu v Bulharsku se nepohnou výše nejméně do září. Nov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data